Σαν φριτάτα (frittata), εννοούμε μια ομελέτα, στην οποία τα υλικά – λαχανικά, τυρί, αλλαντικά ακόμα και ζυμαρικά που έχουν περισσέψει- ψήνονται μαζί με τα αυγά. Το ψήσιμο ξεκινά στην εστία της κουζίνας και ολοκληρώνεται στο γκριλ – εκτός αν την γυρνάμε “τούμπα” με επίπεδο καπάκι.
Σαν ομελέτα, εννοούμε ψημένη βάση αυγών (με ή χωρίς αρωματικά βότανα), η οποία σερβίρεται επίπεδη ή διπλωμένη. Αν είναι γεμιστή, τοποθετούμε τα ήδη ψημένα -αν χρειάζονται ψήσιμο – υλικά γέμισης, πριν την διπλώσουμε. Μπορούμε να διατάξουμε σε όμορφη σειρά λεπτοκομμένα υλικά, μόνο στην επιφάνειά της και να μοιάζει σαν πίτσα με βάση ομελέτα αντί για ψωμί.
Και οι δύο παρασκευές χρειάζονται ένα πολύ καλό αντικολλητικό τηγάνι, με χερούλι μεταλλικό για να μπαίνει στο φούρνο -για τη φριτάτα- και μια σπάτουλα σιλικόνης.
Η ιταλική φριτάτα ή η ισπανική τορτίγια είναι μια ευέλικτη ομελέτα, την οποία κυριολεκτικά μπορείτε να δημιουργήσετε με ό,τι έχετε διαθέσιμο στην κουζίνα σας. Ένας βασικός κανόνας ισχύει: τα υλικά θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα και χωρίς υγρασία πριν ρίξετε τα αυγά.
- Αν βάλετε πατάτες θα πρέπει να τις έχετε σωτάρει και μαγειρέψει πρώτα.
- Αν βάλετε μανιτάρια θα πρέπει να τα σωτάρετε να χάσουν τα υγρά τους, αλλιώς θα τα βγάλουν στην ομελέτα.
Προετοιμάστε -αν χρειάζεται – τα υλικά ένα ένα και μετά ενώστε τα στο τηγάνι. Δηλαδή, πρώτα οι πατάτες, μετά τα μανιτάρια, μετά το κρεμμύδι με το μπέϊκον και τη πιπεριά, μετά όλα μαζί στο τηγάνι έτοιμα για τα αυγά.
Να θυμάστε πως τα μικρότερα κομμάτια υλικών μαγειρεύονται πιο γρήγορα και χάνουν πιο εύκολα το νερό που περιέχουν.
Τα κολοκυθάκια, που περιέχουν πολύ νερό, είναι προτιμότερο να τα τρίψετε, να τα στίψετε ελαφρά στα χέρια σας και να τα σωτάρετε. Οι κολοκυθοανθοί που θέλουν ένα πέρασμα μόνο για να διατηρηθούν “ζωντανοί” είναι από τα τελευταία υλικά που θα προσθέσετε πριν ρίξετε τα αυγά.
Πριν βάλετε το τηγάνι κάτω από το γκριλ, είναι η ώρα για τα τυριά. Σκορπίστε στην επιφάνεια όποιο τυρί σας αρέσει, σε κομμάτια και τελειώστε την φριτάτα στο φούρνο. Αυτή είναι η λογική.
Να σας πω τώρα, πώς με ανθισμένα κολοκυθάκια, δυόσμο και κατσικίσιο τυρί θα κάνετε μια γλυκιά και ελαφριά φριτάτα;