Αγαπημένο φαγητό του γιου μου, τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο, όπως και τα γιουβαρλάκια, που στην ουσία είναι η ίδια γέμιση σχηματισμένη σε κεφτεδάκια. Κιμάς, ρύζι, φρέσκα μυρωδικά. Γέμιζα τα κολοκυθάκια και αν περίσσευε γέμιση έφτιαχνα στα γρήγορα και λίγα γιουβαρλάκια.
Έτσι τα έφτιαχνα, μέχρι που μίλησα μια μέρα με την Άσπα, από τις πρώτες φίλες του TasteFULL.gr. Μου είπε πως εκείνη τα ετοιμάζει για τον Διονύση της, παρέα με ντολμαδάκια από αμπελόφυλλα, στην ίδια κατσαρόλα. Η λεμονάτη γεύση των φύλλων απλώνεται και στα κολοκυθάκια και η σάλτσα ταιριάζει πολύ και με τα δύο γεμιστά. Ενθουσιάστηκα στη σκέψη και πέρασα στην πράξη.
Διάλεξα μέτρια κολοκυθάκια σε πάχος και σε μήκος. Τα κούφωσα, τα γέμισα, τα έβαλα σε μια στρώση στον πάτο της κατσαρόλας. Στα κενά και από πάνω τους έβαλα μικρά ντολμαδάκια. Η άνοιξη έχει φρέσκα τρυφερά κολοκυθάκια και αμπελόφυλλα. Νομίζω πως χώρεσαν 6 κολοκυθάκια σε μια σειρά και τύλιξα 300γρ φρέσκα αμπελόφυλλα. Η κατσαρόλα γέμισε στα 3/4.
Δύο έξτρα σημεία νοστιμιάς
Έχω μάθει από τον Θανάση Σκούρα, αρχιμάγειρο για χρόνια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει φιλέψει με τα καλύτερα ελληνικά φαγητά τους ξένους επισήμους επισκέπτες της χώρας μας:
- προσθέστε λίγη φέτα (100γρ) μέσα στη γέμιση του κιμά. Θα λυώσει και θα προσθέσει τη γεύση της στο φαγητό
- αντί για σκέτο νερό, σκεπάστε το φαγητό με έναν απλό αρωματικό ζωμό από νερό, το χυμό 1 λεμονιού, 2 φύλλα δάφνη και λίγο αλάτι, που έχουν βράσει ξεχωριστά για 5 λεπτά.
Νομίζω πως η δοσολοσία της γέμισης θα είναι σωστή για τα κολοκυθάκια γεμιστά, αλλά :
- Αν σας περισσέψουν αμπελόφυλλα, αφού κρυώσουν και σουρωθούν καλά, φυλάξτε τα το ένα πάνω στο άλλο, μέσα σε πλαστική σακούλα, επίπεδα, στην κατάψυξη.
- Αν σας περισσέψει γέμιση, πλάστε μερικά γιουβαρλάκια. Η γέμιση διατηρείται στο ψυγείο για μια μέρα. Τα ωμά γιουβαρλάκι καταψύχονται (πρώτα το ένα σε απόσταση από το άλλο και αφού παγώσουν όλα μαζί σε σακούλα τροφίμων) για 3 μήνες.
# ντολμάδες και γεμιστά : ντολμάς σημαίνει γεμιστό, γι’αυτό σ’αυτό το tag θα βρείτε όλα τα γεμιστά, ακόμα και κανελόνια & τζιγεροσαρμάδες 🙂
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης