HOME > Ιστορίες > Home sweet Home > 2012 ♥ η χρονιά που θα ξεκαθαρίσει τις αξίες μας

2012 ♥ η χρονιά που θα ξεκαθαρίσει τις αξίες μας

Καλή χρονιά! Να είμαστε γεροί, δυνατοί και σοφοί για να περάσουμε τους δρόμους της φωτιάς, προστατεύοντας τα όνειρά μας και όσους αγαπάμε. Αυτήν την ευχή σας δίνω, να την θυμάστε όλη τη χρονιά.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως έχει εκδηλωθεί με μείωση εισοδημάτων, αύξηση φόρων και απώλεια εργασιών, έχει δυσκολέψει τις οικογένειες, έχει ξεφουσκώσει μαξιλάρια αποταμίευσης κι έχει ενεργοποιήσει οικογενειακούς αερόσακους υποστήριξης των πιο αδύναμων μελών. Η οικογένεια ήταν πάντα το πρώτο δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες. Σε παρατεινόμενη, όμως, περίοδο ασθενών εισοδημάτων, αρχίζει να διαφαίνεται ο ιστός κάθε οικογένειας και να αποκαλύπτονται οι αξίες κάθε ανθρώπου.

Αυτή η περίοδος έρχεται φέτος. Δεν λέω κάτι καινούργιο. Να σας προετοιμάσω θέλω, για να περάσουμε με ηρεμία και σύνεση μέσα από τις συμπληγάδες, χωρίς απώλειες. Για μένα η οικονομική κρίση είναι απόρροια των αξιών των Ελλήνων, από τη μεταπολίτευση και μετά. Κάθε εποχή ιστορικά περιγράφει τον μέσο Ελληνα, με μια σειρά αξιών σε προτεραιότητα. “Ελευθερία” ήταν η κυρίαρχη αξία για πολλές γενιές υπόδουλων Ελλήνων. “Πατρίδα” ήταν η αξία που έκανε τους Ελληνες να πολεμήσουν σαν ήρωες το 1940. “Ελευθερία έκφρασης” ήταν η αξία που ένωσε όποια αντίσταση κατά της Χούντας.

Αυτές οι αξίες γαλουχούνται από την οικογένεια και ξαναπροσδιορίζονται με την ενηλικίωση του ατόμου ξανά και ξανά. Αυτές καθορίζουν τις αρχές που επιλέγει κάθε άτομο να ακολουθεί στη ζωή του και οι αρχές καθορίζουν τις επιλογές και τις πράξεις του, κάθε μέρα. Αν στη λίστα αξιών που πιστεύω στη ζωή μου είναι ο “σεβασμός σε κάθε μορφή ζωής” τότε στις αρχές μου βρίσκονται “Σέβομαι κάθε μορφή ενέργειας και δεν σπαταλώ”, “Ανακυκλώνω ό,τι ανακυκλώνεται”, “Δεν καταπατώ δικαιώματα άλλων”, “Προστατεύω το περιβάλλον” και ό,τι άλλο επιλέξω.

Οι αξίες που πιστεύουμε κάθε στιγμή θέλουν επαναπροσδιορισμό για να αντικατοπρίζουν την ωρίμανσή μας, σαν άτομα και τη διάδραση με την κοινωνία στην οποία ζούμε. Όταν γίνεται συνειδητά η επιλογή των αξιών, είναι πιο εύκολες οι αποφάσεις ενεργειών και είναι πιο ήρεμη η ψυχή γιατί ξέρει σε τι πιστεύει και νοιώθει δυνατή να το υπερασπιστεί. Αφιερώστε χρόνο για να καταγράψετε τις αξίες στις οποίες πιστεύει η δική σας ψυχή σήμερα και θα δείτε πόσο εύκολα θα εντοπίσετε την πηγή των αρχών που ακολουθείτε. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, είναι προτιμότερο να ζείτε συνειδητά παρά να ακολουθείτε τυφλά όσους μπορούν να παρασύρουν πλήθη.

Για μένα το 2011 ήταν η δύσκολη χρονιά. Εκεί χρειάστηκε να αντιμετωπίσω τα φαντάσματα του μυαλού, την αγωνία και το φόβο των μη επαρκών εισοδημάτων, εκεί συνειδητοποίησα τα αδιέξοδα της αρνητικής σκέψης και τις αποστάσεις που επιβάλλεται να κρατάς στους αρνητικούς ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ξανά, πως με τη θετική σκέψη ανεβαίνεις τη σκάλα και η θέα είναι καλύτερη ενώ με την αρνητική σκέψη κατεβαίνεις τη σκάλα και οδηγείσαι σε αδιέξοδα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ξανά, πως χέρι δίνω μόνο σε όποιον θέλει να σωθεί. Όποιος θέλει να πνιγεί απλά θα παρασύρει κι εμένα μαζί. Θυμάμαι πάντα πως το φως και το σκοτάδι είναι δύο εξίσου δυνατοί κόσμοι και θέλει σοφία για να περπατάς ανάμεσά τους.

Για μένα, το 2012 είναι μια αισιόδοξη χρονιά.

Γιατί θα συντονίσει τις πυξίδες μας σε ό,τι είναι αληθινό για την ψυχή μας. Το καλύτερο που εύχομαι να συμβεί είναι να καταλάβουμε πως η ζωή είναι μοναδική και είναι ανόητο να εστιάζουμε την προσοχή μας στα χρήματα, είτε τα έχουμε είτε όχι. Γεννηθήκαμε με τάλαντα δημιουργίας, όλοι μας μοναδικοί, γεννημένοι μέσα από την απόλυτη αγάπη.

Κάθε μέρα είναι μια χρυσή ευκαιρία να γευτούμε το όνειρο, να δημιουργήσουμε ό,τι σκεφτόμαστε, να κάνουμε ένα ακόμα βήμα σε ό,τι θέλουμε να πετύχουμε. Αν έχετε πάψει να ονειρεύεστε, τότε έχετε βάλει την καρδιά σας σε βαθειά κατάψυξη. Βγάλτε την γρήγορα! Ακούστε την να χτυπά, είναι ζωντανή ακόμα.

Σεβαστείτε την ύπαρξή σας πάνω στη γη και αναζητήστε τι είναι αυτό που σας κάνει να ονειρεύεστε, την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και τα μάγουλά σας να κοκκινίζουν από ενθουσιασμό. Βρείτε τι είναι αυτό που κάνει τον χρόνο να χάνεται γιατί έχετε τόσο απορροφηθεί. Εκεί είναι η φλέβα χρυσού για σας. Γι’αυτό έχετε γεννηθεί. Μέσα από αυτό θα κάνετε έργο, για σας και για όσους το έχουν ανάγκη. Μέσα από αυτό η ζωή σας θα πάψει να κυριαρχείται από την τρόϊκα και τα χαράτσια και θα αποκτήσει νόημα ξανά.

Η κόρη μου απέκτησε το πρώτο της στηθοσκόπιο, χριστουγεννιάτικο δώρο από τον μπαμπά της, χρώματος raspberry με χαραγμένο το όνομά της. Άκουσα πρώτη φορά τη δική μου καρδιά κι ένοιωσα σεβασμό κι ευγνωμοσύνη, που συνεχίζει να χτυπά τόσα χρόνια και μου δίνει ακόμα ζωή. Δεν θέλω να την χάσω, ούτε να την αφήσω να κυλήσει άσκοπα. Όσο είμαι ζωντανή, θέλω να ακολουθώ τα όνειρά μου. Θέλω να κοιτάζω τ’αστέρια. Θέλω να τραγουδάω με τα πουλιά. Θέλω να μοιράζομαι ό,τι αγαπώ. Θέλω να προλάβω να μαγειρέψω όλα τα φαγητά στη λίστα μου. Θέλω να εμπνέω τον κόσμο με τα κείμενά μου και να μοιράζω τη λαχτάρα και την αγάπη μου για τη ζωή. Θέλω να αγκαλιάζω τα παιδιά μου.

Το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς είναι για μένα μια άγραφη σελίδα χαρτί. Θέλω να ζωγραφίσω ένα υπέροχο ταξίδι πάνω της. Σας εύχομαι να κάνετε, στις επόμενες 365 ημέρες, το ομορφότερο ταξίδι αναζήτησης των ονείρων σας. Η ζωή είναι όμορφη. Να είστε δυνατοί.

Καλή χρονιά!

ΥΓ: Για πιο πρακτικές συμβουλές, γυρίστε τη σελίδα εδώ ♥ 2010 ♥ – 10 συμβουλές ζωής!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*