HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Αρνί/Κατσίκι > Βραστό κρέας κονσέρβα – γίδα ή τράγος

Βραστό κρέας κονσέρβα – γίδα ή τράγος

Ξέρω! Βραστό κρέας κονσέρβα δεν έχετε σκεφτεί να φτιάξετε. Για ποιο λόγο άλλωστε; Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας δώσω αρκετούς λόγους.

#food for love

Για μένα, το φαγητό είναι τρόπος να δείχνω την αγάπη μου. Ένα χρήσιμο δώρο που δίνει ουσιαστική τροφή και χαρά στους ανθρώπους μου. Την ασφάλεια πως είναι στη σκέψη μου, πως νοιάζομαι γι’ αυτούς.

Στέλνω τακτικά προμήθειες στην κόρη μου, που σπουδάζει, ώστε όταν επιστρέφει στο σπίτι να έχει μια μαγιά έτοιμη να γίνει φαγητό σε λίγο χρόνο. Το βραστό κρέας κονσέρβα διατηρείται καιρό στο ψυγείο και είναι έτοιμο, καθαρό κρέας να μπει σε φαγητό.

#γίδα #τράγος

Το κατσικάκι μεγαλώνοντας γίνεται κατσίκι, μετά βετούλι ή βεργάδι και μετά γίδα ή τράγος. Έχετε δοκιμάσει στα βουνίσια χωριά γίδα σούπα ή κοκκινιστή; ή τράγιο κρέας με χυλοπίτες; η κατανάλωσή τους έχει περιοριστεί στις πόλεις γιατί έχουμε μάθει να επιλέγουμε κρέατα που δεν έχουν μυρωδιές και μαγειρεύονται γρήγορα.

Η μυρωδιά των μεγάλων κατσικιών φεύγει όταν χύνεις το πρώτο νερό βρασμού και όταν ρίχνεις στο ζωμό μερικά καρφιά γαρύφαλλο και μια φλούδα λεμόνι. Η γεύση όμως είναι ασύγκριτη, τόσο στο ζωμό που βράζει με τα κόκαλα όσο στο ψαχνό που είναι τρυφερό και μαλακό.

#χρήσεις

Ο μπαμπάς μου φυλά το ζωμό σε κεσεδάκια στην κατάψυξη. Όταν θέλει μια γρήγορη σούπα, ξεπαγώνει ένα κεσεδάκι και ετοιμάζει ένα ζελατινένιο ζωμό -που κάνει πολύ καλό στις αρθρώσεις- με λίγο φιδέ ή γλυκό τραχανά, για βραδυνό.

Η κόρη μου, αδειάζει τη μισή κονσέρβα και κάνει σούπα με μανεστράκι ψιλό ή ρίχνει πατάτες, καρότα, κολοκύθια και σέλινο. Ή προσθέτει τομάτα και κάνει κοκκινιστό κριθαράκι ή ρυζότο.

Εγώ, κρατώ το κρέας χωριστά, βράζω ρύζι με το ζουμί και κάνω γαμοπίλαφο για το γιό μου ή γέμιση για κρεατόπιτα Δείτε κι αυτή την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα που χρησιμοποιεί το κρέας σε κυβάκια για άμεση χρήση.

#οικονομία

Στην Βαρβάκειο αγορά, το μπούτι γίδας κάνει 3,5ο ευρώ το κιλό και έχει πολύ ψαχνό και συνδετικό ιστό που θα δώσει την θρεπτική ζελατίνα στο ζωμό. Με τρία κιλά κρέας, κόστους 10,5ευρω, έβγαλα 3 βάζα των 720μλ, βραστό κρέας κονσέρβα – ζωμό και καθαρό κρέας χωρίς κόκκαλα.

#ευκολία

Το κρέας της γίδας ή του τράγου θέλουν προετοιμασία. Να βράσουν αρκετά όσο να πέφτουν από το πηρούνι, να σουρωθεί ο ζωμός, να κρυώσει, να αφαιρεθεί το λίπος που μαζεύεται στην επιφάνεια. Να ξεψαχνιστεί το κρέας, να γεμίσουν τα αποστειρωμένα βάζα, να γίνουν κονσέρβα. Αυτό δεν γίνεται απρογραμμάτιστα και είναι κουραστικό να γίνεται συνέχεια. Γι’αυτό το βραστό κρέας κονσέρβα είναι λύση σωτήρια και διαθέσιμη.

Βραστό κρέας κονσέρβα – γίδα ή τράγος

5 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αρνί u0026amp; Κατσίκι, Κονσέρβες
Servings

6

servings
Prep time

16

hours 
Cooking time

40

minutes
Total time

17

hours 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 3 κιλά κρέας τράγου ή γίδας, μπούτι

  • νερό

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι

  • 5 γαρύφαλλα ολόκληρα

  • 5 κόκκους μπαχάρι

  • 3 κομμάτια φλούδας λεμονιού(κίτρινο)

  • καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού (τέλος)

Μέθοδος

  • Μαρινάρισμα σε ξυδόνερο
    Ξεπλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό να το καλύπτει και 1/4 κούπας ξύδι.
    Αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Βγάζουμε το κρέας, πετάμε το νερό.
  • 1ο βράσιμο
    Βάζουμε 2 λίτρα νερό να βράσει σε μια χύτρα. Ρίχνουμε το κρέας, ξαναφέρνουμε σε βρασμό και συνεχίζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας σε σουρωτήρι, πετάμε το νερό.
  • 2ο βράσιμο
    Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, γεμίζουμε με κρύο νερό να το καλύπτει δύο δάχτυλα, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά εκτός από το χυμό λεμονιού και την καυτερή πιπεριά.

    Φέρνουμε σε βρασμό, ξαφρίζουμε και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι και τη βαλβίδα στη θέση 2 ή κόκκινη.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 1/2 ώρα. Αν βάλετε απλή κατσαρόλα, αφήστε να σιγοβράσει, μέχρι το κρέας να πέφτει από το πηρούνι όταν το τρυπάτε κάθετα.

    Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την πίεση να πέσει μόνη της και ανοίγουμε την κατσαρόλα. Βγάζουμε το κρέας σε σουρωτήρι. Σουρώνουμε το ζωμό και τον βάζουμε σε λεκάνη να κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας.
  • Καθάρισμα κρέατος
    Καθαρίζουμε το κρέας από κόκκαλα, νεύρα, λίπη, κρατώντας το ψαχνό. Αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο.

    Όταν κρυώσει ο ζωμός, τον αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο να διαχωριστεί το λίπος του. Την επόμενη μέρα έχει γίνει ένα πλακάκι λευκού λίπους, το οποίο αφαιρείται και πετιέται (ή το χρησιμοποιείτε για να ζυμώσετε φύλλο πίτας!).

    Το ζουμί θα είναι τρεμουλιαστό από τη ζελατίνα που έχει πήξει. Βγάλτε και το κρέας από το ψυγείο και φέρτε σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Έτοιμη η σούπα
    Βάλτε το ζωμό στην κατσαρόλα και βράστε τον ξανά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, την καυτερή πιπεριά, περισσότερο αλάτι (αν θέλετε). Δοκιμάστε τη γεύση να είναι όπως τη θέλετε. Όσο συμπυκνώνεται ο ζωμός τόσο πιο έντονος γίνεται.

    Μοιράστε το βρασμένο κρέας σε τρία αποστειρωμένα βάζα των 720μλ, γεμίστε με το ζωμό, κλείστε με τα καπάκια απαλά, όχι πολύ σφικτά.
  • Κονσερβοποίηση
    Βάλτε κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα – να χωρά τα βάζα και νερό να τα καλύπτει- σε δυνατή φωτιά. Φέρτε σε βρασμό και διατηρείστε σιγανό βρασμό για μία ώρα, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.

    Σβήστε τη φωτιά και αφήστε για 10 λεπτά. Αφαιρέστε νερό με μια κούπα ώστε να μπορέσετε να πιάσετε τα βάζα. Ακουμπήστε τα πάνω σε πετσέτα. Σφίξτε τα καπάκια όσο μπορείτε. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς.

    Τα καπάκια θα έχουν καμπυλωθεί προς τα μέσα, σημάδι πως δεν μπαίνει αέρας μέσα στην κονσέρβα σας.

    Φυλάξτε στο ψυγείο ακόμα κι αν δεν τα έχετε ανοίξει.

Recipe Video

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*