Τα μαρεγκάκια είναι τραγανά μπισκοτάκια, με τις λιγότερες θερμίδες και καθόλου λιπαρά, ιδανικά για τραγανό ροκάνισμα, μόνα τους ή σπασμένα με κόκκινα φρούτα και χτυπημένη κρέμα γάλακτος, σε ένα εγγλέζικο δελεαστικό eton mess!
Η Εύα, από το Rdeco.gr, η οποία μεταμορφώνει σπίτια και δίνει ζωή σε όνειρα διακόσμησης, μου ζήτησε μαρέγκα λεμονιού, γιατί το καλοκαίρι φτάνει και τι να ζητήσει ένα καθώς πρέπει κορίτσι που σέβεται την εμφάνισή του; ένα eton mess!
Θυμήθηκα τα μαρεγκάκια που είχα φτιάξει το χειμώνα, σε διαφορετικές εκτελέσεις, τα δώρα που έστειλα σε φίλους, ανέσυρα τις φωτογραφίες και τα βάζω όλα μαζί σε μια συνταγή. Η αρχή έγινε με τα Coffee Kissses μαρεγκάκια που είχε κάνει η κόρη μου, με συνταγή της Donna Hay.
Η ίδια συνταγή τροποποιήθηκε για να πάρει άλλα αρώματα: ονειρεύτηκα μαστίχα, ξύσμα λεμονιού, ανθόνερο, ροδόνερο, κάρδαμο, ξύσμα πορτοκαλιού και με μαραθόσπορο και ροζ πιπέρι; όπως είχα βάλει πάνω σε σοκολατάκια; δεν θα ταίριαζαν πάνω στην άσπρη μαρέγκα; και δεν θα έδεναν χρωματικά με το κόκκινο-πράσινο των Χριστουγέννων;
Το μόνο που με ανησύχησε και δεν ήξερα πως να χειριστώ, ήταν αν θα έβαζα το ξύσμα μέσα στη μαρέγκα ή από πάνω. Επειδή η μαρέγκα δεν αγαπά τα λιπαρά στοιχεία και το ξύσμα έχει πολλά αιθέρια έλαια, σκεφτόμουν μήπως τα οδηγήσω σε αποτυχημένο γάμο. Αποφάσισα να πάω στον σίγουρο δρόμο και προτίμησα από πάνω.
Έτσι έφτιαξα μια κοινή βάση μαρέγκας και πασπάλισα από πάνω τα αρωματικά. Επειδή το μέγεθος ήταν της μπουκιάς, η γεύση ήταν πολύ ισορροπημένη. Επίσης οι μαρεγκούλες ήταν σαν μικρές τουρτίτσες στολισμένες! Σε μερικές πασπάλισα ξύσμα λεμονιού και λεπτοαλεσμένη μαστίχα, σε άλλες σπασμένα σποράκια κάρδαμου με ξύσμα πορτοκαλιού και σε άλλες μαραθόσπορο και ροζ πιπέρι.
Το βασικό μίγμα το κράτησα ίδιο αρωματισμένο με λίγο ανθόνερο. Τα δοκίμασα όλα και όλα ήταν τέλεια! και στα σακουλάκια και στην πιατέλα σερβιρίσματος, τα πολύχρωμα μαρεγκάκια-τουρτάκια ήταν του ονείρου!
ΥΓ: Τσέκαρα και την συνταγή της Πάβλοβα με ρόδι, ίδια είναι η μαρέγκα. Είμαι σταθερή στις προτιμήσεις μου τελικά. Όταν μια συνταγή είναι καλή στη βάση της, εξελίσσεται και μεταμορφώνεται.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης