HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Μαρμελάδες > Μαρμελάδα σύκο με λιαστό κρασί και πορτοκάλι

Μαρμελάδα σύκο με λιαστό κρασί και πορτοκάλι

Νομίζω πως στη μαρμελάδα σύκο έχω φτάσει στη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που έχω χρησιμοποιήσει  ποτέ σε μαρμελάδα. Μόνο 30%. Στο 1 κιλό σύκο, 300γρ ζάχαρη. Η αλήθεια είναι πως το σύκο έχει τέτοια ζελατινώδη σύσταση που μπορεί να “δέσει” με ελάχιστη ζάχαρη.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πολτός του σύκου κάνει το πιο εύκολο να στεγνώσει fruit leather ή πεστίλη ή πέτσα, αυτή η λιχουδιά που δεν χρειάζεται ίχνος ζάχαρης.

Ενα πολύ πετυχημένο πάντρεμα γεύσης με το σύκο κάνει η μαστίχα, προσθέτοντάς την κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη, αφού έχετε ξαφρίσει το φρούτο.

Εγω αγαπώ πολύ τον συνδυασμό του σύκου με το πορτοκάλι και την κανέλα. Φέτος, επιστρέφοντας από την Κρήτη έφερα μαζί μου ένα μπουκάλι λιαστό κρασί από τη μονή Τοπλού. Έδεσε εξαιρετικά με τα παραπάνω υλικά, σε μια παρασκευή που θα μπορούσε να σερβιριστεί σαν μαρμελάδα, σε γλυκούς αλλά και αλμυρούς συνδυασμούς.

Ταιριάζει πολύ με τις ώριμες γραβιέρες και είναι εξαιρετική προσθήκη σε γιορτινό δίσκο τυριών, αν δεν έχετε ήδη βάλει ένα συκόπαστο ή συκοπάστελο, που είναι η ίδια πάστα σύκου δεμένη τόσο ώστε να κόβεται σε λεπτές φετούλες, όπως το κυδωνόπαστο.

Οι μαρμελάδες δεν είναι συστατικό του πρωϊνού μόνο. Μια κουταλιά μαρμελάδας αραιωμένη στη βινεγκρέτ δίνει χρώμα και άρωμα φρούτων στις χειμωνιάτικες πράσινες σαλάτες. Επίσης μια γλυκόξινη σάλτσα είναι πάντα διαθέσιμη όταν προσθέσετε ξύδι ή βαλσαμικό σε μια μαρμελάδα. Και φυσικά, τα ψητά του φούρνου παίρνουν πιο ρόδινο χρώμα, όταν στο ζουμί του γλασαρίσματος, προσθέσετε μια κουταλιά μαρμελάδας.

Αυτή η συνταγή γίνεται με φρέσκα σύκα, σαν μέσο συντήρησης της αφθονίας του φρούτου. Μπορείτε να την φτιάξετε και με ξερά σύκα, στις ίδιες αναλογίες, αρκεί να φουσκώσετε τα σύκα αποβραδύς σε νερό, να τα σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσουν καλά και μετά να τα περάσετε από το μπλέντερ. Η πάστα πρέπει να είναι ρευστή, όπως του φρέσκου.

Αν έχετε δική σας σοδειά από σύκα, διαλέξτε τα καλύτερα (μεγαλύτερα και σε απόλυτα καλή κατάσταση) για να τα ξεράνετε. Τα μικρότερα και τα πιο ταλαιπωρημένα, απόλυτα καλά όμως όχι ξινισμένα, χρησιμοποιείστε τα για να κάνετε fruit leather, μαρμελάδα σύκο ή συκόπαστο ή συκοπάστελο.

Η μαρμελάδα σύκο είναι από τις πιο εύκολες μαρμελάδες να πετύχουν γιατί δένει πολύ εύκολα και δεν έχω ακούσει κανένα να παραπονιέται πως του μούχλιασε στο ψυγείο. Αν την παραδέσετε, μην ανησυχείτε. Δείτε την συνταγή, πως να φτιάξετε συκόπαστο ή συκοπάστελο. Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, που κρατούν ζωντανή ελάχιστοι συνεταιρισμοί τοπικών προϊόντων και μπορεί να επανέλθει στις κουζίνες των αστικών σπιτιών και να αποτελέσει ένα νέο delicatessen στα τραπέζια μας ή ένα θρεπτικότατο χειμωνιάτικο σνακ, energy bar, για μικρούς και μεγάλους.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Μαρμελάδα σύκο με λιαστό κρασί και πορτοκάλι

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μαρμελάδες
Servings

8

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό καθαρή σάρκα σύκου

  • 300γρ ζάχαρη

  • 3 κουταλιές σούπας κρασί λιαστό

  • 3 κουταλιές σούπας πορτοκάλι

  • ξύσμα δύο μικρών πορτοκαλιών

  • 3/4 κουταλιού γλυκού κανέλα

Μέθοδος

  • Αφαιρέστε τις φλούδες, μην τις πετάξετε αλλά φτιάξτε πετιμέζι σύκου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).
  • Ζυγίστε 1 κιλό καθαρή σάρκα σύκου και ξεκινήστε την μαρμελάδα.
  • Κόψτε το φρούτο στα 4 ή στα 8, αν θέλετε να έχει κομματάκια η μαρμελάδα σας. Αν θέλετε να την περάσετε από το μύλο ή το μπλέντερ, για να γίνει λεία, αφήστε τα κομμένα στη μέση. Συνηθίζω να ξεκινώ τη μαρμελάδα με αλεσμένο το φρούτο, περνώντας τα ωμά, καθαρισμένα σύκα από τον ηλεκτρικό μύλο. Έτσι έχω έτοιμο πολτό, τον οποίο ζυγίζω και μοιράζω για τις παρασκευές που θέλω να κάνω.
  • Προσθέστε τη ζάχαρη, το κρασί, το χυμό και όλα τα μυρωδικά. Βάλτε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίστε και δοκιμάστε το δέσιμό της σε 20 περίπου λεπτά. Στάξτε λίγη πάνω σε παγωμένο πιάτο και δείτε τη ροή της γέρνοντας το πιάτο. Δεν θα πρέπει να μετακινείται.
  • Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι καυτή η μαρμελάδα, κλείστε με ζεστά καπάκια και αφήστε να κρυώσει εντελώς. Αν τα καπάκια έχουν καμπυλώσει προς τα μέσα, η κονσέρβα έχει σφραγίσει αεροστεγώς.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.