Βρήκα αυτή τη συνταγή στο Taste Italia, Dec 2011 και σκέφτηκα πως είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε τα βουναλάκια από τριμμένα μπισκότα που μένουν στις χριστουγεννιάτικες πιατέλες των γλυκών.
Τριμμένα μελομακάρονα, κουραμπιέδες, στεγνά κέϊκ ή τσουρέκια, μπισκότα σαμπλέ ή gingerbread βρίσκουν θέση σ’αυτό το σοκολατένιο σαλάμι, με τον ίδιο τρόπο που τα λιγότερο προνομιούχα κομμάτια κρέατος βρίσκουν θέση στα αληθινά σαλάμια.
Πήρα ένα ταπεράκι, χωρητικότητος 500ml και άρχισα να μαζεύω ό,τι περίσσευε από τα γλυκά που είχα διαθέσιμα στην κουζίνα. Είχα μακαρόν, ένα τσουρέκι δίχρωμο, στεγνό κέϊκ και μερικά λουκουμάκια. Τα ζύγισα και ήταν όσο χωρούσε το τάπερ. Ετσι, απόκτησα ένα οδηγό και ένα κουτάκι αποθήκευσης των “μπισκότων για σαλάμι”. Μόλις αυτό ξαναγεμίσει, θα ξέρω πως έχω υλικό για να κάνω δύο σαλαμάκια σοκολάτας.
Αυτή είναι μια βασική συνταγή, απλή, με λίγα σχετικά λιπαρά -σε σχέση με τις συνταγές σαλαμιού που γνωρίζουμε- που παίρνει γεύση από το είδος των μπισκότων που θα βάλουμε και το ποτό που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν έχει αυγά. Η κρέμα ένωσης δημιουργείται από το αφράτεμα του βουτύρου και την ένωση με τη σοκολάτα. Το άρωμα έρχεται από τα μπαχαρικά/αρωματικά των μπισκότων αλλά και από το ποτό, που θα δώσει απαλή ή έντονη επίγευση. Εβαλα σπιτικό λικέρ amaretto και έγινε τέλειο, ποτίζοντας τα μπισκότα – με σχετικά ήπιο χαρακτήρα- με το άρωμα του.
Διαλέξτε όποιο ξηρό καρπό σας αρέσει, ακόμα και κουκουνάρι ταιριάζει, διαλέξτε πως θα είναι προετοιμασμένοι (σωταρισμένοι, ξεφλουδισμένοι κλπ) και φτιάξτε κάθε φορά μια διαφορετική “ποικιλία σαλαμιού”.
Αν αφαιρέσετε μέρος των μπισκότων, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού (χωρίς ζουμιά) ή φρουϊ γλασέ.
Αυτό το Salame al cioccolato είναι μια απλή αλλά ευέλικτη συνταγή, με μπισκότα. Όταν έχετε διάθεση να δοκιμάσετε ένα πολυτελές και έντονο γευστικά σαλάμι, δοκιμάστε το Salame di noci – χριστουγεννιάτικο γλυκό με καρύδια και ξερά φρούτα.
Τα σαλαμάκια τυλίγονται σε ζάχαρη άχνη, αφού παγώσουν, και μετά σε σελοφάν ή σε αντικολλητικό χαρτί με κορδονάκια, για να κάνουν ένα πολύ όμορφο δώρο στους φίλους σας.
Αυτό είναι ένα γλυκό για μετά το δείπνο, γιατί τα συνδυάζει όλα: έχει ένταση στη γεύση, είναι ικανοποιητικά χορταστικό, έχει αλκοόλ και σοκολάτα!
Κάθε χρονιά περιμένω εναγωνίως να περάσει και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και μετά μαζεύω όλα τα μελομακάρονα και κουραμπιέδες που δεν έφαγε κάνεις, για να φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκάκι. Μου αρέσει πολύ που το αλκοόλ είναι διακριτό στη γεύση. Βάζω μια κουταλιά αμαρετο, και συμπληρώνω κάτι άλλο, συνήθως ουίσκυ.
Ευχαριστούμε πολύ!!
Σημαντικό να ξέρουμε πως να διαχειριστούμε την αφθονία τροφής στην κουζίνα μας. Καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
Κι εγώ κάνω σαλάμι σοκολάτας για ενήλικες! Να ζούμε όμορφη ζωή. Καλή χρονιά!