HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Λικέρ & Κρασιά > Σπιτικό λικέρ πικραμύγδαλο αμαρέτο – το ακίνδυνο
λικέρ πικραμύγδαλο

Σπιτικό λικέρ πικραμύγδαλο αμαρέτο – το ακίνδυνο

Έχουμε συνηθίσει να λέμε το λικέρ πικραμύγδαλο ή αμαρέτο, λικέρ βερύκοκο αλλά συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας εξηγήσω γιατί είναι λάθος η ονομασία.

Αυτές τις εβδομάδες που δουλεύω με τα βερύκοκα, τα κεράσια και τα κορόμηλα κάνοντας μαρμελάδες και κομπόστες, κρατούσα τα κουκούτσια από τα φρούτα στο ψυγείο, μέχρι να μαζέψω αρκετά, για να τα σπάσω. Όλα τα κουκούτσια. Όχι μόνο του βερύκοκου που είναι σε μεγαλύτερη αφθονία στην Ελλάδα, γι’αυτό το ποτό που κάνουμε με τα κουκούτσια, το λέμε λικέρ βερύκοκο.

Οι Ιταλοί το λένε Amaretto, δηλαδή “λίγο πικρό” και το φτιάχνουν από πικραμύγδαλα (αν έχουν) μαζί τα αμυγδαλάκια όποιων πυρηνόκαρπων φρούτων έχει η περιοχή τους. Βερύκοκα, δαμάσκηνα, βανίλιες, κορόμηλα, κεράσια, βύσσινα ακόμα και ροδάκινα, νεκταρίνια, αρκεί το αμυγδαλάκι να είναι δεμένο μέσα στον πυρήνα (μερικές φορές είναι σαν ζελές).

Όλα έχουν τον ίδιο γευστικό χαρακτήρα του πικραμύγδαλου, αν και μερικά είναι πιο ήπια -όπως του κερασιού και του κορόμηλου – ίσως γιατί τα αμυγδαλάκια είναι πιο μικρά. Το αμυγδαλάκι του κερασιού πάντως είναι ιδιαίτερης γεύσης και αξίας για μένα. Έχει μια υπόνοια γεύσης μαχλεπιού -ξέρετε το βασικό αρωματικό του τσουρεκιού- γιατί το μαχλέπι είναι το αμυγδαλάκι μιας ποικιλίας κερασιάς. Θα έχετε παρατηρήσει πως αν βάλουμε μεγαλύτερη δόση το τσουρέκι πικρίζει.

Γιατί καταναλώνουμε άφοβα το μαχλέπι και τα αμυγδαλάκια από τα βερύκοκα κατηγορούνται ως επικίνδυνα;

Αν δεν το έχετε ξανακούσει, όλα τα πικρά αμύγδαλα περιέχουν μια κυανιούχο ουσία (cyanide), σε μεγαλύτερη ή μικρότερη συγκέντρωση το καθένα και όταν τα τρως ωμά νοιώθεις τη γλώσσα σου να μουδιάζει. Το σώμα μπορεί να καθαρίσει μια ποσότητα της τοξίνης αλλά σε μεγάλη συγκέντρωση δυσκολεύεται. Επειδή στο κίνημα των ωμών τροφών, τα αμύγδαλα των βερύκοκων έχουν φήμη εξαιρετικά οφέλιμης τροφής, κράτη που προβλέπουν και εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών έκαναν έρευνες και έδωσαν οδηγίες χρήσης, οι οποίες περιορίζουν την κατανάλωση των ωμών αμυγδάλων βερύκοκου σε 3 την ημέρα. Και αυτή η οδηγία του υπουργείου υγείας χρονολογείται από το 1979, στον Καναδά.

Είδα στις συζητήσεις στο Facebook πόση αγωνία και ανασφάλεια υπάρχει για τη σωστή χρήση των πικρών αμυγδάλων. Μια συνάδελφος food blogger, η Ξανθή, στις Συνταγές της Ασπρούλας, μου είπε πως είναι καθοριστική η αναλογία κουκουτσιών προς αλκοόλ για να είναι ασφαλής η κατανάλωση (120 κουκούτσια σε 1,5 λίτρο κονιάκ). Δεν το είχα ξανακούσει ποτέ και έψαξα τις συνταγές που κυκλοφορούν να δώ αν είναι άγραφος νόμος αυτός. Η μαμά μου γράφει στο τετράδιό της 120 κουκούτσια σε 1 λίτρο κονιάκ. Η Sitronella, στις Συνταγές της Παρέας, βάζει 150 κουκούτσια σε 1 λίτρο κονιάκ. Όλοι ζούμε και είμαστε μια χαρά. Που κρύβεται η δηλητηρίαση τελικά; επειδή πίνουμε λίγη ποσότητα λικέρ; το ελληνικό κράτος δεν εκδίδει οδηγίες για άλλα, πόσο μάλλον για την ασφάλεια των πολιτών από κατανάλωση πικραμυγδάλων. Το απόλυτο κενό.

Το αγαπημένο μου παιχνίδι παρουσιάστηκε ξανά μπροστά μου: “Βρες τη λύση”.

Την βρήκα και την καταγράφω με χαρά και περηφάνεια στο TasteFULL. Χαρά γιατί θα άρω μια για πάντα τις αγωνίες μας και περηφάνεια γιατί σήμερα γράφω μια σελίδα που δίνει ουσιαστικές απαντήσεις.

Η λύση κρύβεται σ’αυτήν την πρόταση: “the cyanides readily decompose upon heating, and cooked foods contain little or no cyanide” – οι κυανιούχες ουσίες αποσυντίθενται εύκολα με τη θέρμανση και τα μαγειρεμένα τρόφιμα περιέχουν λίγη ή καθόλου κυανιούχο ουσία. 

Η θερμότητα, λοιπόν, είναι ο λόγος που προστατευόμαστε από τη δηλητηρίαση και όχι η ποσότητα κουκουτσιών. Όταν βάζουμε τα μπουκάλια με τα πικραμύγδαλα στον ήλιο για 1 ή 2 μήνες καλοκαιρινούς, με ζέστη ικανή να στεγνώσει τις λιαστές μας τομάτες σε 3 ημέρες, τότε καταστρέφουμε την κυανιούχο ουσία.

Oι παππούδες ήξεραν τελικά. Επομένως, τα λικέρ με πικραμύγδαλα (αμυγδαλάκια από όλα τα πυρηνόκαρπα φρούτα) δεν τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε σκοτεινό ντουλάπι αλλά τα παραδίδουμε στη ζέστη του ελληνικού καλοκαιρινού ήλιου. Μην φοβάστε πως θα ζεσταθεί το ποτό και θα χαλάσει η ποιότητά του. Είναι κλειστή η μπουκάλα και δεν ξεθυμαίνει. Επίσης, είναι δυνατό αλκοόλ (κονιάκ, βότκα, ρακή), δεν είναι κρασί που θα κινδύνευε σίγουρα να ξινίσει αν έμενε στον ήλιο.

Χαμογελάτε; εγω ναι! Ας σκεφτούμε κάτι ακόμα. Γιατί το ονομάζουμε λικέρ βερύκοκο, αφού ίδια γεύση θα πάρουμε και από τα άλλα κουκούτσια; με κουκούτσια δαμάσκηνου θα το πούμε λικέρ δαμάσκηνο; και η γεύση σε όλα θα είναι ίδια;;; του πικραμύγδαλου; Πιστεύω πως πρέπει να το διορθώσουμε αυτό. Αν βάζουμε φρέσκο φρούτο μέσα στο λικέρ τότε αυτό παίρνει τη γεύση του φρούτου και δικαιούται το όνομά του. Ετσι το λικέρ βερύκοκο έχει γεύση & χρώμα βερύκοκου και το λικέρ δαμάσκηνο έχει γεύση & χρώμα δαμάσκηνου.

Όταν όμως χρησιμοποιούμε τα αμύγδαλα από τα κουκούτσια, όλα, έχουν τη γεύση του πικραμυγδάλου. Το λικέρ θα πρέπει να λέγεται πικραμύγδαλο. Σωστά οι Ιταλοί το λένε amaretto. Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους;

Το μαχλέπι, λοιπόν, δεν είναι επικίνδυνο γιατί ζεσταίνεται σε φούρνο για να αποξηρανθεί. Η σουμάδα δεν είναι επικίνδυνη γιατί τα πικραμύγδαλα βράζουν με το σιρόπι. Το μάρζιπαν ή πάστα αμυγδάλου δεν είναι επικίνδυνο γιατί ζεσταίνεται στην κατσαρόλα. Τα μπισκότα amaretti δεν είναι επικίνδυνα γιατί ψήνονται στο φούρνο, όπως και τα νησιώτικα αμυγδαλωτά. Η κρέμα αμυγδάλου μπορεί να αρωματισθεί με φυσικά αμυγδαλάκια και όχι με τεχνητή εσάνς πικραμύγδαλου. Μπορούμε να έχουμε στον καταψύκτη ένα σακκουλάκι με αμυγδαλάκια από όλα τα πυρηνόκαρπα και να προσθέτουμε λεπτοτριμμένα μέσα στα γλυκά ή να τα αφήνουμε να αρωματίσουν (πχ το γάλα) και να τα σουρώνουμε μετά. Βρήκαμε, λοιπόν, λύση για να αντικαταστήσουμε την τεχνητή εσάνς πικραμυγδάλου με φυσικό προϊόν.

Σας έχω άλλο ένα δωράκι. Όσες έχετε δοκιμάσει να σπάσετε τα κουκούτσια θα έχετε διαπιστώσει πως αντιστέκονται πολύ. Ιδανικό είναι να σπάμε το κέλυφος τόσο όσο να βγεί ολόκληρο το αμύγδαλο και όχι σπασμένο. Αυτό μας βοηθά αργότερα στο φιλτράρισμα του λικέρ, να γίνει τελείως διαυγές. Αν βάλουμε σπασμένα αμυγδαλάκια θολώνει και θέλει πολλαπλά φιλτραρίσματα (χάνουμε λικέρ) για να καθαρίσει.

Εγώ έχω ένα μαρμαράκι και μια πέτρα θαλάσσης για τα σπασίματα. Όσο και να προσπαθούσα, τα μισά κουκούτσια μου έβγαιναν κομμάτια. Βρήκα λύση. Βάζουμε τα κουκούτσια σε μια στρώση σε μια λαμαρίνα φούρνου και ψήνουμε για 10λεπτά στους 180 βαθμούς. Τα ζεστά κουκούτσια σπάνε πολύ εύκολα και βγαίνουν ολόκληρα τα αμυγδαλάκια. Ακόμα και από τα πιτσιρίκια κουκούτσια των κερασιών, βυσσίνων, κορόμηλων. Επιπλέον, με τη ζέστη καταστρέφεται η κυανιούχος ουσία και τα αμυγδαλάκια είναι ασφαλή πλέον, είτε για να μπουν στο αλκοόλ για λικέρ ή για να φυλαχθούν στον καταψύκτη. Κι αν είστε από τους υπέρμαχους της ωρίμανσης των λικέρ σε σκοτεινό ντουλάπι, αυτή είναι η λύση για να είστε και ασφαλής από την κατανάλωση των πικραμύγδαλων σε όποια αναλογία θέλετε να ακολουθήσετε στην συνταγή σας. Τώρα χαμογελάτε;

Τα αμυγδαλάκια μέσα στα κουκούτσια φυραίνουν κι αυτά περιμένοντας τη μέρα που θα τα σπάσουμε, όπως και τα φρούτα μέσα στο ψυγείο. Αντί να είναι φουσκωτά γίνονται ρυτιδιασμένα. Αυτό με έκανε κάθε εβδομάδα να σπάω όσα κουκούτσια είχα μαζέψει στο ταπεράκι και να φυλάω τα αμυγδαλάκια στην κατάψυξη. Τώρα εφαρμόζω άλλη πρακτική. Πλένω τα κουκούτσια και τα φυλάω ολόκληρα (άσπαστα) στον καταψύκτη μέχρι να μαζέψω μια λαμαρίνα, για να τα ψήσω στο φούρνο και μετά να τα σπάσω και να τα χρησιμοποιήσω.

Ας περάσουμε στα απλά θέματα.

Α. Ποιό είδος αλκοόλ χρησιμοποιούμε

Το brandy είναι το πιο συνηθισμένο αλκοόλ που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, για το λικέρ πικραμύγδαλο. Όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφανα ποτά, όπως καθαρό οινόπνευμα ή βότκα ή τσίπουρο ή ρακή. Το καθαρό οινόπνευμα θέλει αραίωση με νερό για να κατέβει σε αλκοολικούς βαθμούς κατάλληλους για κατανάλωση. Το οινόπνευμα ποτοποιϊας είναι το καθαρό οινόπνευμα 95αλκοολικών βαθμών που πωλείται στο σούπερ μάρκετ και είναι το μόνο αλκοόλ που δίνει την πιο γρήγορη και την πιο πλήρη απορρόφηση αρωμάτων. Το έχω επιβεβαιώσει με το Χημείο του Κράτους αυτό. Αν έχετε ένα φρούτο ή βότανο με απαλό χαρακτήρα ή ιδιαίτερο χρώμα, μόνο το οινόπνευμα μπορεί να μεταφέρει απόλυτα τα χαρακτηριστικά του.

Η ρακή και το τσίπουρο είναι προϊόντα που βρίσκονται εύκολα και έχουν χαμηλότερη τιμή από τη βότκα και το μπράντι. Δεν έχουν όμως σταθερό χαρακτήρα, όπως τα τυποποιημένα προϊόντα. Κάθε απόσταξη τσίπουρου ή ρακής στην Ελλάδα δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολύ δυνατές αποστάξεις και πολύ απαλές. Δεν μπορείτε να ξέρετε πως θα εξελιχθεί το λικέρ και σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο. Η δική μου εμπειρία μου έχει δείξει πως τα λικέρ με ρακή, θέλουν τουλάχιστον ένα χρόνο ωρίμανσης για να τισαθευτεί ο κυρίαρχος χαρακτήρας του αλκοόλ και να επιτρέψει στα αρώματα να αναδειχθούν. Να το έχετε στο νου σας όταν επιλέγετε το είδος του αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσετε.

Β. Τι χρώμα έχει το λικέρ

Έχουμε συνηθίσει να έχει το λικέρ πικραμύγδαλο χρώμα ανοικτής καραμέλας. Αν επιλέξουμε μπράντι έχει ήδη το χρώμα το αλκοόλ. Αν δείτε τα έτοιμα Amaretto που γίνονται με οινόπνευμα, αναφέρουν πως έχουν μέσα χρώμα καραμέλας. Στη δική μου φωτογραφία βλέπετε πως είναι ανοικτόχρωμο, γιατί το έκανα με βότκα και πρόσθεσα 1 μόνο κουταλάκι ζάχαρης που το έκανα καραμέλα μέσα σε ένα κουτάλι πάνω στο γκαζάκι. Δίνει ένα άγγιγμα αλλά δεν είναι άμεσα διακριτό.

Γ. Τι άλλα αρώματα χρησιμοποιούμε στο λικέρ

 • Η μαμά μου πρόσθετε ένα σφηνάκι λικέρ μαστίχα στο τέλος ή έριχνε μερικά δάκρυα μαστίχας στο μπουκάλι, όσο ωρίμαζε το λικέρ.
 • Μερικοί αφήνουν μέσα στο αλκοόλ τα τσόφλια από τα κουκούτσια, τα οποία δίνουν χρώμα και ίσως διαφοροποιούν τη γεύση. Δεν το έχω κάνει να σας πω. Όμως να προσέξετε ιδιαίτερα πώς θα χρησιμοποιήσετε τα κουκούτσια από φρούτα που τα φτύνουμε, από κεράσια, κορόμηλα, βανίλιες, δαμάσκηνα. Έχουν βακτήρια πάνω τους και ακόμα και αν τα πλύνετε δεν είναι καλό να τα ρίξετε μέσα στο αλκοόλ. Να τα ψήσετε στο φούρνο, όπως είπα παραπάνω. Θα αποστειρωθούν και θα σπάσουν πιο εύκολα. Μπορείτε να τα ρίξετε ολόκληρα, αμύγδαλα και τσόφλια, χωρίς να τα ξεχωρίσετε. Θα γλυτώσετε κόπο στο καθάρισμα, θα κάνετε περισσότερο κόπο στο φιλτράρισμα. Επιλέξτε εσείς.
 • Στο δικό μου λικέρ πικραμύγδαλου πρόσθεσα μαραθόσπορο, ο οποίος έχει μια λεμονάτη ήπια γεύση γλυκάνισου και έκανε ανάλαφρο το άρωμα του πικραμύγδαλου, χωρίς να αναγνωρίζεται στη γεύση. Το άρωμα της καραμέλας ταιριάζει πολύ, επίσης.
 • Κι αν θέλουμε να το λέμε λικέρ βερύκοκο (apricot brandy) θα μπορούσαμε να βάλουμε ωμό βερύκοκο κομμένο σε φέτες μαζί με τα κουκούτσια, όπως βάζουμε ολόκληρα κεράσια για να κάνουμε cherry brandy.

Δ. Πόση ζάχαρη βάζουμε στα λικέρ

Εδώ παίζουν ρόλο δύο παράγοντες. Η αγωνία μήπως με λιγότερη ζάχαρη χαλάσει το ποτό και το μέτρο που έχει ο καθένας από εμάς για το τι είναι γλυκό και τι όχι. Η αγωνία είναι αυτό που είχε κάνει τις μαμάδες μας να βάζουν τουλάχιστον ίση ποσότητα φρούτου με ζάχαρη όταν έκαναν μαρμελάδες. Ευτυχώς αυτό έχει αποδειχθεί άχρηστο. Στο αλκοόλ είναι ακόμα λιγότερο αναγκαία η παρουσία της ζάχαρης σαν συντηρητικό αφού το αλκοόλ είναι πιο δυνατό συντηρητικό.

Επομένως καταλήγουμε στην προτίμηση για γλύκα του καθενός. Εγω δεν μπορώ να πιω λικέρ που έχουν πυκνότητα σιροπιού. Πιστεύω πως η υπερβολική ζάχαρη καταστρέφει το γευστικό χαρακτήρα του φρούτου και μετατρέπει το λικέρ, σε πεθαμένο λικέρ.

Η συνταγή για summer wine που αφιέρωσα στον γιό μου, αφήνει τα φρούτα να δώσουν γλύκα και χαρακτήρα στο κρασί. Με την ίδια λογική χειρίζομαι τις συνταγές για λικέρ. Τόση ζάχαρη όσο είναι απαραίτητη. Να μην χρειάζομαι ένα ποτήρι νερό για να ξεπλύνω το στόμα μου μετά.

Στην υγιεία μας! Στις χαρές μας!

YΓ: Μετά από 5ώρες που γράφω μόνη μου θα χαρώ να μου γράψετε τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας 🙂

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Σπιτικό λικέρ πικραμύγδαλο αμαρέτο – το ακίνδυνο

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λικέρ u0026amp; Κρασιά
Servings

24

servings
Prep time

1200

hours 
Cooking time

10

minutes
Total time

1200

hours 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

 • 1 κιλό κονιάκ

 • 100γρ πικραμύγδαλα από κουκούτσια βερύκοκου, κερασιού, βύσσινου, κορόμηλου, δαμάσκηνου, βανίλιας κλπ

 • 1 κουταλιά σούπας μαραθόσπορο (καλοπλυμμένο και στραγγισμένο)

 • 1 κούπα ζάχαρη (225γρ) και 1/2 κούπα νερό, ενωμένα σε σιρόπι

Μέθοδος

 • Πως ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα:
  Tα 100γρ αμυγδάλων από κουκούτσια βερύκοκο είναι περίπου 140 αμύγδαλα.
  Όσο τρώτε τα φρούτα, καθημερινά, να πλένετε τα κουκούτσια σε τρεχούμενο νερό, να τα στραγγίζετε και να τα βάζετε σε μια σακούλα στον καταψύκτη, μέχρι να μαζέψετε τον αριθμό που θέλετε. Έτσι τα διατηρείτε στην καλύτερη κατάσταση.
  Βγάζετε, απλώνετε σε λαμαρίνα και τα αφήνετε να ξεπαγώσουν. Τα ψήνετε σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου για 10λεπτά. Μετά τα σπάτε προσεκτικά ώστε να πάρετε ολόκληρα τα αμυγδαλάκια. Για να μην πετάγονται παντού στην κουζίνα, βάζω ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω στο μάρμαρο, ακουμπάω το κουκούτσι, διπλώνω το χαρτί πάνω του και χτυπάω με την πέτρα.
  Μαζέψτε και ζυγίστε τα αμυγδαλάκια.
 • Πως ετοιμάζουμε το λικέρ για ωρίμανση:
  Προσθέστε τα ολόκληρα αμυγδαλάκια και το μαραθόσπορο στο κονιάκ, μέσα σε γυάλινη μπουκάλα, χωρητικότητας ενάμιση λίτρου, που να κλείνει ερμητικά και να μην έχει άδειο χώρο (όχι 1λίτρο κονιάκ σε 5λιτρη νταμιζάνα γιατί συγκεντρώνει αναθυμιάσεις στο κενό χώρο).
  Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, βάζοντας να βράσει, αφήνουμε να κρυώσει και την προσθέτουμε στο κονιάκ.
  Αφήνουμε στον καλοκαιρινό ήλιο για 50 ημέρες ή σε σκοτεινό ντουλάπι, αν είστε υπέρμαχοι. Με το ψήσιμο των κουκουτσιών εξουδετερώσαμε τα επικίνδυνα.
 • Πως ετοιμάζουμε το λικέρ για τα μπουκάλια:
  Σουρώνουμε το λικέρ. Τα αμυγδαλάκια αφήστε να στεγνώσουν και τρίψτε τα για να κάνετε μπισκότα amaretti. Με το ψήσιμο το αλκοόλ θα εξατμισθεί. Διαφορετικά φυλάξτε στην κατάψυξη μέχρι να παρουσιαστεί η ευκαιρία χρήσης.
  Φιλτράρουμε το λικέρ, στρώνοντας το χωνί με χάρτινο φυτικό φίλτρο της καφετιέρας ή με γάζα και μετά ένα λεπτό στρώμα βαμβάκι. Αυτό θα συγκρατήσει τα μικρά σωμάτια που αιωρούνται και θολώνουν το λικέρ. Αν χρειαστεί, αφήστε να ηρεμήσει μερικές ημέρες και επαναλάβετε τη διαδικασία χωρίς να αναταράζετε πολύ τον πάτο του μπουκαλιού.
  Διατηρείται για χρόνια και επιδέχεται παλαίωση. Αν χρησιμοποιήσετε ρακή, επιβάλλεται.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

23 Comments

 1. Λιάνα

  Καλησπέρα και πολλές ευχαριστίες για τις ωραίες συνταγές και τις γνώσεις που μοιράζεστε εδώ!
  Ζητώ μια διευκρίνηση, μια που δεν το έχω πολυκαταλάβει από τα παραπάνω σχόλια:
  Έχοντας πικραμυγδαλιά, σκέφτηκα να δοκιμάσω να το κάνω και με πικραμύγδαλο.
  Ισχύουν κανονικά τα παραπάνω, δηλαδή το ψήσιμο σε φούρνο πρώτα, ή χρειάζεται και κάτι άλλο;
  Ψήσιμο στο φούρνο σε πόσους βαθμούς κ’ για πόση ώρα θα μου προτείνατε;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Φαντάζομαι θα έχετε πάρει μια απόφαση για το τι να κάνετε ήδη. Θα σας έλεγα να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα, ίδιο τρόπο ψησίματος που γράφω στην συνταγή και να βάλετε το λικέρ στον ήλιο. Αν θυμηθείτε ελάτε να μας πείτε πως έγινε.

 2. Ελένη Κεραμιδα

  Βίκυ καλησπέρα

  Έχω κρατήσει από πέρυσι κουκούτσια από βερύκοκα και τα έχω στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να τα σπάσω…
  Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω τώρα για να φτιάξω το αμαρέτο ?
  Περιμένω απάντηση σου
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Θα έχουν χάσει τη δύναμη του αρώματός τους γιατί όταν τα σπάσεις θα δεις πως εχουν συρρικνωθεί. Ο καταψύκτης τα διατηρεί αναλοίωτα. Προτείνω να μαζέψεις φρέσκα. Κάθε ένα που τρως βάζε το κουκούτσι σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Όταν μαζευτούν αρκετά μπορείς να κάνεις το λικέρ με τη μέθοδο του ντουλαπιού, θερμαίνοντας πρωτα τα κουκούτσια.
   Μου επιτρέπεις να ρωτήσω αν είσαι από το Βόλο; Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι στην Ιεράπετρα ήταν ο Γιώργος και η Ελένη Κεραμίδα. Ο Γιώργος Κεραμίδας ήταν από το Βόλο.

 3. Τάσος

  Βίκυ καλησπέρα. Πάντα μιλάμε για λικέρ πικραμύγδαλο με αμυγδαλάκια από βερύκοκα και άλλα πυρηνόκαρπα και ποτέ από αληθινά πικραμύγδαλα, πικραμυγδαλιάς. Κατά τη γνώμη σου και τις γνώσεις σου, αλλάζει κάτι εκεί σε ότι αφορά την ποσότητα των αμύγδαλων ή και σε κάτι άλλο γενικότερα; Και γιατί δεν προτιμά ο κόσμος τα αυθεντικά πικραμύγδαλα της πικραμυγδαλιάς που είναι προφανώς και τα αυθεντικά για λικέρ πικραμύγδαλο και χρησιμοποιεί “αμυγδαλάκια” από άλλους καρπούς; Άραγε αυτά έχουν περισσότερο κυάνιο, γεγονός που τα καθιστά , σχετικά επικίνδυνα;

  • Καλησπέρα Τάσο. Με αφορμή το σχόλιό σου έψαξα και βρήκα τα ακόλουθα αποτελέσματα από έρευνα που έκανε το NCBI (The National Center for Biotechnology Information). Λέει πως η περιεκτικότητα σε κυάνιο στα Πικραμύγδαλα είναι κατα μέσο όρο 1060mg/kg, στα Βερύκοκα 850mg/kg και στα γλυκά Αμύγδαλα 25mg/kg. 50 πικραμύγδαλα είναι θανατηφόρα δόση για ένα ενήλικα μέσου βάρους και μόλις 5-10 πικραμύγδαλα για ένα παιδί.
   Αυτό που επισημαίνουν είναι πως η περιεκτικότητα σε κυάνιο είναι διαφορετική σε διαφορετικές περιοχές και ποικιλίες στην ίδια κατηγορία. Τα αμύγδαλα των βερύκοκων σε περιοχές μπορούν να ξεπερνούν σε περιεκτικότητα κυανίου και τα πικραμύγδαλα και θέλει πολύ προσοχή η κατανάλωσή τους. Στην έρευνα αναφέρουν πως δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από 5 αμυγδαλάκια βερύκοκου μέσα σε μια ώρα και μέχρι 10 σε μια ημέρα.
   Νομιζω πως έχουν εκλείψει πια οι πικραμυγδαλιές, ενώ τα βερύκοκα είναι άφθονα σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που τα χρησιμοποιούμε περισσότερο στο λικέρ πικραμύγδαλο.

 4. Καλημέρα Αγαπητή Βίκυ και καλές γιορτες!! Εκανα λικερακι με ρακη (γκραπα για την ακριβεια και έπαθα αυτό που περιγράφεις). Το αρωμα δεν είναι πολύ εντονο, υπερισχυει η γκράπα ακόμα. Ενωσα το αλκοολ μου με το σιρόπι και ξανάβαλα μέσα τα κουκούτσια μήπως και βγάλουν ακόμα περισσότερο αρωμα! το μοίρασα όμως σε 2 μπουκάλια. Ειδα που αναφέρεις σε παρόμοιο ποστ την παλαίωση για κανά χρόνο!
  Λες να πετύχει ή τσάμπα ξαναέβλα μέσα τα κουκούτσια… απλά σκεφτομαι ότι ίσως δεν πρόκειται να βγάλουν άλλο άρωμα… Ευχαριστώ!!

  • Όλα ξεκινούν από το αλκοόλ που διαλέγουμε. Το χύμα αλκοόλ (ρακή, τσίπουρο) στη χώρα μας είναι φθηνό όμως κάθε παρτίδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τιποτα δεν πάει χαμένο με τους σωστούς χειρισμούς, όμως! Θα σου έλεγα να το ξεχάσεις σε ένα ντουλάπι και να το δοκιμάζεις κάθε 6μηνο. Εγω τωρα απολαμβάνω κάθε γουλιά από ένα λικέρ με άνθους νερατζιάς που είχα φτιάξει τον Απρίλιο 2013.
   Με αυτό το λικέρ έχεις κι άλλη μια λύση. Πάρε δαμάσκηνα φρέσκα, υπάρχουν ακόμα, και ψήσε τα κουκούτσια στο φούρνο όπως περιγράφω. Σπάστα και πρόσθεσέ τα στο λικέρ σου. Βάλε τη μισή δόση κουκούτσια, εκτός αν θέλεις να φας ολόκληρη τη δόση τα δαμάσκηνα 🙂 Αφού έχουν ψηθεί δεν έχεις κίνδυνο να ξαναβάλεις μια ολόκληρη δόση κουκούτσια.
   Τα φρέσκα δαμάσκηνα τα κάνεις μαρμελάδα, δαμασκηνόπαστο, κομπόστα, ή τα μαγειρεύεις σε ένα εξαιρετικό νηστίσιμο στιφάδο.
   Καλή επιτυχία σε όλα! Καλές γιορτές!

 5. Margarita

  Το λικέρ Ροδολίβους μου βγήκε γλυκό πω; Θα το διορθώσω;

  • Δεν εχω ιδέα ποιο λικερ ειναι το Ροδόλιβους 😊
   Ομως αν ενα λικέρ ειναι πολυ γλυκό, η λύση είναι αραίωση με αλκοόλ(οποιο ποτό εχεις χρησιμοποιήσει) και νερό. Παρε 50ml απο το λικερ σου και προσθεσε μετρώντας με κουτάλι της σούπας πόσο νερό κ πόσο αλκοολ χρειαστηκε, μεχρι να το θεωρεις σωστο. Εχε υποψη πως 1 κουταλια σουπας ειναι 15ml.

 6. Καλησπέρα σας… Κοιτάω να φτιάξω μια συνταγή με λικέρ βύσσινο απλά επειδή δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τόσο πολύ ζάχαρη που διαβάζω εκεί έξω μπορώ να χρησιμοποιήσω μέλι πχ και λιγότερη ζάχαρη?

 7. Μαρία

  Φτιάχνω λικέρ χρόνια, τα σχόλια σου όμως ξεπέρασαν κάθε εμπειρία μου. Τα κουκουτσάκια είναι στο αλκοόλ από πέρυσι, στο ντουλάπι, καιρός να το ολοκληρώσω. Ευχαριστώ…

 8. Φωτης

  Στην αγορά πωλούνται έτοιμα αμύγδαλα, θέλουν και αυτά ψήσιμο;

  • Εννοείς αν είναι ασφαλή να καταναλωθούν; ναι είναι. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά γιατί δεν μπορούμε να φάμε τόση ποσότητα μαζεμένη που να δημιουργήσει πρόβλημα.

 9. Σκλαβενίτη Αγάπη

  Ευχαριστώ πολύ για το πολύτιμο γραπτό σου. Ξεκινάω αμέσως το ψήσιμο των κουκουτσιών. Έχω συγκεντρώσει πολλές εκατοντάδες μέσα σε δυο-τρεις μέρες από βερικοκιά του κήπου μου,τα οποία τα άφηνα στον ήλιο να στεγνώσουν για να μην είναι επικίνδυνα.(????) Μου επιτρέπεις να σε βαφτίσω Βίκυ-παιδεία??

 10. elpida

  Καλησπέρα σας.

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν η μπουκάλα στον ήλιο θα πρέπει να είναι τελείως σφραγισμένη ή να παίρνει λίγο αέρα, για τις αναθυμιάσεις.
  Επίσης, μπορούμε να το βάλουμε σε αεροστεγές βάζο του 1,5 λίτρου (από αυτά με το λάστιχο στο καπάκι) αν δεν έχουμε το σωστό μέγεθος μπουκαλιού;

  Ευχαριστώ.

  • Καλημέρα, Ελπίδα
   Η μπουκάλα πρέπει να είναι σφραγισμένη γιατί διαφορετικά εξατμίζεται το αλκοόλ. Καλό είναι να μην υπάρχει κενό αέρα. Κάνε μεγαλύτερη ποσότητα ώστε να χωράει στα βάζα που έχεις διαθέσιμα. Τα βάζα με το λάστιχο στο καπάκι είναι μια χαρά για ωρίμανση λικέρ.
   Καλή επιτυχία!

 11. Maria Marini

  Βίκυ μου S.O.S.
  Εφτιαξα το λικέρ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες σου. Σαν αλκοολ εβαλα τσίπουρο , το αφησα 50 μερες στον ηλιο και σημερα ανοιξα τη γυαλα. Είναι ομως παρα πολύ δυνατό , τόσο που σχεδόν δεν φαινεται το αρωμα του πικραμυγδαλου . Προσθεσα λίγο νερό και ελιωσα και λίγη ζαχαρη για το χρωμα , αλλά και πάλι ειναι πολύ δυνατό. Θα μπορουσα να κανω κάτι να απαλυνω τη γευση . Μπορω να ρίξω λίγες σταγόνες εσανς πικραμυγδαλο ;
  Περιμένω την απαντηση σου και σου ευχομαι καλό φθινοπωρο

  • Μην παθαίνεις πανικό!
   Όπως έγραψα στο κείμενο, το τσίπουρο και η ρακή είναι ατίθασα ποτά για παντρέματα στα λικέρ και θέλουν χρόνο να μελώσουν. Ξέχασε για ένα χρόνο το λικέρ σου, έτσι με τα κουκούτσια, στην αποθήκη και θα δεις πως έχει εξελιχθεί.
   Επίσης, δεν είναι τυποποιημένα τα παραπάνω ποτά, επομένως δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά έντασης και σταθερή συμπεριφορά. Προτείνω να πάρεις μια μικρή ποσότητα λικέρ, 100ml και να κάνεις δοκιμές σ’αυτό. Αν σε ικανοποιήσουν, διόρθωσε περισσότερη ποσότητα. Εγω θα περίμενα, δεν θα έβαζα εσάνς.

 12. nikolina

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για ένα ακόμα κατατοπιστικότατο άρθρο σου… Και για μένα το amaretto είναι από τα αγαπημένα μου λικέρ κ θέλω πολύ να το φτιάξω… Μάζεψα όλο το καλοκαίρι τα κουκουτσάκια μου κ τα φύλαξα στην κατάψυξη… Δεν βρήκα όμως τόσο μεγάλο βάζο, γυάλα, μπουκάλι… Για δώστε καμία ιδέα που θα βρω… Επίσης, αν βάλω μαστίχα αντί μαραθόσπορου, πόση ακριβώς και σε τι μορφή? Τελευταία ερώτηση, μπορώ ακόμα και τώρα να το φτιάξω (αν βρω το μπουκάλι) και αν χαλάσει ο καιρός το κρατάω σε σκιερό μέρος για περισσότερο καιρό?
  Επίσης, περιμένουμε και τη συνταγή για τα μπισκοτάκια αμαρέτι 😀
  Ευχαριστώ πολύ…

  • Για τη δόση που γράφω θέλεις ένα βάζο του 1,5 λίτρου με τα καπάκια με το μεταλλικό κλείσιμο και το λευκό λάστιχο. Βρίσκεις στην Παλλάδος, κάθετη στην Ευρυπίδου, στην Αθήνα, αλλά έχω δει και στον ΑΒ.
   Βάλε δύο δάκρυα μαστίχας και θα λυώσουν στο αλκοόλ. Αν θέλεις να ελέγξεις το αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις έτοιμο λικέρ μαστίχας στο τέλος όπως λέω πως έκανε η μαμά μου.
   Μπορείς και τώρα να το φτιάξεις, όπου το βρίσκει ο ήλιος στο μπαλκόνι για ένα μήνα και μετά φέρτο μέσα. Αν η γεύση δεν είναι έντονη άφησέ το κι άλλο χρόνο.

   Ευχαριστώ που περιμένετε τα μπισκοτάκια αμαρέτι 🙂

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.