HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Λικέρ & Κρασιά > Αρωματικό σιρόπι για ζεστό κρασί

Αρωματικό σιρόπι για ζεστό κρασί

0 from 0 votes

Χιόνισε, χιόνισε, χιόνισε!!! Άσπρισαν οι στέγες και τα δέντρα και δεν μπορώ να ξεκολλήσω από το παράθυρο.

Παλιά, όταν χιόνιζε, έλεγα στα παιδιά μου πως τα αγγελάκια τινάζουν τα μαξιλάρια τους, γιατί τα παιδιά είχαν πουπουλένια μαξιλάρια με λεπτό κάλυμμα, που άφηνε τα πούπουλα να σκορπίζουν πάνω στα μαλλάκια τους. Κατέβαιναν από τις κουκέτες τους και ήταν σαν να είχαν βγει από τις φωλιές τους! Τώρα λέω στον εαυτό μου “Τι πολλά αγγελάκια!” και χαζεύω τις νιφάδες που αιωρούνται σχεδόν πέφτοντας αργά στη γη.

Η ρουτίνα στο σπίτι, αυτά τα Χριστούγεννα, έχει αλλάξει. Δυσκολεύομαι να στολίσω δέντρο χωρίς την Άννα και νομίζω πως θα την περιμένω να έρθει, έστω κι αν στολίσουμε παραμονή Χριστουγέννων.

Έβαλα ξύλα στο τζάκι και κάστανα να ψήσω. Πάγωσα τόσο βγαίνοντας για ξύλα, που σκέφτηκα να φτιάξω ζεστό κόκκινο κρασί, παρέα με τα ψητά κάστανα. Τέλεια!

Ο τρόπος που το φτιάχνω είναι τέτοιος, ώστε να ελέγχω τις δοσολογίες ανάμιξης και να έχω έτοιμο το αρωματικό σιρόπι, για να φτιάξω γρήγορα ζεστό κρασί για ξαφνική παρέα. Είναι εξαιρετική προσθήκη στη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Μπουκαλάκια με αρωματικό σιρόπι για ζεστό κρασί!

Όταν έχω έτοιμο το σιρόπι, βάζω σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί η ποσότητα κρασιού που θέλω, ακόμα κι αν είναι 1 ή 2 ποτήρια. Προσθέτω την ποσότητα σιροπιού που θέλω και δοκιμάζω. Ανάλογα με το κρασί, προσαρμόζεις και την ποσότητα του σιροπιού.

Μ’αυτόν τον τρόπο το κρασί δεν βράζει ώρα με τα αρωματικά ώστε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν το κρασί που διαλέξατε είναι καλό.

Τα αρώματα έχουν ποτίσει το σιρόπι. Φλούδες και σάρκα από ολόκληρα μανταρίνια, πορτοκάλια, μοσχολέμονα μαζί με φύλλα δάφνης, πιπερόριζα, κεδροκούκουτσα, μοσχοκάρυδο, πιπέρια, γαρύφαλλα, κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο, σιγοβράζουν παρέα με τη ζάχαρη και μένουν για ώρες μέχρι να σουρώσω το σιρόπι στα μπουκαλάκια.

Σκεφτείτε διαφορετικά!

Εκτός από το ζεστό κρασί, αυτό το σιρόπι ταιριάζει πολύ και σε ένα μυρωδάτο τσάϊ, μια ζεστή σοκολάτα αλλά και για να ποτίσει με αρώματα -σαν αραιωμένο σιρόπι- ένα κέϊκ.

Επίσης, σας θέλω ανατρεπτικές και δημιουργικές! Συνήθως φτιάχνουμε κόκκινο ζεστό κρασί και βάζουμε μέσα μπαχαρικά και εσπεριδοειδή. Κι αν κάναμε το ανάποδο; Αν επιλέγαμε λευκό κρασί και βάζαμε μέσα του σιρόπι από κόκκινα φρούτα (ναι, τα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους ή φρέσκα κράνα, για όσους έχουν διαθέσιμα). Δεν θα είχε τέλειο ρουμπινί κόκκινο χρώμα;;;

Κι αν, για να βγάζαμε μεγαλύτερη ποσότητα -σκέψου οικονομία- προσθέταμε χυμό ρόδι ή έτοιμο χυμό μήλου ή φραγκοστάφυλλου;

Αν σας περισσέψει ζεστό κρασί, αφήστε το να κρυώσει, προσθέστε ίση ποσότητα χυμού και κάντε το ζελέ, για ένα δροσερό επιδόρπιο, κυρίως μετά από δυνατά πιάτα κρεατικών!

9γρ ζελατίνας (3 κοφτές κουταλιές γλυκού σκόνη ή αντίστοιχου βάρους φύλλο) δένει 500ml υγρό.

Added bonus

Τις αρωματισμένες φλούδες που έχετε στο σουρωτήρι, δοκιμάστε τις! Είναι τέλεια ποτισμένες με τα αρώματα των μπαχαρικών και καθόλου πικρές. Μια μπουκιά είναι βόμβα γεύσης.

Πήρα την μάζα από το σουρωτήρι, αφαίρεσα τα μπαχαρικά (την επόμενη φορά θα τα βάζω σε σακουλάκι) και σχημάτισα δύο μικρούς κορμούς, σφίγγοντας και πλάθοντας τη μάζα μέσα σε μεμβράνη διάφανη. Μετά την άνοιξα και την άφησα να στεγνώσει στον αέρα. Πήρε 2 ημέρες για να μπορεί να κόβεται σε λεπτές φετούλες και να συνοδεύει τον απογευματινό καφέ ή να κλείνει πολύ αρωματικά ένα δείπνο. Σκέφτομαι πως κομμένη σε κυβάκια θα μπορούσε να αρωματίσει το τσουρέκι-βασιλόπιτα!

Αρωματικό σιρόπι για ζεστό κρασί

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λικέρ u0026amp; Κρασιά
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500 γρ ζάχαρη

  • 6 μανταρίνια κλημεντίνες, στα 4

  • 2 πορτοκάλια, στη μέση και σε φέτες

  • 1 μοσχολέμονο, στα 4

  • χυμό από 1 νεράντζι

  • 1 κομμάτι τζίντζερ, σε φέτες

  • 2 ξύλα κανέλας σπασμένα στη μέση

  • 1 ολόκληρο μσχοκάρυδο σπασμένο σε κομμάτια

  • 4 γαρύφαλλα

  • 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

  • μερικά κεδροκούκουτσα

  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος σπασμένος

  • 2 φύλλα δάφνης

Μέθοδος

  • Βάλτε τα κομμένα φρούτα και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε τα με τη ζάχαρη. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, να ζεσταθούν τα φρούτα και να αφήσουν τους χυμούς τους.

    Πατήστε τα με το εργαλείο που φτιάχνουμε πουρέ πατάτας. Αφήστε τα να σιγοβράσουν έτσι για 1 ώρα, στη πιο χαμηλή φωτιά.
    Έτσι, δημιουργείται ένα βαρύ σιρόπι ζάχαρης, ποτισμένο με όλα τα αρώματα.
  • 1η επιλογή
    Αν περιμένετε κόσμο και θέλετε να φτιάξετε άμεσα ζεστό κρασί για πολλά άτομα, βάλτε, σε καινούργια κατσαρόλα, να ζεσταθεί κόκκινο κρασί και προσθέστε όσο από το σιρόπι, σας φαίνεται αρκετό, για τα δικά σας γούστα. Όσο περισσότερο ζεσταίνετε το κρασί, τόσο το αλκοόλ εξατμίζεται.

    Σερβίρετε σε κούπες ή πυράντοχα ποτήρια.  Όσο σιρόπι σας περισσέψει -θα κρυσταλλώσει αν μείνει έτσι, γιατί είναι πολύ πυκνό- διαβάστε παρακάτω τι θα κάνετε.

    2η επιλογή
    Αν ετοιμάζετε το σιρόπι για δώρο ή για απόθεμα, τότε θα κάνετε άλλο ένα στάδιο, που θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα όμορφα υλικά, αναγκάζοντάς τα να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.

    Κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε τα υλικά μέσα στο σιρόπι όλη νύχτα.
    Την επόμενη μέρα, θα δείτε το μίγμα στην κατσαρόλα να έχει πήξει, από την πηκτίνη που έχουν τα εσπεριδοειδή.
    Προσθέστε 1 λίτρο νερό και βάλτε την κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά (αν έχετε λιγότερο σιρόπι, βάλτε τόσο νερό όσο να σκεπάζει τα υλικά κατά 2 εκ).
    Ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά. Αφήστε να κοχλάσει για 2-3 λεπτά.
    Σβήστε τη φωτιά και σουρώστε σε λεπτό σουρωτήρι.
    Αν, για κάποιο λόγο, σας φαίνεται υδαρές, βάλτε το να βράσει σε μέτρια φωτιά, για να συμπυκνωθεί όσο το θέλετε.
  • Μοιράζετε το σιρόπι σε γυάλινα μπουκαλάκια και το δίνετε στους φίλους σας, γνωρίζοντας ότι μοιράζετε ένα μαγικό ελιξίριο για μια όμορφη βραδιά.
    Πείτε τους να ψήσουν και κάστανα, είναι ιδανική παρέα!

    Διατηρείστε το σιρόπι στο ψυγείο – κι εσείς και οι φίλοι σας- μέχρι να το καταναλώσετε, μέσα σε ένα μήνα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*