Σας ετοίμασα ένα οδηγό συνταγών συντήρησης για το σπιτικό κελάρι, ταξινομώντας 74 συνταγές εμπιστοσύνης σε εποχές, σε τεχνικές συντήρησης, σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές.
Το σπιτικό κελάρι – Οδηγός συντήρησης & κονσερβοποίησης
(ο οδηγός έχει αφαιρεθεί και θα αντικατασταθεί σύντομα)
Μόλις επέστρεψα από ένα αγρόκτημα φίλων στην Καρδίτσα, φορτωμένη με τη σοδειά του μποστανιού. Η κουζίνα μου γέμισε ολόγλυκα τοματάκια, αλλά και πράσινα που δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν. Ο οδηγός αυτός μου δίνει κι εμένα ιδέες για την καλύτερη αξιοποίηση των φρούτων και λαχανικών που φτάνουν στα χέρια μου.
Πιπεριές κάθε είδους, στρογγυλές που θέλουν να γίνουν γεμιστές για φαγητό, μακριές που θέλουν να γίνουν γεμιστές για τουρσί, καυτερές που θα μπουν σε κονσέρβα για τις χειμωνιάτικες φασολάδες, γλυκές φλωρίνης που θα μπουν σε λωρίδες στην κατάψυξη ή ψητές στα βάζα.
Μελιτζάνες φλάσκες, μωρά και λευκές σαντορινιές θα καπνιστούν και θα καταψυχθούν. Σέσκουλα, λάπαθα, κολοκυθοκορφάδες, ψιλοκόβονται και καταψύχονται για πίτες.
Όλα ζητούν προσοχή και κατάλληλη φροντίδα για να αποθηκευτούν για το χειμώνα. Άδεια βαζάκια αποστειρώνονται και γεμίζουν. Τα ράφια στην αποθήκη θα γεμίσουν κονσέρβες, γιορτάζοντας ακόμα μια χρονιά καλοκαιρινής σοδειάς.