HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κρέμες/Χαλβάδες > Χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί

Χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί

Έφτιαχνα χριστουγεννιάτικα λουκούμια το Σ/Κ με lingonberries (κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα του δάσους από τα πολωνέζικα μαγαζιά), κανέλλα και φλούδα μανταρινιού για να βγάλω μια γιορτινή γεύση σε κόκκινο λουκουμάκι. Πέτυχε το πρώτο πείραμα και βάζω διπλή δόση για να κάνω πιο ψηλά τα λουκούμια.

Οι ανακαλύψεις στην κουζίνα γίνονται συνήθως τυχαία. Κάτι σου λείπει και το αντικαθιστάς με κάτι άλλο, μια ζημιά γίνεται και για να τη διορθώσεις δημιουργείς κάτι που δεν έχεις προγραμματίσει.

Πριν βάλω μέσα τα κόκκινα φρούτα, πέφτει ένα τηλέφωνο και μέχρι να γυρίσω στην κουζίνα, το μίγμα στην κατσαρόλα, που είχε μείνει χωρίς ανακάτεμα, είχε γίνει καζάν ντιπί. Ανακατεύω να δω την έκταση της ζημιάς και η λευκή κρέμα άρχισε να παίρνει χρώμα ξανθής καραμέλλας και μικρά κομμάτια πιο ψημένης καραμέλλας ανέβαιναν στην επιφάνεια. Γεύση και χρώμα καραμέλλας, εξαιρετικό, στα ξαφνικά!

Αλλαγή κατσαρόλας γρήγορα και η απόφαση δύσκολη : να ρίξω τραγανά καρύδια μέσα της ή να ρίξω κρέμα γάλακτος και να κάνω λουκούμια καραμέλα γάλακτος;

Όσο τα dulce de leche λουκούμια κρύωναν στον πάγκο, έφτιαξα ένα ποτήρι ζεστό κόκκινο κρασί, με το σιρόπι με φρούτα και μπαχαρικά, να ηρεμήσω. Όσο εισέπνεα τα αρώματά του, μαγευόμουν. Μια σκέψη είχα μόνο : χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί, που είχε μέσα του όλα τα αρώματα από τα φρούτα του χειμώνα, κανέλλα, γαρύφαλλα, πιπερόριζα και μια χούφτα κατακκόκινα berries!

Δεν ήπια το κρασί. Πήγα στην κουζίνα και έφτιαξα τα πιο ερωτικά λουκούμια που θα φάτε ποτέ στη ζωή σας!

Ρουμπίνι το χρώμα τους. Χιονισμένες οι πλευρές τους. Βελούδινο το άγγιγμα στο στόμα. Χίλια τα αρώματα, ενωμένα σε μια ζεστή γεύση. Χιόνια παντού κι εσύ καταπίνεις μια γουλιά ζεστό νέκταρ!

Τα δικαιώματα της συνταγής στο TasteFULL, παρακαλώ. Και του χρόνου, με υγεία!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κρέμες u0026amp; Χαλβάδες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1/2 κούπα κορν φλάουρ

  • 1 και 3/4 κούπες ζάχαρη

  • 2 και 1/2 κούπες αρωματικό κρασί (αραιωμένο με νερό)

  • 1/2 κούπα κόκκινα berries

  • κορν φλάουρ για πασπάλισμα

Μέθοδος

  • Βάλτε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατέψτε να διαλυθούν τα σβολάκια του κορν φλάουρ. Έτσι θα ενωθεί καλύτερα με το υγρό.
    Προσθέστε το κρασί, αραιωμένο με νερό. Σκεφτείτε πως η γεύση του θα συμπυκνωθεί γιατί με τα 30 λεπτά ανακάτεμα, εξατμίζεται το υγρό.
  • Ανακατέψτε με σύρμα. Βεβαιωθείτε πως και στις άκρες της κατσαρόλας δεν έχει φυλακιστεί κορν φλάουρ, περνώντας προσεκτικά το σύρμα.

    Ξεκινήστε με τη φωτιά στο 7 (σε κλίμακα από 1 έως 9). Το θολό μίγμα σταδιακά θα γίνει διαυγής κρέμα.
    Συνεχίσετε το ανακάτεμα, ώστε να μην μένει ακίνητο το μίγμα στον πάτο και καεί.

    Για το πρώτο 10λεπτο, το μίγμα σιγοβράζει και θέλει που και που ανακάτεμα.
    Το δεύτερο 10 λεπτο είναι πιο ζωηρό, το μίγμα έχει δέσει και κοχλάζει ελαφρά, χαμηλώστε τη φωτιά στο 5 για να το ελέγχετε καλύτερα.
    Σταδιακά θα δείτε πως -με το πέρασμα του σύρματος- θα αποκαλύπτεται ο πάτος της κατσαρόλας.
    Το τελευταίο 10λεπτο είναι το πιο απαιτητικό. Η κρέμα έχει συμπυκνωθεί και αναδύει έντονα αρώματα, που μπορεί να σας ανησυχήσουν μήπως καίγεται η ζάχαρη και χαλάνε τα λουκούμια σας.
    Να ανακατεύετε συνέχεια τη κρέμα και να τσεκάρετε την πυκνότητά της.

    1ο τεστ : Δοκιμάζετε την αντίσταση στο στόμα
    Πάρτε λίγο από το μίγμα με ένα κουτάλι και δοκιμάστε το. Στην αρχή είναι σαν κρέμα, όταν μπαίνει στο στόμα λυώνει. Σταδιακά, όσο ψήνεται η ζάχαρη, η κρέμα αποκτά αντίσταση και αργεί να λυώσει στο στόμα.  Αν παραψηθεί, η κρέμα θα γίνει σκληρή καραμέλλα, που κολλά στα δόντια. Το στάδιο του λουκουμιού είναι πριν από αυτό. Με την πρακτική θα βρίσκετε εύκολα, πότε είναι έτοιμα τα λουκούμια.

    2ο τεστ : Ελέγχετε την πυκνότητα
    Σηκώνετε κάθε τόσο το σύρμα για να βλέπετε πως πέφτει το μίγμα. Στην αρχή, που έχει περισσότερο νερό, πέφτει σε κομμάτια. Όσο στεγνώνει η κρέμα και πήζει, ρέει πιο αργά και κάνει μακριές κλωστές. Στο τέλος, ενώνει σχεδόν το σύρμα με την κατσαρόλα.
  • Έχετε κοσκινίσει κορν φλάουρ πάνω στον πάγκο και όταν είστε έτοιμοι, ρίχνετε με αποφασιστική κίνηση το μίγμα στον πάγκο, ξεκολλώντας όσο περισσότερο μπορείτε από την κατσαρόλα, με μια σκληρή σπάτουλα.
    Μην σκορπίζετε το μίγμα, προσπαθήστε να του δώσετε ύψος και αφήστε το να απλωθεί όπου θέλει.
    Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
  • Περάστε μια σκληρή επίπεδη σπάτουλα από κάτω του, γύρω γύρω, όσο να ξεκολλήσει από τον πάγκο και τουμπάρετέ το.
    Κόψτε σε λωρίδες.
    Πασπαλίστε με κορν φλάουρ.

    Φυλάξτε σε κουτάκια με σελοφάν ανάμεσα στη κάθε στρώση.

    Αν τα αφήσετε εκτεθειμένα ξεραίνονται.

    Αν σας περισσέψουν, τα βάζετε γέμιση στα Νηστίσιμα σκαλτσούνια με λουκούμια.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*