Η πρακτική των ποσαρισμένων φρούτων νομίζω εκλείπει τα τελευταία χρόνια από τις σπιτικές κουζίνες. Κι όμως, μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις ένα γλυκό από ένα ακόμα φρούτο που βαριέσαι να φας.
Μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, φράουλες, ροδάκινα, ανανάς, μάγκο, σύκα αλλάζουν ταυτότητα μετά από ένα ζεστό μπανάκι σε αρωματικό σιρόπι. Βασικό συστατικό επιτυχίας είναι τα φρούτα να μην είναι πολύ ώριμα.
Κομπόστα είναι ο όρος που περιγράφει το αποτέλεσμα και ποσάρισμα λέγεται η τεχνική να σιγοβράζεις το φρούτο σε θερμοκρασία χαμηλότερη του βρασμού.
Κομπόστα ροδάκινο μπορείτε να κάνετε με τα κίτρινα ροδάκινα, τα οποία δίνουν κίτρινο σιρόπι και τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα οποία δίνουν ένα καταπληκτικό ροζ χρώμα στο σιρόπι.
Για το σιρόπι, κρατείστε τις αναλογίες 3-2-1, που σημαίνει 3 κούπες νερό, 2 κούπες ζάχαρη και 1 κούπα αλκοολούχο ποτό, αν και σε πιο γλυκά φρούτα μπορείτε να μειώσετε περισότερο τη ζάχαρη.
Το ποτό μπορεί να είναι ένα λικέρ ή κονιάκ ή ουϊσκι ή ρούμι. Το αλκοόλ μειώνει τη γλύκα του σιροπιού και λειτουργεί σαν συντηρητικό.
Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το νερό και το αλκοόλ με κρασί, ένα λευκό ξηρό κρασί (σε αναλογία 4 κούπες κρασί: 2 κούπες ζάχαρη). Αρώματα στο σιρόπι μπορείτε να προσθέσετε με τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, γλυκάνισο κλπ), με φλούδες εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ φρουτ) και εξωτικό λοβό βανίλιας.
Τα ποσαρισμένα φρούτα μπορείτε να τα προσφέρετε σε ανοικτό μπολ, δροσερά από το ψυγείο, σαν απογευματινό γλυκό ή μαζί με το δίσκο των τυριών, στο τέλος ενός γεύματος. Αλλιώς, τα προσφέρετε μαζί με το παγωτό.

Τα ροδάκινα της κεντρικής φωτογραφίας έχουν ζεσταθεί και καραμελώσει στο γκριλ, πριν ακουμπήσω πάνω τους δυό μπάλλες παγωτό βανίλια, περιχύσω με το ροζέ συμπυκνωμένο σιροπάκι τους και πασπαλίσω με λεπτοσπασμένη πραλίνα αμυγδάλου.