HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζυμαρικά/Ρύζι > Σπιτικά ραβιόλια με σέσκουλα και σάλτσα τομάτας
ραβιόλια με σέσκουλα

Σπιτικά ραβιόλια με σέσκουλα και σάλτσα τομάτας

Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι θυμόμαστε τη Νικολέτα Δελατόλα, στην Τήνο, να ετοιμάζει ραβιόλια με σέσκουλα παρέα με τον Ηλία Μαμαλάκη, σε ένα ακόμα γευστικό ταξίδι της εκπομπής “Μπουκιά και Συχώριο”.

Στην οικογένειά μου αυτή η συνταγή έχει καταχωρηθεί στα Αγαπημένα και την φτιάχνουμε όταν θέλουμε να δείξουμε ιδιαίτερα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και επιβράβευσης. Γιατί, όσο να’ναι, τον κόπο της τον έχει και το χρόνο της τον θέλει.

Ραβιόλια με σέσκουλα

Όλα τα στάδια είναι απλά από μόνα τους, αλλά είναι αρκετά. Να φτιάξεις τη ζύμη, να ετοιμάσεις τη γέμιση, να ετοιμάσεις τη σάλτσα. Να ανοίξεις το φύλλο, να γεμίσεις τα ραβιόλια, να τα βράσεις. Να περιχύσεις με βούτυρο, με τυρί, με σάλτσα. Να σερβίρεις σε ένα τραπέζι που αλαλάζει! Και σε κανένα να μην είναι αρκετά όσα ραβιόλια κι αν έχεις βάλει στο πιάτο του!

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ραβιόλια με σέσκουλα μέχρι σήμερα, προγραμματίστε το ένα Σαββατοκύριακο. Χρειάζεστε μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου. Αν δεν βρείτε σέσκουλα, βάλτε σπανάκι. Εγώ, ανάλογα με τις πρασινάδες της εποχής, έχω βάλει στη γέμιση το κατσαρό λάχανο-σαβόϊ ή πράσα ή ρόκα ή τσουκνίδα και τα μυρωδικά της πίτας: μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο… Όλα κάθε φορά έδεναν τέλεια σαν αποτέλεσμα.

Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή

Aν θέλετε τα ραβιόλια σας λίγο πιο χοντρά σε πάχος ζύμης, σταματήστε το πέρασμα του φύλλου ένα κλείδωμα πριν το πιο λεπτό. Η δική μου μηχανή έχει 8 κλειδώματα. Το 1 το πιο χοντρό, το 8 το πιο λεπτό -αν και δεν έχει νούμερα επάνω. Εγώ τα γεμιστά ζυμαρικά τα ανοίγω στο πιο λεπτό, δηλαδή στο 8 για να μην είναι πολύ παχιές οι ενώσεις, αν και δεν είναι μεγάλη η διαφορά με το 7.

Αν δεν έχετε εξοικειωθεί με το άνοιγμα του φύλλου στη μηχανή ζυμαρικών, αυτά είναι τα σημεία προσοχής:

  • ξεκινάτε από το πιο χοντρό άνοιγμα των κυλίνδρων και σταδιακά στενεύετε το άνοιγμα, με την αλλαγή του κλείστρου στο πλαϊ. Όσες περισσότερες φορές το περάσετε, καλό του κάνετε, το φύλλο γίνεται μεταξένιο.
  • να κρατάτε το φύλλο πάντα αλευρωμένο όταν το περνάτε μέσα από τους κυλίνδρους, για να μην σας κολλήσει μέσα στη μηχανή
  • να βάζετε το αριστερό σας χέρι κάτω από τους κυλίνδρους, για να απλώνετε το ανοιγμένο φύλλο στον πάγκο και να μην το αφήσετε να διπλωθεί σαν κορδέλα και κινδυνέψει να κολλήσει -αν δεν έχει αρκετό αλεύρι.
  • προσπαθείστε το κομμάτι ζύμης που βάζετε στη μηχανή να έχει το πλάτος των κυλίνδρων, ώστε να βγάλετε ένα φύλλο αξιοποιήσιμο σε όλο το δυνατό πλάτος.
  • να έχετε αλευρωμένο και τον πάγκο όπου απλώνετε το ανοιγμένο φύλλο, για να μην κολλήσει
  • τα έτοιμα ραβιόλια να μην ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο

Η Νικολέτα στην Τήνο έκανε τα ραβιόλια με εκείνα τα πλαστικά κουπ πατ που κλείνουν και κάνουν τσιμπητές τις άκρες (το σετάκι των 3 μεγεθών πωλείται για κύρια χρήση σε τυροπιτάκια κλπ). Εγώ έχω -κληρονομιά από τη μαμά μου- μια θήκη για τετράγωνα ραβιόλια με ζικ ζακ άκρες και το κατάλληλο ξύλινο πλαστάκι της.

Αν δεν έχετε τίποτα από αυτά, μπορεί να έχετε τη δαντελωτή ρόδα που κόβουμε τις δίπλες ή σίγουρα θα έχετε ένα ποτήρι κρασιού με μικρό σχετικά άνοιγμα.

Αν θέλετε να περιορίσετε τα αυγά, μπορείτε να κάνετε το φύλλο μόνο με νερό (θα χρειαστεί περίπου 1 κούπα 250ml). Τα ραβιόλια μόνο με νερό στη ζύμη γίνονται τρυφερά και μεταξένια.

Αν ψάχνετε κι άλλα σπιτικά ζυμαρικά, δείτε την συνταγή για μακαρόνια τζόλια ή γκόγκλιες

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

ραβιόλια με σέσκουλα

Σπιτικά ραβιόλια με σέσκουλα και σάλτσα τομάτας

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζυμαρικά u0026amp; Ρύζι
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 500 γρ. αλεύρι

  • 1 αβγό

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • νερό όσο πάρει για να γίνει σφικτή ζύμη

  • Για τη γέμιση
  • 500γρ. σέσκουλα

  • λίγο λάδι

  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

  • 3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

  • 2 αβγά

  • 150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

  • μαύρο πιπέρι

  • καυτό βούτυρο για το σερβίρισμα

  • τριμμένο τυρί

  • Για τη σάλτσα
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα πολτοποιημένη

  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο

  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

  • 1 κρεμμύδι μικρό, σε λεπτές φέτες

  • 1 καρότο τριμμένο

  • 1/4 κούπας κρασί κόκκινο

  • 1 κούπα ζωμό κρέατος

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  • Ετοιμάζετε το φύλλο
    Βάζετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το νερό. Μόλις η ζύμη γίνει μια μπάλα, δεν ρίχνετε άλλο νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό.
    Το αφήνετε σκεπασμένο να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
  • Ετοιμάζετε τη γέμιση
    Καθαρίζετε τα σέσκουλα, κόβετε ξεχωριστά τα τρυφερά κοτσάνια. Βάζετε λίγο νερό να βράσει και ρίχνετε πρώτα τα κοτσάνια να μαλακώσουν. Τα βγάζετε και ρίχνετε τα φύλλα. Τα φύλλα θέλουν ίσα να αχνιστούν και να αφήσουν το πρώτο ξινό υγρό τους. Τα βγάζετε κι αυτά.

    Όταν τα βγάζω, τα βάζω σε μπολ με παγωμένο νερό, να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Μετά τα στραγγίζω από τα νερά και τα ψιλοκόβω.

    Σε ένα τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι, τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και τα σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα σέσκουλα, τα ανακατεύετε με τα μυρωδικά, σε 3 λεπτά τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέστε το τριμμένο τυρί, τα αβγά, το πιπέρι και ανακατέψτε τη γέμιση.
  • Ετοιμάζετε την σάλτσα
    Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά για τη σάλτσα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά, μέχρι να πήξει.
  • Ετοιμάζετε τα ραβιόλια
    Ανοίγετε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο στη μηχανή και το απλώνετε σε αλευρωμένο πάγκο. Βάλτε σε τακτά διαστήματα ένα κουταλάκι γέμιση σε όλο το μήκος του. Αν το φύλλο είναι πολύ αλευρωμένο, βρέξτε με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε νερό, ελαφρά την επιφάνεια γύρω από τη γέμιση.

    Απλώστε άλλο ένα φύλλο από πάνω του. Προσεκτικά ενώστε τα δύο φύλλα πιέζοντας γύρω από τη γέμιση να φύγει ο αέρας. Κόψτε τετράγωνα ραβιόλια με τη ρόδα ή στρογγυλά με το κρασοπότηρο. Τα ακουμπάτε σε αλευρωμένο πάγκο ή σε αλευρωμένη πετσέτα, χωρίς να ακουμπά το ένα πάνω στο άλλο.

    Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε μπόλικο νερό να βράσει, ρίχνετε μια κουταλιά σούπας αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά στο 7 (από 1 έως 9), προσθέτετε τα ραβιόλια και βράζετε για λίγα λεπτά. Είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Δεν αφήνουμε το νερό σε πλήρη βρασμό για να μην διαλύσει την ένωση και ανοίξουν τα ραβιόλια.

    Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα στραγγιστήρι γιατί κρατάνε νερά στα διπλώματά τους.
  • Σερβίρισμα
    Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα, περιχύστε με καυτό βούτυρο.
    Αν βάλετε και λίγο φασκόμηλο στο βούτυρο -φρέσκο ή ξερό- θα βάλετε μια συγκλονιστική πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα!
    Πασπαλίστε με τριμμένο τυρί και περιχύστε με τη σάλτσα ντομάτας.

    Αυτό το πιάτο είναι εγγύηση απόλαυσης!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*