O μικρός ΑΒ της Πεντέλης είναι το σουπερ μάρκετ μου. Αγοράζω ό,τι χρειάζομαι, εκτός από κρέας, γιατί ακόμα είμαι προσκολημμένη στον κρεοπώλη μου. Παρότι επίσης είμαι προσκολλημένη στη λαϊκή της γειτονιάς μου, πολύ συχνά αγοράζω από τον ΑΒ τα φρούτα και τα λαχανικά μου, για δύο λόγους: γιατί είναι καλά και γιατί πληρώνω με κάρτα. Η λαϊκή θέλει πάντα μετρητά.
Η ποικιλία των τροφίμων παραμένει δυνατό του σημείο. Πάντα βρίσκω ό,τι χρειάζομαι, αν και τα τελευταία χρόνια όλοι περιοριζόμαστε συνεχώς σε πιο βασικά είδη. Η μείωση των τιμών, σε 600 είδη στα επίπεδα του 2008, είναι μια κίνηση συμπαράστασης, για να γεμίζει λίγο περισσότερο το καλάθι μέσα στην κρίση.
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ τον κόσμο που βρίσκεται πίσω από την εικόνα που έβλεπα. Τα σμ πωλούν τυποποιημένα προϊόντα τρίτων, υπερτερώντας το ένα του άλλου, σε ποικιλία ή καλύτερη τιμή πώλησης. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι αυτά που φανερώνουν τα κριτήρια ποιότητας που θεσπίζει κάθε σουπερ μάρκετ, όπως επίσης τα μη τυποποιημένα φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρια που διαθέτει.
Δέχτηκα την πρόσκληση να επισκεφθώ τις Κεντρικές Αποθήκες του ΑΒ Βασιλόπουλου, στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Πήγα χωρίς εικόνα για το σύστημα που προμηθεύει μια αλυσίδα 250 καταστημάτων και έφυγα με εκτίμηση και σεβασμό για τη δουλειά που κάνουν όλοι οι άνθρωποι στον ΑΒ, είτε είναι στη διοίκηση, τις αποθήκες ή τα καταστήματα.
Τα οπωροκηπευτικά
Μπήκαμε σε ένα χώρο με δροσιά ψυγείου. 6.000τμ, ο χώρος συντήρησης και διακίνησης των οπωροκηπευτικών. Στοιβαγμένα με τάξη τελάρα με φρούτα και λαχανικά. Κανείς δεν φόρτωνε με τα χέρια, για την ακρίβεια δεν υπήρχε κανένας πεζός εργάτης. Παλετοφόρα μηχανήματα, με οδηγούς, επέλεγαν από τα διαφορετικά είδη την παραγγελία που εκτελούσαν. Όλο το σύστημα είναι αυτοποιημένο και ελέγχεται κεντρικά. 69 ράμπες εξυπηρετούν την παραλαβή και παράδοση εμπορευμάτων.
Μας μίλησαν για την Αγροδιασφάλιση, ένα σύστημα που εφαρμόζει ο ΑΒ για να βοηθά τους παραγωγούς με τη γνώση που διαθέτουν οι γεωπόνοι του, ώστε να φτιάχνουν καλύτερα φρούτα και λαχανικά, με ασφάλεια για τους ίδιους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
Για να εξασφαλίσουν πως τα φρούτα και τα λαχανικά που παραλαμβάνουν για τα καταστήματα ΑΒ είναι ποιοτικά και ασφαλή, τα στελέχη του:
- ελέγχουν τις καλλιέργειες των παραγωγών και εξετάζουν αν εφαρμόζουν τις καλές πρακτικές που έχουν συμφωνήσει
- ελέγχουν τα προϊόντα στην παραλαβή για το βαθμό ωρίμανσης, καθαρότητας και τις συμφωνημένες προδιαγραφές με τον προμηθευτή
- κάνουν εργαστηριακούς ελέγχους στο 95% των παραλαβών
Ρωτήσαμε αν μπορεί ένας παραγωγός να δηλώνει πως είχε σοδειά και να διακινεί εισαγώμενα όσπρια, πχ σαν δικά του. Μας είπαν πως δεν μπορεί, γιατί είναι γνωστή η έκταση της καλλιέργειας και η εξέλιξη της σοδειάς. Ρωτήσαμε αν μπορεί ένας παραγωγός να διαθέσει περσινά όσπρια με τη φετινή σοδειά και μας είπαν πως ναι, είναι πιθανό να συμβεί και δεν εντοπίζεται εύκολα σε μικρές ποσότητες.
Το σύστημα αυτό διασφάλισης της ποιότητας ξεκίνησε από τα φρούτα και τα λαχανικά και επεκτείνεται στα χοιρινά και τα πουλερικά.
Η κατάψυξη – Τα τυριά – Τα κρέατα
Ο επόμενος χώρος ήθελε ειδικό εξοπλισμό για να μπούμε. 4.000τμ κατάψυξης σε -24βαθμούς Κελσίου. Οι εργαζόμενοι φορούσαν σκουφάκια στο πρόσωπο και δούλευαν μόνο μιάμιση ώρα την ημέρα στο χώρο αυτό. Κι εδώ τα πάντα ήταν μηχανοκίνητα και ο χώρος αποθήκευσης έφτανε μέχρι το ταβάνι.
Επισκεφθήκαμε το χώρο αποθήκευσης των τυριών, θα δείτε στις φωτογραφίες τους εργαζόμενους να κόβουν και να προετοιμάζουν τα τυριά για διάθεση στα καταστήματα. Ο χώρος μεταφοράς και αποθήκευσης των κρεάτων ήταν χειρουργικά καθαρός. Στο χώρο αποθήκευσης των ψαριών δεν μπόρεσα να μπω. Τα πόδια μου είχαν παγώσει από την κατάψυξη και ήθελα απεγνωσμένα να βγω στον ήλιο.
Η Τράπεζα Τροφίμων
Ανάμεσα σε όσα έμαθα σ’αυτήν την επίσκεψη, είναι πως ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος ίδρυσε το 1995 την Τράπεζα Τροφίμων, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για να συγκεντρώνει και να διαθέτει δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη, τρόφιμα και αναψυκτικά σε καλή ποιότητα και κατάσταση πριν την ημερομηνία λήξης τους. Σήμερα μέσω της Τράπεζας διατίθενται 80 τόνοι τροφίμων το μήνα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα δείτε το εταιρικό φυλλάδιο.
Θα κλείσω με το πιο εντυπωσιακό που άκουσα: Μέσα στο 2011, ο ΑΒ άνοιξε 27 νέα καταστήματα στην Ελλάδα. Απασχολεί 10.500 εργαζόμενους και απορροφά προϊόντα από 1.500 προμηθευτές. Έχει 73 χρόνια ιστορίας και 250 καταστήματα. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Φαγητό και giveaways
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φαγητό, με ένα μενού του Αλέξανδρου Παπανδρέου, σχεδιασμένο με προϊόντα ΑΒ και φύγαμε με μια τσάντα γεμάτη με προϊόντα ελληνικής γης, τα προϊόντα με τη μαύρη ετικέτα και γλαστράκια με φρέσκα μυρωδικά.