Έφτιαχνα χριστουγεννιάτικα λουκούμια το Σ/Κ με lingonberries (κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα του δάσους από τα πολωνέζικα μαγαζιά), κανέλλα και φλούδα μανταρινιού για να βγάλω μια γιορτινή γεύση σε κόκκινο λουκουμάκι. Πέτυχε το πρώτο πείραμα και βάζω διπλή δόση για να κάνω πιο ψηλά τα λουκούμια.
Οι ανακαλύψεις στην κουζίνα γίνονται συνήθως τυχαία. Κάτι σου λείπει και το αντικαθιστάς με κάτι άλλο, μια ζημιά γίνεται και για να τη διορθώσεις δημιουργείς κάτι που δεν έχεις προγραμματίσει.
Πριν βάλω μέσα τα κόκκινα φρούτα, πέφτει ένα τηλέφωνο και μέχρι να γυρίσω στην κουζίνα, το μίγμα στην κατσαρόλα, που είχε μείνει χωρίς ανακάτεμα, είχε γίνει καζάν ντιπί. Ανακατεύω να δω την έκταση της ζημιάς και η λευκή κρέμα άρχισε να παίρνει χρώμα ξανθής καραμέλλας και μικρά κομμάτια πιο ψημένης καραμέλλας ανέβαιναν στην επιφάνεια. Γεύση και χρώμα καραμέλλας, εξαιρετικό, στα ξαφνικά!
Αλλαγή κατσαρόλας γρήγορα και η απόφαση δύσκολη : να ρίξω τραγανά καρύδια μέσα της ή να ρίξω κρέμα γάλακτος και να κάνω λουκούμια καραμέλα γάλακτος;
Όσο τα dulce de leche λουκούμια κρύωναν στον πάγκο, έφτιαξα ένα ποτήρι ζεστό κόκκινο κρασί, με το σιρόπι με φρούτα και μπαχαρικά, να ηρεμήσω. Όσο εισέπνεα τα αρώματά του, μαγευόμουν. Μια σκέψη είχα μόνο : χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί, που είχε μέσα του όλα τα αρώματα από τα φρούτα του χειμώνα, κανέλλα, γαρύφαλλα, πιπερόριζα και μια χούφτα κατακκόκινα berries!
Δεν ήπια το κρασί. Πήγα στην κουζίνα και έφτιαξα τα πιο ερωτικά λουκούμια που θα φάτε ποτέ στη ζωή σας!
Ρουμπίνι το χρώμα τους. Χιονισμένες οι πλευρές τους. Βελούδινο το άγγιγμα στο στόμα. Χίλια τα αρώματα, ενωμένα σε μια ζεστή γεύση. Χιόνια παντού κι εσύ καταπίνεις μια γουλιά ζεστό νέκταρ!
Τα δικαιώματα της συνταγής στο TasteFULL, παρακαλώ. Και του χρόνου, με υγεία!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης