HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κομπόστες > Σπιτική κομπόστα ροδάκινο, σκέτη ή σε κονσέρβα
κομπόστα ροδάκινο

Σπιτική κομπόστα ροδάκινο, σκέτη ή σε κονσέρβα

Η πρακτική των ποσαρισμένων φρούτων νομίζω εκλείπει τα τελευταία χρόνια από τις σπιτικές κουζίνες. Κι όμως, μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις ένα γλυκό από ένα ακόμα φρούτο που βαριέσαι να φας.

Μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, φράουλες, ροδάκινα, ανανάς, μάγκο, σύκα αλλάζουν ταυτότητα μετά από ένα ζεστό μπανάκι σε αρωματικό σιρόπι. Βασικό συστατικό επιτυχίας είναι τα φρούτα να μην είναι πολύ ώριμα.

Κομπόστα είναι ο όρος που περιγράφει το αποτέλεσμα και ποσάρισμα λέγεται η τεχνική να σιγοβράζεις το φρούτο σε θερμοκρασία χαμηλότερη του βρασμού.

Κομπόστα ροδάκινο μπορείτε να κάνετε με τα κίτρινα ροδάκινα, τα οποία δίνουν κίτρινο σιρόπι και τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα οποία δίνουν ένα καταπληκτικό ροζ χρώμα στο σιρόπι.

Για το σιρόπι, κρατείστε τις αναλογίες 3-2-1, που σημαίνει 3 κούπες νερό, 2 κούπες ζάχαρη και 1 κούπα αλκοολούχο ποτό, αν και σε πιο γλυκά φρούτα μπορείτε να μειώσετε περισότερο τη ζάχαρη.

Το ποτό μπορεί να είναι ένα λικέρ ή κονιάκ ή ουϊσκι ή ρούμι. Το αλκοόλ μειώνει τη γλύκα του σιροπιού και λειτουργεί σαν συντηρητικό.

Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το νερό και το αλκοόλ με κρασί, ένα λευκό ξηρό κρασί (σε αναλογία 4 κούπες κρασί: 2 κούπες ζάχαρη). Αρώματα στο σιρόπι μπορείτε να προσθέσετε με τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, γλυκάνισο κλπ), με φλούδες εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ φρουτ) και εξωτικό λοβό βανίλιας.

Τα ποσαρισμένα φρούτα μπορείτε να τα προσφέρετε σε ανοικτό μπολ, δροσερά από το ψυγείο, σαν απογευματινό γλυκό ή μαζί με το δίσκο των τυριών, στο τέλος ενός γεύματος. Αλλιώς, τα προσφέρετε μαζί με το παγωτό.

komposta-rodakino-kitrino

Τα ροδάκινα της κεντρικής φωτογραφίας έχουν ζεσταθεί και καραμελώσει στο γκριλ, πριν ακουμπήσω πάνω τους δυό μπάλλες παγωτό βανίλια, περιχύσω με το ροζέ συμπυκνωμένο σιροπάκι τους και πασπαλίσω με λεπτοσπασμένη πραλίνα αμυγδάλου.

Σπιτική κομπόστα ροδάκινο, σκέτη ή σε κονσέρβα

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κομπόστες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 8 λευκόσαρκα στητά ροδάκινα (όσο πιο ροζ είναι η φλούδα του φρούτου τόσο πιο ροζ θα βγει το χρώμα του σιροπιού)

  • 3 κούπες νερό

  • 2 κούπες ζάχαρη

  • 1 κούπα λικέρ αμαρέτο

  • Αν θέλετε να κάνετε κονσέρβα με απλό σιρόπι, σαν του εμπορίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη, δοκιμάστε αυτή την αναλογία:
  • 1λίτρο νερό

  • 300γρ ζάχαρη

Μέθοδος

  • Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε πλατιά κατσαρόλα να βράσει για 5 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι έχει διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέστε το λικέρ και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο – το σιρόπι να κάνει μικρές φούσκες.
    Κόψτε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια και βάλτε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στην κατσαρόλα.
    Σκεπάστε τα με ένα πιάτο να μένουν βυθισμένα στο σιρόπι εντελώς, γιατί διαφορετικά κάνουν δυσχρωμίες. Μπορείτε να καλύψετε την επιφάνεια με ένα κύκλο αντικολλητικού χαρτιού, που να εφάπτεται καλά πάνω στα φρούτα και να έχει μικρές τρυπούλες εδώ κι εκεί να φεύγει ο ατμός.

    Αν δεν χωρούν σε μια κατσαρόλα, μαγειρέψτε τα σε δύο δόσεις. Θέλουν περίπου 5 λεπτά ποσάρισμα.
    Βγάλτε το πιάτο και ελέγξτε τρυπώντας με ένα πηρούνι από την εσωτερική μεριά του φρούτου αν είναι τρυφερό.
    Μην χρησιμοποιήσετε μαλακά φρούτα.
  • Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίστε με την επόμενη δόση.

    Όταν έχουν κρυώσει μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα τους, αν θέλετε.

    Τώρα έχετε δύο επιλογές:

    1. Κονσερβοποιείτε τα φρούτα, βάζοντάς τα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας με το καυτό σιρόπι, κλείνοντας με τα καπάκια και βράζοντας σε water bath (το νερό να φτάνει στα όρια του καπακιού του βάζου) για 25λεπτά. Βγάλτε, αφήστε να κρυώσουν ελαφρά, σφίξτε τα καπάκια και αφήστε να κρυώσουν πλήρως.
    Διατηρούνται 6μήνες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

    2. Τα καταναλώνετε μέσα στις επόμενες 5 μέρες, διατηρώντας τα φρούτα στο σιρόπι τους στο ψυγείο.
    Το υπόλοιπο σιρόπι μπορείτε να το καταψύξετε μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο ποσάρισμα ή να το δέσετε και να γαρνίρετε με αυτό παγωτό.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.