Ξέρω! Βραστό κρέας κονσέρβα δεν έχετε σκεφτεί να φτιάξετε. Για ποιο λόγο άλλωστε; Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας δώσω αρκετούς λόγους.
#food for love
Για μένα, το φαγητό είναι τρόπος να δείχνω την αγάπη μου. Ένα χρήσιμο δώρο που δίνει ουσιαστική τροφή και χαρά στους ανθρώπους μου. Την ασφάλεια πως είναι στη σκέψη μου, πως νοιάζομαι γι’ αυτούς.
Στέλνω τακτικά προμήθειες στην κόρη μου, που σπουδάζει, ώστε όταν επιστρέφει στο σπίτι να έχει μια μαγιά έτοιμη να γίνει φαγητό σε λίγο χρόνο. Το βραστό κρέας κονσέρβα διατηρείται καιρό στο ψυγείο και είναι έτοιμο, καθαρό κρέας να μπει σε φαγητό.
#γίδα #τράγος
Το κατσικάκι μεγαλώνοντας γίνεται κατσίκι, μετά βετούλι ή βεργάδι και μετά γίδα ή τράγος. Έχετε δοκιμάσει στα βουνίσια χωριά γίδα σούπα ή κοκκινιστή; ή τράγιο κρέας με χυλοπίτες; η κατανάλωσή τους έχει περιοριστεί στις πόλεις γιατί έχουμε μάθει να επιλέγουμε κρέατα που δεν έχουν μυρωδιές και μαγειρεύονται γρήγορα.
Η μυρωδιά των μεγάλων κατσικιών φεύγει όταν χύνεις το πρώτο νερό βρασμού και όταν ρίχνεις στο ζωμό μερικά καρφιά γαρύφαλλο και μια φλούδα λεμόνι. Η γεύση όμως είναι ασύγκριτη, τόσο στο ζωμό που βράζει με τα κόκαλα όσο στο ψαχνό που είναι τρυφερό και μαλακό.
#χρήσεις
Ο μπαμπάς μου φυλά το ζωμό σε κεσεδάκια στην κατάψυξη. Όταν θέλει μια γρήγορη σούπα, ξεπαγώνει ένα κεσεδάκι και ετοιμάζει ένα ζελατινένιο ζωμό -που κάνει πολύ καλό στις αρθρώσεις- με λίγο φιδέ ή γλυκό τραχανά, για βραδυνό.
Η κόρη μου, αδειάζει τη μισή κονσέρβα και κάνει σούπα με μανεστράκι ψιλό ή ρίχνει πατάτες, καρότα, κολοκύθια και σέλινο. Ή προσθέτει τομάτα και κάνει κοκκινιστό κριθαράκι ή ρυζότο.
Εγώ, κρατώ το κρέας χωριστά, βράζω ρύζι με το ζουμί και κάνω γαμοπίλαφο για το γιό μου ή γέμιση για κρεατόπιτα Δείτε κι αυτή την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα που χρησιμοποιεί το κρέας σε κυβάκια για άμεση χρήση.
#οικονομία
Στην Βαρβάκειο αγορά, το μπούτι γίδας κάνει 3,5ο ευρώ το κιλό και έχει πολύ ψαχνό και συνδετικό ιστό που θα δώσει την θρεπτική ζελατίνα στο ζωμό. Με τρία κιλά κρέας, κόστους 10,5ευρω, έβγαλα 3 βάζα των 720μλ, βραστό κρέας κονσέρβα – ζωμό και καθαρό κρέας χωρίς κόκκαλα.
#ευκολία
Το κρέας της γίδας ή του τράγου θέλουν προετοιμασία. Να βράσουν αρκετά όσο να πέφτουν από το πηρούνι, να σουρωθεί ο ζωμός, να κρυώσει, να αφαιρεθεί το λίπος που μαζεύεται στην επιφάνεια. Να ξεψαχνιστεί το κρέας, να γεμίσουν τα αποστειρωμένα βάζα, να γίνουν κονσέρβα. Αυτό δεν γίνεται απρογραμμάτιστα και είναι κουραστικό να γίνεται συνέχεια. Γι’αυτό το βραστό κρέας κονσέρβα είναι λύση σωτήρια και διαθέσιμη.