Κι αν στη γλώσσα μας ακούγεται απλό το όνομά της, κρέμα σιμιγδάλι με ροδόνερο, η γεύση της -όταν λουστεί στο σιρόπι με ροδόνερο και ανθόνερο- τυλίγεται με πέπλα διάφανα και αρωματικά, δροσερά και βελούδινα, σαν ροδοπέταλα. “Νύχτες του Λιβάνου” λέγεται αυτό το γλυκό ή “Layali Lubnan“.
Να το φτιάξετε ακόμα κι αν σας φαίνεται απλοϊκό γλυκό. Μια αρωματισμένη κρέμα με γάλα και ψιλό σιμιγδάλι είναι, με επικάλυψη από κρέμα για να μην στεγνώνει και στολισμένη όσο απλά ή εντυπωσιακά θελήσετε. Μπορείτε να την βάλετε σε πυρέξ ή να την κάνετε τούρτα με τσέρκι πάνω στη πιατέλα σερβιρίσματος ή να την σερβίρετε σε ατομικά ποτήρια. Ακριβώς όπως μπορούμε να σερβίρουμε μια τιραμισού.
Το σιρόπι είναι η μεγάλη ιδέα, σ’αυτή την κρέμα σιμιγδάλι. Ενισχύει τα αρώματα και κάνει ζουμερή και δροσερή την άγλυκη κρέμα.
Τα σιροπιαστά της Ανατολής τα έχουμε συνηθίσει με ψημένα φύλλα (μπακλαβά, καταϊφι, κιουνεφέ, γαλακτομπούρεκο κλπ) ή ψημένες ζύμες (ρεβανί, σάμαλι, λουκουμαδάκια, τουλούμπες κλπ). Σιροπιαστή κρέμα στο σερβίρισμα πρώτη φορά συναντώ στην έρευνα μου. Δεν τη συγκρίνω φυσικά με τον κλασσικό χαλβά όπου καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το σιρόπι για να φουσκώσει ο κόκκος, ούτε με τον χαλβά του γάμου με γάλα και κλαριφιέ βούτυρο, ο οποίος σιγοκαβουρντίζεται να μείνει λευκός και γλυκάνει με μέλι.
Η κρέμα σιμιγδάλι είναι τελείως άγλυκη. Η προσθήκη που έκανα του γλυκού τριαντάφυλλου της ταίριαξε πολύ, έστω κι αν ήταν μικρή σε δόση. Το καλύτερο γλυκό τριαντάφυλλο μπορείτε να προμηθευτείτε σε μια εκδρομή στη Λίμνη Δόξα της ορεινής Κορινθίας, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Η επίστρωση είναι απαραίτητη για να γίνει κατάλευκη η επιφάνεια και να φανεί πιο εντυπωσιακό το στόλισμα. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά η πιο συνηθισμένη επιλογή ή κρέμα καϊμάκι, αν ζείτε Αθήνα & Θεσσαλονίκη από το ζαχαροπλαστείο Χατζής. Υπάρχει άλλη μια vegetarian επιλογή -που αξίζει να δοκιμάσετε- κι αυτή είναι η κρέμα καρύδας που πωλείται σε μεταλλικό κουτάκι σε μεγάλα σουπερ μάρκετ ή ασιατικά deli.
Το φυστίκι αιγίνης συνθλίψτε το, όπως έκανα κι εγώ, με τον μπαλντά του κρέατος για να ποτιστεί με τα έλαιά του και να πρασινίσει περισσότερο. Τα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια είναι μόνο για στόλισμα και τα πήρα από τα μπαχαράδικα της Αθηνάς.
Σας δίνω μια πολύ απλή και πολύ δημιουργική συνταγή που μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με την φαντασία σας. Θα περιμένω να μου πείτε πόσο τολμηροί φανήκατε και τι αποτέλεσμα δημιουργήσατε. Φωτογραφίες μπορείτε να ποστάρετε στην σελίδα TasteFULL στο facebook.