HOME > Συνταγές > Φαγητά > Σαλάτες > Πράσινη σαλάτα με dressing βανίλιας και πετιμέζι
dressing βανίλιας

Πράσινη σαλάτα με dressing βανίλιας και πετιμέζι

Αυτό το dressing βανίλιας και πετιμεζιού θα κάνει ξεχωριστή τη γιορτινή πράσινη σαλάτα στο τραπέζι σας. Παρότι τα υλικά της σαλάτας είναι απλά: πρασινάδες, μήλο, πορτοκάλι και καρύδια, η γεύση της βανίλιας στο ελαιόλαδο διαφοροποιεί τελείως τη γευστική ταυτότητα.

Με αφορμή το σεμινάριο τσουρεκιών στην Καλαμάτα, χρησιμοποίησα τα αρωματικά ελαιόλαδα Ariston στο πλάσιμο των τσουρεκιών. Δοκίμασα το αρωματικό ελαιόλαδο βανίλιας και όσο έπλαθα τσουρέκια σκεφτόμουν πως ήθελα να το δοκιμάσω σε φαγητά.

Στα χριστουγεννιάτικα τσουρέκια μου επίσης χρησιμοποίησα το άθερμο πετιμέζι του Γιώργου Καραγγελή. Είναι άθερμο γιατί δένει σε ψυχρή συμπύκνωση που δεν ξεπερνά τους 25 βαθμούς, με αποτέλεσμα να διατηρεί το διατροφικό πλούτο του χυμού του σταφυλιού και να είναι περισσότερο ένα ελιξήριο, παρά ένα συνηθισμένο πετιμέζι. Για την ακρίβεια, το χρησιμοποίησα στη σαλάτα, πιο πολύ σαν μπαχαρικό παρά σαν γλυκαντική ουσία.

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, το πετιμέζι δεν “έβαψε” το dressing αλλά ισορρόπησε με την σπιρτάδα του, την αρωματική μύτη της βανίλιας και την ελαφριά οξύτητα του λευκού βαλσαμικού.

Κάθε υλικό έχει μπει με αιτιολογία σ’αυτήν την σαλάτα με σκοπό να δημιουργήσει με βασικά υλικά μια τελείως ξεχωριστή γευστικά σαλάτα.

Τα φιλέτα πορτοκαλιού έφεραν δροσερή οξύτητα, οι τραγανές φέτες μήλου φρεσκάδα και σώμα, τα καρύδια γεύση γης, το ξύσμα πορτοκαλιού μικρά πυροτεχνήματα έντασης και το πετιμέζι με το λευκό βαλσαμικό ξύδι στις σωστές αναλογίες, έκαναν τα πέπλα της βανίλιας που θα αιωρούνταν ανάλαφρα πάνω από τη σαλάτα να μπορέσουν να την αγκαλιάσουν και να γίνει συστατικό φαγητού!

Τα παιδιά μου επικρότησαν. Η βανίλια στη φωτογραφία είναι απλά διακοσμητική. Τα καρύδια μου επίσης. Γιατί είναι κόκκινα καρύδια και τα φυλώ στον καταψύκτη από το ταξίδι στο Βελιγράδι.

Ένα σημείο ακόμα. Το dressing είναι “τόσο όσο” για να δώσει γεύση στη σαλάτα. Δεν είναι “σάλτσα”.

Καλές ετοιμασίες! Καλά ταξίδια στις γεύσεις με γνώση και τόλμη!

dressing βανίλιας
Μια προσεκτικά ταιριασμένη σαλάτα με πέπλα αιθέρια. Κυριολεκτικά..

Πράσινη σαλάτα με dressing βανίλιας και πετιμέζι

5 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σαλάτες
Servings

4

servings
Prep time

25

minutes
Cooking time

5

minutes
Total time

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για την σαλάτα
  • 1 σακούλα έτοιμη πράσινη σαλάτα

  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • φιλέτα 1 πορτοκαλιού

  • φέτες 1 τραγανού μήλου κόκκινου

  • 6 καρύδια κομμένα στα 4

  • Για το dressing βανίλιας
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο βανίλιας Ariston

  • 2 κουταλιές σούπας λευκό βαλσαμικό ξύδι

  • 2 κουταλιές γλυκού άθερμο πετιμέζι Καραγγελής

  • 1/2 κουταλιά γλυκού ανθός αλατιού

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε την σαλάτα
    Αδειάζουμε τα φύλλα σε λεκάνη με δροσερό νερό και τα αφήνουμε να φρεσκαριστούν για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε καλά στο spinner λαχανικών. Αν τα φύλλα κρατήσουν υγρασία τότε νερώνουν το dressing και χαλά και η γεύση αλλά και η όψη τους.
    Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα φύλλα της σαλάτας, τα φιλέτα πορτοκαλιού (δείτε σ’αυτή την συνταγή, βίντεο για τον τρόπο φιλεταρίσματος), τις φέτες μήλου, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια.
  • Ετοιμάζουμε το dressing
    Σε μπολ με μικρό whisker, διαλύουμε το αλάτι στο βαλσαμικό ξύδι. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αρωματικό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Θα γίνει μια διαφανής κρέμα.
  • Νεραϊδένιο ανακάτεμα
    Προσθέτουμε το dressing στη σαλάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να τυλιχθούν όλα τα φύλλα. Το dressing έχει σκοπό να δώσει γεύση στις πρασινάδες και όχι να δημιουργήσει σάλτσα για να βουτήξουμε το ψωμί. Μια σαλάτα έχει σωστή ποσότητα βινεγκρέτ πάνω της όταν στο πιάτο δεν υπάρχουν λιμνούλες.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*