Αυτό που λατρεύω στην εποχή μας είναι η απόλυτη άρση των συνόρων και φυλακών της γνώσης, που προκάλεσε το διαδίκτυο. Η διαφορετική γλώσσα στη μαγειρική δεν είναι καθόλου εμπόδιο αφού η εικόνα μιλά δυνατότερα από τις λέξεις.
Τα πιάτα που δημιουργεί η κουζίνα κάθε χώρας είναι αποτέλεσμα των διαθέσιμων υλικών και της διαθέσιμης γνώσης προφανώς. Όμως η παρουσίαση τους είναι απόηχος της κουλτούρας και της αισθητικής της χώρας γενικότερα. Στις πλούσιες σε πολιτισμό πόλεις της Ανατολής, της Ρωσίας, των Βαλκανίων, όπου η λεπτομέρεια στο “κέντημα” ήταν σημαντική έκφραση πολιτισμού, έχουν γεννηθεί πιάτα με ομορφιά περισσή που προσφέρονται και κοσμούν το καθημερινό τραπέζι.
Αυτές οι πίτες είναι απλές. Ένα ζυμάρι και μια γέμιση. Όμως το στριφτό κλείσιμο πίτας κάνει όλη τη διαφορά. Και στην ομορφιά της παρουσίασης αλλά και γιατί δημιουργεί μια τραγανή “γωνιά”, ένα “κόθρο” ντελικάτο, όλο νοστιμιά. Κι εμείς, σε κάποια μέρη στην Ελλάδα και την Κύπρο, κάνουμε τέτοιες στριφτές πίτες. Δείτε τις κολοκοτές, γλυκές κολοκυθόπιτες της Κύπρου. Εγώ δεν είχα βρει κάποιον να με μάθει και δυσκολευόμουν. Το έμαθα σε ένα βίντεο και τώρα πια το δάχτυλό μου τρέχει πάνω στο απλωμένο ζυμάρι για να κάνει πιετούλες.
Να μην απογοητευτείτε αν δεν το μάθετε με την πρώτη. Μου πήρε 10 φορές να προσπαθώ με το βίντεο μπροστά μου και δεν το κατάφερνα. Το παράτησα λέγοντας πως θα το κάνω όπως μου βγει και μπήκα στην κουζίνα. Το δάχτυλό μου δούλεψε μόνο του, απερίσπαστο από το μυαλό επανέλαβε την κίνηση.
Η ζύμη είναι απλή με λίγο γιαούρτι και μένει μαλακή όταν ψηθεί. Το στριφτό κλείσιμο πίτας γίνεται σε όλα τα ζυμάρια αρκεί να μην έχουν μαγιά, γιατί θα φουσκώσουν και θα αλλοιωθεί το σχήμα. Για γέμιση, βάζουμε οτιδήποτε έχουμε, γλυκό ή αρμυρό. Απλό τυρί με αρωματικά, κρέμα τυριού, κιμάς, μίγμα από σπανάκι και αρωματικά χόρτα, γενικά σφικτές γεμίσεις χωρίς υγρά.
Τηγάνισα μερικές πίτες και έψησα στο φούρνο κάποιες άλλες. Αν τις σερβίρετε φρέσκες, οι τηγανιτές είναι πολύ δελεαστικές ζεστές, τραγανές εξωτερικά. Όταν μένουν μαλακώνει το φύλλο. Οι ψητές θέλουν ένα καλό άλειμμα με λάδι πριν μπουν στο φούρνο και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παίρνουν περισσότερο χρώμα στο στριφτό κλείσιμο.

