HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με καραμέλλα – τα γυάλινα!

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με καραμέλλα – τα γυάλινα!

Χρόνια είχα στις σημειώσεις μου, τα γυάλινα μπισκοτάκια, που κρεμούσαν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τα περιοδικά του εξωτερικού και φεγγοβολούσαν μέσα τους τα λαμπιόνια του δέντρου. Αυτή τη χρονιά τα δοκίμασα στην κουζίνα μου.

Χρησιμοποίησα την αγαπημένη μου ζύμη για σαμπλέ μπισκοτάκια και έκανα πειραματισμούς με την καραμέλα, σε δύο είδη ζύμης: άσπρης με βανίλια και καφέ με σκόνη κακάο. Έφτιαξα ανθρωπάκια και αστεράκια με γυάλινες καρδούλες από κόκκινη και πράσινη καραμέλλα. Έγιναν τόσο εντυπωσιακά που θα ήθελα να τα κρεμάσω αμέσως στο χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Όμως δεν έχω στολίσει ακόμα φέτος και έτσι τα άφησα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί, στο ταψάκι τους. Μην το κάνετε. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και η επαφή της καραμέλλας με το χαρτί την μαλάκωσε και η καραμέλλα άρχισε να λυώνει. Πιο γρήγορα στα σοκολατένια μπισκότα, πολύ πιο αργά στα άσπρα μπισκότα. Τα ξαναπέρασα στο φούρνο στους 50 βαθμούς αέρα και ξαναστέγνωσε η καραμέλα.

Η δική μου εμπειρία λέει : αν θέλετε να στολίσετε δέντρο, η άσπρη ζύμη συμπεριφέρεται καλύτερα με την καραμέλλα, με σταθερό αποτέλεσμα. Η ζύμη της σοκολάτας είναι πιο απορροφητική και η καραμέλλα ρουφά την υγρασία της ζύμης και λυώνει πιο εύκολα. Μπορείτε να φτιάξετε και τα δύο είδη, κι αν δείτε ότι αρχίζει να μαλακώνει η καραμέλλα αφήστε τα παιδιά να τρώνε τα καφέ μπισκοτάκια. Η καφέ ζύμη ταιριάζει πολύ με το royal icing, με απόλυτα σταθερά αποτελέσματα.

Η ζύμη που χρησιμοποιώ (υλικά και εκτέλεση) περιγράφεται στο άρθρο Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα – δημιουργικά και ντελικάτα . Χρησιμοποιώ μαλακό αλεύρι και δεν βάζω baking powder γιατί δεν θέλω να φουσκώσουν. Έχω δουλέψει με baking powder και η δοσολογία που δίνω στα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα – στολίζουν το δέντρο και τις μέρες μας! είναι μικρή, απλά για να αποκτήσουν λίγο περισσότερο όγκο τα μπισκότα αλλά να μην χάνουν το σχήμα των κουπ πατ. Δοκιμάστε και αποφασίστε μόνες σας. Η γεύση δεν επηρεάζεται. Εγώ τα προτιμώ επίπεδα για να μπορώ να ελέγχω πόσο λεπτά τα θέλω, ανάλογα με το πόσο λεπτό ανοίγω το φύλλο της ζύμης.

Η καραμέλλα που θα διαλέξετε από το εμπόριο θα πρέπει να είναι σκληρή και διάφανη, για να γίνει σαν μικρό γυάλινο παραθυράκι, όταν λυώσει ανάμεσα στη ζύμη. Θα σπάτε λίγες λίγες τις καραμέλες, όχι όλες μαζί, γιατί η πιθανή υγρασία στην κουζίνα μπορεί να τις κάνει να ενωθούν ξανά. Χρησιμοποιείστε μια χοντρή πλαστική σακούλα για την κατάψυξη, βάλτε μέσα μερικές καραμέλλες και με ένα γουδοχέρι ή πλάστη, σπάστε τις σε μικρά κομματάκια. Αν βάλετε αντικολλητικό χαρτί, η καραμέλλα θα το σκίσει και κομματάκια χαρτιού θα μπλεχτούν με την καραμέλλα.

Έχουμε ετοιμάσει τη ζύμη, παγώσει και ανοίξει σε φύλλο, όπως περιγράφεται στις συνταγές που σας έδωσα. Η κάθε συνταγή περιγράφει διαφορετικό τρόπο ανοίγματος για να βρείτε ποιός σας βολεύει. Και οι δύο λειτουργούν. Και όσο περισσότερο εξοικειώνεστε με το χειρισμό της ζύμης, θα βρίσκετε το δικό σας δρόμο να οδηγείτε τα μπισκοτάκια σας στο ταψί. Για το ξεκίνημα ακολουθείστε τις συμβουλές μου:

  • Κόψτε το σχήμα με το κουπ πατ και αφαιρέστε τα ενδιάμεσα κομμάτια ζύμης, ωστε να φαίνονται τα μπισκότα που θέλετε να μεταφέρετε στο ταψί (στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί)
  • Χρησιμοποιείστε την παλάμη σας (με ενωμένα δάχτυλα) σαν σπάτουλα, για να αναποδογυρίσετε -με μια απότομη κίνηση- το μπισκοτάκι πάνω της και με μια απότομη κίνηση, ίσια στη θέση του, στο ταψί. Αυτό το κάνω για να μην χαλάσει το σχήμα της ζύμης, ιδιαίτερα αν είναι μαλακή -όχι παγωμένη από το ψυγείο-. Αν στραβοκάτσει το μπισκοτάκι, θα παραμείνει έτσι το σχήμα του.
  • Αφού έχετε βάλει τα μπισκότα στο ταψί, μόνο τότε ανοίγετε τις τρύπες με χοντρό πλαστικό καλαμάκι για να περαστούν οι κορδελίτσες αργότερα και κόβετε με κουπ πατ το εσωτερικό τμήμα στο οποίο θα ρίξετε την καραμέλα. Αφαιρέστε τη ζύμη τσιμπώντας την με ένα ξύλινο καλαμάκι. Αυτό το κάνω γιατί παρατήρησα πως η πίεση του κουπ πατ κάνει καθαρότερο τελείωμα στη ζύμη, δίνει καλύτερα όρια στην καραμέλλα και δεν της επιτρέπει να απλωθεί κάτω από το μπισκότο, όταν λυώνει.
  • Γεμίστε το κενό με ένα μικρό βουναλάκι σπασμένης καραμέλλας. Αν είναι λίγο δεν θα καλύψει το κενό. Αν είναι πολύ θα ξεχειλίσει πάνω από το μπισκότο και θα το λερώσει. Μόνο η δοκιμή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τη σωστή ποσότητα.
  • Καθαρίστε με ένα πινελάκι απαλά το μπισκότο από κομματάκια καραμέλλας. Αν έχουν πέσει πάνω του θα το λερώσουν στο ψήσιμο.
  • Ψήστε τα στους 180 βαθμούς σε φούρνο αντιστάσεων, στη δεύτερη σχάρα από τη βάση του φούρνου.
  • Μην τα κουνήσετε, όταν βγουν απο τον φούρνο. Γλυστρίστε όλο το χαρτί σε επίπεδη επιφάνεια και αφήστε τα ακίνητα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίστε να δουλεύετε με τα υπόλοιπα μπισκότα. Όταν κρυώσουν ξεκολλούν πανεύκολα και είναι έργα τέχνης! Περάστε κορδελλίτσες και κρεμάστε τα στο δέντρο.

Η μαρέγκα και η καραμέλλα δεν αγαπούν την υγρασία. Σε ένα σπίτι που θερμαίνεται, μπορείτε να απολαύσετε και τις δύο για αρκετές ημέρες.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*