Και φτάνει η πιο όμορφη ώρα της ημέρας του καλοκαιριού…
Η ώρα που παίρνεις στο χέρι ένα παγωμένο ποτήρι, με παγάκια που κολυμπάνε σε μυρωδάτο αλκοόλ, παρέα με limes, φράουλες, μάνγκο, δυόσμο. Αγαπημένα summer cocktails! Ό,τι αρέσει στον καθένα.
Για μένα, η ώρα αυτή έρχεται όταν έχει δύσει ο ήλιος αλλά δεν έχει νυχτώσει ακόμα. Που έχεις γυρίσει από το μπάνιο στη θάλασσα ή από τον καύσωνα της πόλης, εξαντλημένος σπίτι. Μετά από ένα ντουζάκι και καθαρά ρούχα, όλα μοιάζουν φρέσκα ξανά!
Απαραίτητη προϋπόθεση, μουσική που σε ταξιδεύει. Που φέρνει κύματα στο μπαλκόνι σου, ηρεμία στη ψυχή, φτερά στα όνειρα.
Να έχετε πάντα απόθεμα παγάκια στον καταψύκτη. Ακολουθώ μια πρακτική που αδειάζω συχνά τα παγάκια σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων στον καταψύκτη και ξαναγεμίζω τις παγοθήκες με νερό να παγώσουν. Παίρνω παγάκια από την σακούλα και όχι τις παγοθήκες. Μ’αυτόν τον τρόπο η σακούλα είναι πάντα γεμάτη και είμαι έτοιμη κάθε στιγμή να γεμίσω ποτήρια με πάγο.
Μπορείτε, επίσης, να παγώσετε τη γρανίτα από φρέσκα φρούτα σε παγοκύστες, κάνοντας παγάκια γρανίτας. Θρυμματίστε τα και απολαύστε τα σκέτα, με σόδα ή με το αγαπημένο σας ποτό ή κάντε κοκτέϊλς!
Ξέρετε πόσο απλό είναι να κάνετε ντάκιουρι με παγάκια γρανίτας βερύκοκο ή ροδάκινο ή καρπούζι ή πεπόνι;
Πριν φύγω για τις πρώτες δικές μου διακοπές, σας αφήνω τα πιο αγαπημένα cocktails του καλοκαιριού, για να τα απολαμβάνετε στις δικές σας ομορφότερες ώρες της ημέρας.
Μοχίτο, καϊπιρίνια, παγωμένη μαργαρίτα λεμόνι, μαργαρίτα φράουλα, σφηνάκια καρπούζι, πεπόνι daquiri, τζιν τονικ. Για την αγαπημένη μου παγωμένη μαργαρίτα, σας έχω ήδη γράψει.
Και φυσικά τα σπιτικά λικέρ, με πρωτοπόρα το limoncello και το φρέσκο λικέρ φράουλας, σερβίρετέ τα σε ποτήρια του μαρτίνι με σπασμένο πάγο.
Μοχίτο
(υλικά για 1 ποτό)
- 1/2 lime κομμένο στα 3
- 2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη κρυσταλική
- 8 κορφές δυόσμου
- 50 ml ρούμι
- λίγη σόδα
- σιρόπι ζάχαρης, όσο σας αρέσει
Κοπανίστε το λάιμ, τη ζάχαρη και τον δυόσμο σε ένα ψηλό ποτήρι. Χρησιμοποιείστε το χοντρό ξύλο που ανοίγετε φύλλο (κάθετα), αν δεν έχετε το κατάλληλο γουδοχέρι. Γεμίστε με σπασμένο πάγο και προσθέστε το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγη σόδα. Προσθέστε σιρόπι ζάχαρης, αν το θέλετε πιο γλυκό. Γαρνίρετε με δυόσμο και σερβίρετε.
Καϊπιρίνια
(υλικά για 1 ποτό)
- 1 lime κομμένο στα 8
- 2 κύβους μαύρης ή ξανθής ζάχαρης
- 50 ml cachaca (διαβάζεται κασάσα)
- σιρόπι ζάχαρης, όσο σας αρέσει
Βάλτε τα κομμάτια του lime σε φαρδύ καθιστό ποτήρι, με τους κύβους ζάχαρης και συνθλίψτε τα με ένα γουδοχέρι. Γεμίστε το ποτήρι με σπασμένο πάγο και προσθέστε την κασάσα. Ανακατέψτε καλά, προσθέστε αν θέλετε σιρόπι ζάχαρης. Σερβίρετε με δύο καλαμάκια.
Μαργαρίτα φράουλα
(υλικά για 1 ποτό)
- 50 ml κίτρινη τεκίλα
- 20ml triple sec (Cointreau)
- 20 ml χυμός λάϊμ
- 4-5 κατεψυγμένες ή φρέσκες φράουλες
- λίγο λικέρ φράουλας
Κτυπάτε όλα τα υλικά σε ένα blender. Προσθέστε 2 κουταλιές σπασμένο πάγο και ξανακτυπήστε για 20″. Σερβίρετε σε ποτήρια μαργαρίτας, τα οποία τα βουτάτε ελάχιστα σε χυμό λαϊμ και σε χοντρό αλάτι ή σε καστανή ζάχαρη ή σε λευκή ζάχαρη περασμένη στο μίξερ με μερικά φύλλα δυόσμου!
Σφηνάκια καρπούζι
(υλικά για 1 ποτό σε ποτήρι μαρτίνι)
Αυτή την συνταγή μπορείτε να την πολλαπλασιάσετε, να την ετοιμάσετε από νωρίς και να την παγώσετε στον καταψύκτη, μέχρι να κεράσετε την παρέα. Χρειάζεται να αποχυμώσετε το καρπούζι και να το σουρώσετε προσεκτικά.
- 50ml βότκα
- 100ml χυμό καρπούζι
- σιρόπι ζάχαρης, όσο σας αρέσει
Ενώστε τα υλικά, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι με σπασμένο πάγο.
Daquiri πεπόνι
ή καρπούζι, μάνγκο, φράουλα, ροδάκινο, βερύκοκο
- 50 ml ρούμι
- 20 ml χυμό λάϊμ
- μερικά κομμάτια πεπόνι
- σιρόπι ζάχαρης, όσο σας αρέσει
Κτυπάτε όλα τα υλικά σε ένα blender. Προσθέστε 2 κουταλιές σπασμένο πάγο και ξανακτυπήστε για 20″. Σερβίρετε σε ποτήρια μαργαρίτας ή μεγάλα ποτήρια μαρτίνι ή σε ποτήρια για κόκκινο κρασί, με καλαμάκι.
Τζιν με τόνικ
(υλικά για 1 ποτό)
- 60 ml gin
- 150 ml τόνικ
- φέτες λεμονιού/λάϊμ
- παγάκια
Βάλτε τις φέτες λεμονιού, λάϊμ και το τζιν σε ψηλό ποτήρι. Πιέστε λίγο να αφήσουν το άρωμά τους. Προσθέστε τον πάγο σπασμένο ή ολόκληρα παγάκια. Γεμίστε το ποτήρι με τόνικ.