HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κρέμες/Χαλβάδες > Κρέμα σιμιγδάλι με ροδόνερο από τον Λίβανο
κρέμα σιμιγδάλι

Κρέμα σιμιγδάλι με ροδόνερο από τον Λίβανο

Κι αν στη γλώσσα μας ακούγεται απλό το όνομά της, κρέμα σιμιγδάλι με ροδόνερο, η γεύση της -όταν λουστεί στο σιρόπι με ροδόνερο και ανθόνερο- τυλίγεται με πέπλα διάφανα και αρωματικά, δροσερά και βελούδινα, σαν ροδοπέταλα. “Νύχτες του Λιβάνου” λέγεται αυτό το γλυκό ή “Layali Lubnan“.

Να το φτιάξετε ακόμα κι αν σας φαίνεται απλοϊκό γλυκό. Μια αρωματισμένη κρέμα με γάλα και ψιλό σιμιγδάλι είναι, με επικάλυψη από κρέμα για να μην στεγνώνει και στολισμένη όσο απλά ή εντυπωσιακά θελήσετε. Μπορείτε να την βάλετε σε πυρέξ ή να την κάνετε τούρτα με τσέρκι πάνω στη πιατέλα σερβιρίσματος ή να την σερβίρετε σε ατομικά ποτήρια. Ακριβώς όπως μπορούμε να σερβίρουμε μια τιραμισού.

Το σιρόπι είναι η μεγάλη ιδέα, σ’αυτή την κρέμα σιμιγδάλι. Ενισχύει τα αρώματα και κάνει ζουμερή και δροσερή την άγλυκη κρέμα.

κρέμα σιμιγδάλι

Τα σιροπιαστά της Ανατολής  τα έχουμε συνηθίσει με ψημένα φύλλα (μπακλαβά, καταϊφι, κιουνεφέ, γαλακτομπούρεκο κλπ) ή ψημένες ζύμες (ρεβανί, σάμαλι, λουκουμαδάκια, τουλούμπες κλπ). Σιροπιαστή κρέμα στο σερβίρισμα πρώτη φορά συναντώ στην έρευνα μου. Δεν τη συγκρίνω φυσικά με τον κλασσικό χαλβά όπου καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το σιρόπι για να φουσκώσει ο κόκκος, ούτε με τον χαλβά του γάμου με γάλα και κλαριφιέ βούτυρο, ο οποίος σιγοκαβουρντίζεται να μείνει λευκός και γλυκάνει με μέλι.

Η κρέμα σιμιγδάλι είναι τελείως άγλυκη. Η προσθήκη που έκανα του γλυκού τριαντάφυλλου της ταίριαξε πολύ, έστω κι αν ήταν μικρή σε δόση. Το καλύτερο γλυκό τριαντάφυλλο μπορείτε να προμηθευτείτε σε μια εκδρομή στη Λίμνη Δόξα της ορεινής Κορινθίας, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Η επίστρωση είναι απαραίτητη για να γίνει κατάλευκη η επιφάνεια και να φανεί πιο εντυπωσιακό το στόλισμα. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά η πιο συνηθισμένη επιλογή ή κρέμα καϊμάκι, αν ζείτε Αθήνα & Θεσσαλονίκη από το ζαχαροπλαστείο Χατζής. Υπάρχει άλλη μια vegetarian επιλογή -που αξίζει να δοκιμάσετε- κι αυτή είναι η κρέμα καρύδας που πωλείται σε μεταλλικό κουτάκι σε μεγάλα σουπερ μάρκετ ή ασιατικά deli.

Το φυστίκι αιγίνης συνθλίψτε το, όπως έκανα κι εγώ, με τον μπαλντά του κρέατος για να ποτιστεί με τα έλαιά του και να πρασινίσει περισσότερο. Τα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια είναι μόνο για στόλισμα και τα πήρα από τα μπαχαράδικα της Αθηνάς.

Σας δίνω μια πολύ απλή και πολύ δημιουργική συνταγή που μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με την φαντασία σας. Θα περιμένω να μου πείτε πόσο τολμηροί φανήκατε και τι αποτέλεσμα δημιουργήσατε. Φωτογραφίες μπορείτε να ποστάρετε στην σελίδα TasteFULL στο facebook.

Κρέμα σιμιγδάλι με ροδόνερο από τον Λίβανο

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κρέμες u0026amp; Χαλβάδες
Servings

8

servings
Prep time

1

hour 

10

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για την κρέμα σιμιγδαλιού
  • 900 ml γάλα

  • 3/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό

  • λίγο αλάτι

  • 1/2 κουταλιά τριμμένη μαστίχα

  • 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο

  • 1 κουταλιά σούπας ανθόνερο

  • 2 κουταλιές σούπας γλυκό τριαντάφυλλο

  • Για την επικάλυψη 
  • 3/4 κούπας σαντιγί ή κρέμα καρύδας ή καϊμάκι βουβαλινό

  • Για το σιρόπι 
  • 3/4 κούπας ζάχαρη

  • 1/2 κούπα νερό

  • 1 κουταλιά σούπας λεμόνι

  • 1 κουταλιά γλυκού ροδόνερο

  • 1 κουταλιά γλυκού ανθόνερο

Μέθοδος

  • Προετοιμασία
    Αν βάλουμε κρέμα καρύδας ή κρέμα γάλακτος, θα πρέπει τα κουτάκια να είναι καλά παγωμένα στο ψυγείο, τουλάχιστον μια νύχτα, για να χτυπηθούν σωστά. Αν θέλουμε καϊμάκι βουβαλινό, θα βρούμε στου Χατζή, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Το σιρόπι
    Βάζουμε σε μπρίκι το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και βράζουμε 3 λεπτά, να κάνει κόμπο στο νύχι η σταγόνα. Προσθέτουμε το ροδόνερο και το ανθόνερο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • η κρέμα σιμιγδαλιού
    Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλάτι. Θερμαίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Θέλει περίπου 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ανθόνερο, το ροδόνερο, τη μαστίχα και το γλυκό τριαντάφυλλο, αν έχουμε.
    Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε βρεγμένο πυρέξ και στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Η επίστρωση κρέμας
    Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί ή ανακατεύουμε σε μπολ με το σύρμα την κρέμα καρύδας να αφρατέψει. Το καϊμάκι δεν θέλει χτύπημα. Απλώνουμε πάνω στην κρέμα σιμιγδαλιού και στρώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Το στόλισμα
    Χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κουπ πατ στο κέντρο, γεμίζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και στολίζουμε με μικρά ξερά τριανταφυλάκια και ολόκληρα φυστίκια αιγίνης.
    Για τα πλαϊνά ημικύκλια, χρησιμοποίησα 1/2 κουταλιά γλυκού τριμμένο φυστίκι, βάζοντάς το σε μια στητή κόλλα χαρτί και αδειάζοντάς το προσεκτικά.
    Φυλάμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Σερβίρουμε κάθε κομμάτι περιχύνοντας με το αρωματικό σιρόπι.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*