Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τη νοστιμότερη, φρεσκότερη, αρωματικότερη και γρηγορότερη σάλτσα που κάνετε ποτέ!
Είναι η δική μου αγαπημένη, όχι μόνο σάλτσα για πάστα αλλά και πάνω σε μια φέτα ψωμί με μαλακό λευκό τυρί ή φλοίδες κρητικής γραβιέρας και συνοδευτικό σε ψητά φιλετάκια κοτόπουλου ή ένα ψητό φιλέτο ξιφία ή ένα ποσαριστό φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου! Όχι πως ένα ψαρονέφρι ή μια ταλιάτα δεν θα την θέλαν για παρέα! ισα-ισα! τα τοματάκια αυτά είναι περιζήτητα!
Ξεκινήστε τα από πρωϊνό, δίπλα σε ένα αυγό, επιλέξτε τα για το κυριακάτικο brunch ή το γρήγορο καθημερινό φαγητό σας. Ακόμα κι αν τα φάτε με λίγο τυρί μόνο, λίγη φρέσκια ρίγανη ή ματζουράνα ή βασιλικό από τη γλάστρα σας, θα αισθανθείτε βασιλιάς όσο δύσκολη κι αν υπήρξε η μέρα σας.
Με χαμόγελο και αγάπη για τις όμορφες στιγμές που θα σας φέρουν, σας τα προσφέρω!
Υλικά:
- 2 κούπες τοματάκια cherry ή βελανίδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι, λίγο ζάχαρη, λίγο ξύδι (λευκό ή μπαλσάμικο)
- όποιο αρωματικό σας αρέσει, φρέσκο καλύτερα: ρίγανη, ματζουράνα, βασιλικός, δυόσμος, μαίντανός
- κάπαρη ή ψιλοκομμένο κρίταμο τουρσί ή φρέσκα φύλλα αντράκλας
Εκτέλεση:
Όλη η συνταγή εκτελείται σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσουν γρήγορα οι τομάτες, με συνεχές κούνημα για να μην “πιάσουν” στο τηγάνι.
Τα 10λεπτά περιλαμβάνουν και την προετοιμασία των υλικών ή τουλάχιστον έτσι μου έχει φανεί εμένα!
Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Παράλληλα πλένετε τις τομάτες, τις κόβετε στη μέση και τις αφήνετε σε ένα πιάτο.
Καθαρίζετε 2 σκελίδες σκόρδο και κόβετε σε φετάκια.
Το τηγάνι θα έχει ζεσταθεί. Ρίχνετε το λάδι και κρατάτε το τηγάνι μισοσηκωμένο για να κάνει λιμνούλα το λάδι. Ρίχνετε εκεί το σκόρδο και το αφήνετε να ροδίσει. Το αφαιρείτε σε ένα πιάτο και σ’αυτό το αρωματισμένο λάδι προσθέστε τα τοματάκια.
Ακουμπάτε το τηγάνι κανονικά στην εστία να πάρει γρήγορα βράση η σάλτσα. Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι. Κουνείστε το τηγάνι να ανακατευτούν τα υλικά. Με τη δυνατή φωτιά τα τοματάκια βγάζουν γρήγορα τα ζουμιά τους και καραμελλώνουν με τη ζάχαρη και το ξύδι. Πατείστε τα ελαφρά με το πηρούνι να σπάσουν λίγο, αν και δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά. Ανάλογα με το πως θέλετε να τα σερβίρετε, τα κάνετε πιο σάλτσα ή πιο side dish. Προσθέστε τα αρωματικά βότανα, το σκόρδο -προαιρετικά τη κάπαρη ή το κρίταμο – και σερβίρετε.
Δεν νομίζω πως θέλει πάνω από 3-4 λεπτά στο τηγάνι. Αν θέλετε να γίνουν πιο σάλτσα, μπορείτε να ρίξετε λίγο κρασί και να τα αφήσετε περισσότερο χρόνο να μαλακώσουν, σε λιγότερο δυνατή φωτιά.
Συνήθως τα τοματάκια τα ψήνουμε στο φούρνο για να κάνουμε σάλτσα για πολλά άτομα. Όμως για τις ανάγκες του καθημερινού φαγητού, αυτή είναι η πιο γρήγορη εκδοχή. Θα χαρώ πολύ να τη δοκιμάσετε και να μου πείτε σχόλια 🙂