HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκές πίτες > Τάρτα με φράουλες – τρυφερή σαν τη Μάνα
τάρτα με φράουλες

Τάρτα με φράουλες – τρυφερή σαν τη Μάνα

Αφιερώνω το σημερινό άρθρο σε κάθε γυναίκα που ανατρέφει και διαπαιδαγωγεί νέους ανθρώπους, με απόλυτη συνείδηση της αποστολής της.

Το αφιερώνω, επίσης, στη μητέρα μου που γέμισε τις παιδικές μου μνήμες με γεύσεις και μυρωδιές και με έκανε να νοιώθω το πιο χαρισματικό παιδί του κόσμου. Που με έμαθε το μεγαλύτερο μυστικό  για να ξεπεράσω όσα δύσκολα έτυχαν στο δικό μου δρόμο.

Να κρατώ το σπίτι πόλο έλξης για τα παιδιά μου. Γεμάτο αγάπη και κατανόηση, γεμάτο γεύση. Με στρωμένο τραπέζι και ζεστό φαγητό, καθοδήγησα και διαπαιδαγώγησα. Όταν οι εντάσεις αυξανόντουσαν, τόσο περισσότερο εγώ μαγείρευα. Δύσκολο να μείνεις θυμωμένος και απομονωμένος, όταν η κουζίνα δονείται από δημιουργία και οι μυρωδιές σε τραβούν από τη μύτη. Η γλυκιά μπουκιά και η γλυκιά κουβέντα πάνε παρέα.

Σήμερα, η κόρη μου  είναι 18 και ο γιός μου 17. Έχω ολοκληρώσει την ανατροφή τους κυριολεκτικά. Ψάχνουν το δρόμο τους, στις σημερινές συνθήκες, αλλά είμαι περήφανη γιατί οι αρχές που έχω μεταλαμπαδεύσει είναι ορατές και καθορίζουν την συμπεριφορά τους χρόνια τώρα. Εκτίμηση, σεβασμός, πειθαρχία, αυτονομία, δημιουργία, αυτοσυγκρότηση, αλληλεγγύη.

Την τάρτα τη ζήτησε η κόρη μου και καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να αρνηθώ τίποτα στους θησαυρούς μου. Για τους δικούς σας θησαυρούς, η συνταγή ακολουθεί.

Κάθε φορά που μαγειρεύετε να θυμάστε πως η αγάπη σας δίνει δύναμη. Κλικ για tweet

Αυτή η τάρτα με φράουλες είναι τόσο τρυφερή και γλυκιά όταν την τρως που με έκανε να την συσχετίσω με τη γλύκα που έχει η μητρότητα.

Όμως η συνταγή έχει μια σπιτική ζύμη που αξίζει να μάθετε, μια εύκολη ανάλαφρη κρέμα και ένα στήσιμο υλικών. Η ζύμη είναι μπριζέ (Pâte brisée ή Shortcrust pastry), δηλαδή τριφτή, όταν θα την φάτε θα κοπεί η βάση της τάρτας με την άκρη του πηρουνιού. Μην δοκιμάσετε τίποτα έτοιμο, είναι πολύ εύκολη και βασικό στοιχείο επιτυχίας του γλυκού.

Η κρέμα θα μπορούσε να είναι πατισερί, όμως είναι απλή ένωση μασκαρπόνε και κρέμας γάλακτος. Πολύ απαλή και ελαφριά. Μπορείτε να ετοιμάσετε το γλυκό μέσα σε 1.30 ώρα ή μπορείτε να το κάνετε από τη προηγούμενη και να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Η μαρελάδα πάνω στις φράουλες τις προφυλάσσει από την ψύξη.

Τάρτα με φράουλες – τρυφερή σαν τη Μάνα

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Γλυκές ζύμες
Servings

12

servings
Prep time

50

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι

  • 125 γρ.βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια

  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 50 γρ. αμύγδαλα λεπτοτριμμένα

  • 1 αυγό

  • Για σοκολατένια τάρτα προσθέστε στη ζύμη 1 κουταλάκι γλυκού κακάο και 50 γρ ζάχαρη άχνη επιπλέον

  • Για την κρέμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 250 ml κρέμα μασκαρπόνε

  • 120 γρ ζάχαρη άχνη

  • Για το στόλισμα
  • 500 γρ.φράουλες

  • μαρμελάδα βερύκοκο για επάλειψη

Μέθοδος

  • Ετοιμάστε τη ζύμη
    Ανακατέψτε αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλα και τρίψτε μέσα το βούτυρο. Όταν γίνει ψιχουλιαστό, προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε. Θα ενωθεί και θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.

    Ανοίξτε σε φύλλο με τη βοήθεια μεμβράνης και καλύψτε το βουτυρωμένο σκεύος. Η ποσότητα καλύπτει ταψάκι 33Χ23Χ5 ή στρογγυλή ταρτιέρα 30 εκ. Τρυπήστε με πηρούνι εδώ και εκεί και ψήστε την άδεια τάρτα στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει. Αφήστε τη να κρυώσει.

    Με ένα πινελάκι, αλείψτε την επιφάνειά της με μαρμελάδα βερύκοκο για να την στεγανοποιήσετε. Έτσι όταν πέσει η κρέμα, δεν θα τραβήξει υγρασία και θα παραμείνει τραγανή.
  • Ετοιμάστε την κρέμα
    Χτυπήστε, με το σύρμα, τη κρέμα μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, να αφρατέψει και να κάνει μια κρέμα που στέκεται. Απλώστε την κρέμα πάνω στην τάρτα.
  • Ετοιμάστε τις φράουλες
    Σκουπίστε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρέστε το κοτσανάκι τους. Κόψτε στη μέση. Αλείψτε με το πινέλο την επιφάνειά τους με τη μαρμελάδα, ώστε να γυαλίσουν και να διατηρηθούν περισσότερο στη ψύξη του ψυγείου. Τοποθετήστε τις προσεκτικά πάνω στην κρέμα.

    Τα φυλαράκια βασιλικού εκτός από χρώμα, δίνουν ένταση στη γεύση. Σκορπίστε τα στην επιφάνεια.

    Εναλλακτικά, βάλτε ξύσματα σοκολάτας ανάμεσα στις φράουλες.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*