Αυτό το dressing βανίλιας και πετιμεζιού θα κάνει ξεχωριστή τη γιορτινή πράσινη σαλάτα στο τραπέζι σας. Παρότι τα υλικά της σαλάτας είναι απλά: πρασινάδες, μήλο, πορτοκάλι και καρύδια, η γεύση της βανίλιας στο ελαιόλαδο διαφοροποιεί τελείως τη γευστική ταυτότητα.
Με αφορμή το σεμινάριο τσουρεκιών στην Καλαμάτα, χρησιμοποίησα τα αρωματικά ελαιόλαδα Ariston στο πλάσιμο των τσουρεκιών. Δοκίμασα το αρωματικό ελαιόλαδο βανίλιας και όσο έπλαθα τσουρέκια σκεφτόμουν πως ήθελα να το δοκιμάσω σε φαγητά.
Στα χριστουγεννιάτικα τσουρέκια μου επίσης χρησιμοποίησα το άθερμο πετιμέζι του Γιώργου Καραγγελή. Είναι άθερμο γιατί δένει σε ψυχρή συμπύκνωση που δεν ξεπερνά τους 25 βαθμούς, με αποτέλεσμα να διατηρεί το διατροφικό πλούτο του χυμού του σταφυλιού και να είναι περισσότερο ένα ελιξήριο, παρά ένα συνηθισμένο πετιμέζι. Για την ακρίβεια, το χρησιμοποίησα στη σαλάτα, πιο πολύ σαν μπαχαρικό παρά σαν γλυκαντική ουσία.
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, το πετιμέζι δεν “έβαψε” το dressing αλλά ισορρόπησε με την σπιρτάδα του, την αρωματική μύτη της βανίλιας και την ελαφριά οξύτητα του λευκού βαλσαμικού.
Κάθε υλικό έχει μπει με αιτιολογία σ’αυτήν την σαλάτα με σκοπό να δημιουργήσει με βασικά υλικά μια τελείως ξεχωριστή γευστικά σαλάτα.
Τα φιλέτα πορτοκαλιού έφεραν δροσερή οξύτητα, οι τραγανές φέτες μήλου φρεσκάδα και σώμα, τα καρύδια γεύση γης, το ξύσμα πορτοκαλιού μικρά πυροτεχνήματα έντασης και το πετιμέζι με το λευκό βαλσαμικό ξύδι στις σωστές αναλογίες, έκαναν τα πέπλα της βανίλιας που θα αιωρούνταν ανάλαφρα πάνω από τη σαλάτα να μπορέσουν να την αγκαλιάσουν και να γίνει συστατικό φαγητού!
Τα παιδιά μου επικρότησαν. Η βανίλια στη φωτογραφία είναι απλά διακοσμητική. Τα καρύδια μου επίσης. Γιατί είναι κόκκινα καρύδια και τα φυλώ στον καταψύκτη από το ταξίδι στο Βελιγράδι.
Ένα σημείο ακόμα. Το dressing είναι “τόσο όσο” για να δώσει γεύση στη σαλάτα. Δεν είναι “σάλτσα”.
Καλές ετοιμασίες! Καλά ταξίδια στις γεύσεις με γνώση και τόλμη!