Εκανα αυτό το ψωμί στο τραπέζι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, στον απογευματινό μαραθώνιο των εννέα πιάτων σε εννέα ώρες, με μεγάλη κούραση αλλά με απόλυτη ηρεμία και χαμόγελο.
Το στεφανάκι βγήκε πολύ εντυπωσιακό. Αν είχα βάλει ένα μικρό τσέρκι στο εσωτερικό του ταψιού, θα είχε κάνει πιο καλό σχήμα κουλούρας. Όμως και έτσι χωρίστηκαν πολύ εύκολα σε 8 ατομικά ψωμάκια. Αν δεν θέλετε στεφανάκι, γεμίστε με τα σαλιγκαράκια ένα στρογγυλό ταψί. Θα βγει ένα στρογγυλό ψωμί.
Η συνταγή που δοκίμασα, αρωμάτιζε το ψωμί με βούτυρο, σκόρδο και δενδρολίβανο και έδινε έξτρα γεύση με καρύδια. Μπορείτε να κρατήσετε την τεχνική και να βάλετε όποια υλικά θέλετε. Μπορείτε να βάλετε ελιές ψιλοκομμένες ή λιαστές τομάτες και φέτα ή απλά λάδι και φρέσκο βασιλικό.
Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να ψήσετε καλά το ψωμί, ώστε να ψηθεί μέχρι την καρδιά του κάθε σαλιγκαριού. Μην παραξενευτείτε από τον τρόπο ψησίματος. Ακολουθείστε τον.
Χρησιμοποίησα αλεύρι για ψωμί (300γρ) και αλεύρι ολικής (200γρ). Αν αγοράζετε αλεύρι ολικής άλεσης ή οποιοδήποτε άλλο δημητριακό ολικής, όπως βρώμη (κουάκερ) ή ρύζι να το φυλάτε, είτε κλειστό είτε ανοικτό, μέσα σε μεταλλικό κουτί, στο ψυγείο. Γιατί το πίτουρο και το φύτρο που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, ταγγίζουν πολύ εύκολα με τη ζέστη και το φως.
Σωτάρισα το σκόρδο σε φετούλες μέσα στο βούτυρο και άφησα το βούτυρο να φτάσει στα όρια του beurre noisette, για να πάρει τη γλύκα από τα ψημένα υπολείμματα γάλακτος, που γίνονται καστανά στον πάτο του τηγανιού. Όλα αυτά σε χαμηλή φωτιά για να έχουμε έλεγχο. Όμως, την επόμενη φορά δεν θα βάλω σκόρδο, γιατί κυριαρχούσε στη γεύση του ψωμιού και έχανα το άρωμα του δεντρολίβανου και τη γλύκα του βουτύρου και των καρυδιών.
Ανήμερα την πρωτοχρονιά, όσο έβλεπα την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης, πήρα το ψωμάκι που είχε περισσέψει, αγνόησα το σκόρδο που παρουσιαζόταν με ένταση και ταίριαξα τα καρύδια και το δεντρολίβανο με ένα κομμάτι blue cheese κι ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ετσι ξεκίνησε γευστικά η χρονιά μου. Αγνοώντας και επικεντρώνοντας.