Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι θυμόμαστε τη Νικολέτα Δελατόλα, στην Τήνο, να ετοιμάζει ραβιόλια με σέσκουλα παρέα με τον Ηλία Μαμαλάκη, σε ένα ακόμα γευστικό ταξίδι της εκπομπής “Μπουκιά και Συχώριο”.
Στην οικογένειά μου αυτή η συνταγή έχει καταχωρηθεί στα Αγαπημένα και την φτιάχνουμε όταν θέλουμε να δείξουμε ιδιαίτερα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και επιβράβευσης. Γιατί, όσο να’ναι, τον κόπο της τον έχει και το χρόνο της τον θέλει.
Ραβιόλια με σέσκουλα
Όλα τα στάδια είναι απλά από μόνα τους, αλλά είναι αρκετά. Να φτιάξεις τη ζύμη, να ετοιμάσεις τη γέμιση, να ετοιμάσεις τη σάλτσα. Να ανοίξεις το φύλλο, να γεμίσεις τα ραβιόλια, να τα βράσεις. Να περιχύσεις με βούτυρο, με τυρί, με σάλτσα. Να σερβίρεις σε ένα τραπέζι που αλαλάζει! Και σε κανένα να μην είναι αρκετά όσα ραβιόλια κι αν έχεις βάλει στο πιάτο του!
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ραβιόλια με σέσκουλα μέχρι σήμερα, προγραμματίστε το ένα Σαββατοκύριακο. Χρειάζεστε μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου. Αν δεν βρείτε σέσκουλα, βάλτε σπανάκι. Εγώ, ανάλογα με τις πρασινάδες της εποχής, έχω βάλει στη γέμιση το κατσαρό λάχανο-σαβόϊ ή πράσα ή ρόκα ή τσουκνίδα και τα μυρωδικά της πίτας: μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο… Όλα κάθε φορά έδεναν τέλεια σαν αποτέλεσμα.
Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Aν θέλετε τα ραβιόλια σας λίγο πιο χοντρά σε πάχος ζύμης, σταματήστε το πέρασμα του φύλλου ένα κλείδωμα πριν το πιο λεπτό. Η δική μου μηχανή έχει 8 κλειδώματα. Το 1 το πιο χοντρό, το 8 το πιο λεπτό -αν και δεν έχει νούμερα επάνω. Εγώ τα γεμιστά ζυμαρικά τα ανοίγω στο πιο λεπτό, δηλαδή στο 8 για να μην είναι πολύ παχιές οι ενώσεις, αν και δεν είναι μεγάλη η διαφορά με το 7.
Αν δεν έχετε εξοικειωθεί με το άνοιγμα του φύλλου στη μηχανή ζυμαρικών, αυτά είναι τα σημεία προσοχής:
- ξεκινάτε από το πιο χοντρό άνοιγμα των κυλίνδρων και σταδιακά στενεύετε το άνοιγμα, με την αλλαγή του κλείστρου στο πλαϊ. Όσες περισσότερες φορές το περάσετε, καλό του κάνετε, το φύλλο γίνεται μεταξένιο.
- να κρατάτε το φύλλο πάντα αλευρωμένο όταν το περνάτε μέσα από τους κυλίνδρους, για να μην σας κολλήσει μέσα στη μηχανή
- να βάζετε το αριστερό σας χέρι κάτω από τους κυλίνδρους, για να απλώνετε το ανοιγμένο φύλλο στον πάγκο και να μην το αφήσετε να διπλωθεί σαν κορδέλα και κινδυνέψει να κολλήσει -αν δεν έχει αρκετό αλεύρι.
- προσπαθείστε το κομμάτι ζύμης που βάζετε στη μηχανή να έχει το πλάτος των κυλίνδρων, ώστε να βγάλετε ένα φύλλο αξιοποιήσιμο σε όλο το δυνατό πλάτος.
- να έχετε αλευρωμένο και τον πάγκο όπου απλώνετε το ανοιγμένο φύλλο, για να μην κολλήσει
- τα έτοιμα ραβιόλια να μην ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο
Η Νικολέτα στην Τήνο έκανε τα ραβιόλια με εκείνα τα πλαστικά κουπ πατ που κλείνουν και κάνουν τσιμπητές τις άκρες (το σετάκι των 3 μεγεθών πωλείται για κύρια χρήση σε τυροπιτάκια κλπ). Εγώ έχω -κληρονομιά από τη μαμά μου- μια θήκη για τετράγωνα ραβιόλια με ζικ ζακ άκρες και το κατάλληλο ξύλινο πλαστάκι της.
Αν δεν έχετε τίποτα από αυτά, μπορεί να έχετε τη δαντελωτή ρόδα που κόβουμε τις δίπλες ή σίγουρα θα έχετε ένα ποτήρι κρασιού με μικρό σχετικά άνοιγμα.
Αν θέλετε να περιορίσετε τα αυγά, μπορείτε να κάνετε το φύλλο μόνο με νερό (θα χρειαστεί περίπου 1 κούπα 250ml). Τα ραβιόλια μόνο με νερό στη ζύμη γίνονται τρυφερά και μεταξένια.
Αν ψάχνετε κι άλλα σπιτικά ζυμαρικά, δείτε την συνταγή για μακαρόνια τζόλια ή γκόγκλιες
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης