HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζύμες > Στεφανάκι γεμιστού ψωμιού – με καρύδια και δενδρολίβανο

Στεφανάκι γεμιστού ψωμιού – με καρύδια και δενδρολίβανο

5 from 1 vote

Εκανα αυτό το ψωμί στο τραπέζι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, στον απογευματινό μαραθώνιο των εννέα πιάτων σε εννέα ώρες, με μεγάλη κούραση αλλά με απόλυτη ηρεμία και χαμόγελο.

Το στεφανάκι βγήκε πολύ εντυπωσιακό. Αν είχα βάλει ένα μικρό τσέρκι στο εσωτερικό του ταψιού, θα είχε κάνει πιο καλό σχήμα κουλούρας. Όμως και έτσι χωρίστηκαν πολύ εύκολα σε 8 ατομικά ψωμάκια. Αν δεν θέλετε στεφανάκι, γεμίστε με τα σαλιγκαράκια ένα στρογγυλό ταψί. Θα βγει ένα στρογγυλό ψωμί.

Η συνταγή που δοκίμασα, αρωμάτιζε το ψωμί με βούτυρο, σκόρδο και δενδρολίβανο και έδινε έξτρα γεύση με καρύδια. Μπορείτε να κρατήσετε την τεχνική και να βάλετε όποια υλικά θέλετε. Μπορείτε να βάλετε ελιές ψιλοκομμένες ή λιαστές τομάτες και φέτα ή απλά λάδι και φρέσκο βασιλικό.

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να ψήσετε καλά το ψωμί, ώστε να ψηθεί μέχρι την καρδιά του κάθε σαλιγκαριού. Μην παραξενευτείτε από τον τρόπο ψησίματος. Ακολουθείστε τον.

Χρησιμοποίησα αλεύρι για ψωμί  (300γρ) και αλεύρι ολικής (200γρ). Αν αγοράζετε αλεύρι ολικής άλεσης ή οποιοδήποτε άλλο δημητριακό ολικής, όπως βρώμη (κουάκερ) ή ρύζι να το φυλάτε, είτε κλειστό είτε ανοικτό, μέσα σε μεταλλικό κουτί, στο ψυγείο. Γιατί το πίτουρο και το φύτρο που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, ταγγίζουν πολύ εύκολα με τη ζέστη και το φως.

Σωτάρισα το σκόρδο σε φετούλες μέσα στο βούτυρο και άφησα το βούτυρο να φτάσει στα όρια του beurre noisette, για να πάρει τη γλύκα από τα ψημένα υπολείμματα γάλακτος, που γίνονται καστανά στον πάτο του τηγανιού. Όλα αυτά σε χαμηλή φωτιά για να έχουμε έλεγχο. Όμως, την επόμενη φορά δεν θα βάλω σκόρδο, γιατί κυριαρχούσε στη γεύση του ψωμιού και έχανα το άρωμα του δεντρολίβανου και τη γλύκα του βουτύρου και των καρυδιών.

Ανήμερα την πρωτοχρονιά, όσο έβλεπα την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης, πήρα το ψωμάκι που είχε περισσέψει, αγνόησα το σκόρδο που παρουσιαζόταν με ένταση και ταίριαξα τα καρύδια και το δεντρολίβανο με ένα κομμάτι blue cheese κι ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ετσι ξεκίνησε γευστικά η χρονιά μου. Αγνοώντας και επικεντρώνοντας.

Στεφανάκι γεμιστού ψωμιού – με καρύδια και δενδρολίβανο

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζύμες
Servings

8

servings
Prep time

1

hour 

10

minutes
Cooking time

1

hour 

20

minutes
Total time

2

hours 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 500γρ αλεύρι σκληρό

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 300ml χλιαρό νερό

  • Για τη γέμιση
  • 50γρ βούτυρο

  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες λεπτές

  • 100γρ καρύδια χοντροκομμένα και σωταρισμένα

  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο

Μέθοδος

  • Ζυμώστε πολύ καλά όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ με το γάντζο. Αφήστε το ζυμάρι να ηρεμήσει για 30λεπτά τουλάχιστον.
  • Με τον πλάστη ανοίξτε σε παραλληλόγραμμο, πλάτους 28εκ και μήκους 40εκ.
  • Σε τηγανάκι βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε το σκόρδο να σωταριστεί και το δενδρολίβανο. Αφήστε σε χαμηλή φωτιά να γίνουν καστανά τα υπολείμματα γάλακτος. Αν το σκόρδο παίρνει χρώμα αφαιρέστε το.
    Πάρτε το βούτυρο (αφήστε τα καστανά υπολείμματα στο τηγάνι) και αφήστε να κρυώσει ελαφρά.
  • Απλώστε το πάνω στην ανοιγμένη ζύμη. Τρίψτε το δεντρολίβανο, απλώστε το σκόρδο και τα καρύδια. Αρχίστε από την φαρδιά πλευρά να διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη.
    Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι σε 8 κομμάτια.
  • Τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με ένα μικρό στρογγυλό τσέρκι στη μέση. Έτσι θα κάνετε στεφανάκι. Αφήστε λίγο περιθώριο μεταξύ τους για να φουσκώσουν. Να βάζετε τις ραφές να ακουμπάνε στα πλαϊνά, όχι εσωτερικά ή εξωτερικά προς τις μεταλλικές επιφάνειες.
  • Αφήστε να φουσκώσει σκεπασμένο, μέχρι να διπλασιαστεί. Ιδανικά μέσα στο φούρνο, αναμμένο στους 40-50 (τη χαμηλότερη θερμοκρασία που πιάνει).
  • Όταν έχει φουσκώσει, βγάλτε το από το φούρνο. Δυναμώστε τη θερμοκρασία των αντιστάσεων στους 220 βαθμούς Κελσίου. Στην 1η σχάρα από κάτω, βάζω τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου γυρισμένη ανάποδα να ζεσταθεί κι αυτή όσο ζεσταίνεται ο φούρνος.
  • Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, βάλτε το πάνω στην καυτή λαμαρίνα και ψήστε για 20λεπτά. Χαμηλώστε στους 200βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα. Το αλουμινόχαρτο θα προστατέψει το ψωμί από το γρήγορο χρώμα και θα το βοηθήσει να ψηθεί μέχρι την καρδιά κάθε σαλιγκαριού. Το αφαιρείτε προς το τέλος του ψησίματος.
  • Όταν κρυώσει, το ψωμί καταψύχεται για 1 μήνα.

    Αν θέλετε, ένα ψωμί πιο μπριοσένιο τότε δοκιμάστε αυτή τη συνταγή γεμιστού ψωμιού. Με αυγό, γάλα και βούτυρο κάνει ένα πολύ τρυφερό ψωμί που συνοδεύει έντονα γευστικά γεμίσματα. Τα παιδιά μου, στα σχολικά χρόνια, εξαφάνιζαν με λαχτάρα αυτές τις κουλούρες.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*