Πήγα στη Σύρο, στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού (16,17,18 Σεπτεμβρίου 2016) και το εστιατόριο Αχλάδι ήταν το πρώτο εστιατόριο στο οποίο με πήγαν, ένα κουκλίστικο μαγαζί δίπλα στη θάλασσα, με ιστορία 30 χρόνων στο ίδιο σημείο.
Τα τελευταία 2 χρόνια είναι στα χέρια της Μαρίας Πέτρου, η οποία έχει διατηρήσει την καλή φήμη του μαγαζιού, φτιάχνοντας πιάτα συριανής και κυκλαδίτικης κουζίνας. Η μαγείρισσά της, η Ιωάννα Πεζόνη, έφτιαξε για μας την ομελέτα με φραγκοσυκιά σε βίντεο και είπε με ποιο τρόπο ετοιμάζει τα φύλλα της φραγκοσυκιάς μια φορά το χρόνο και τα συντηρεί στην κατάψυξη. Η ομελέτα ήταν μια έκπληξη και η φραγκοσυκιά έχει μέλλον στην κουζίνα της Ελλάδας!
Διαλέξαμε τραγανό τηγανιτό μαριδάκι και σαλάτα βλίτα με φρέσκια τριμμένη τομάτα, κρεμμύδι σε καρέ, τριμμένο σκόρδο και ξινότυρο – καταπληκτική! Το ξινότυρο είναι σαν την ξινομυζήθρα της Κρήτης, λευκό, αλειφώδες, υπόξινο τυρί.
Στο ειδικό μενού προβολής τοπικών πιάτων, ένα ψάρι με ξερή κάπαρη μου έφερε στο μυαλό την τσιλαδιά της Μεσσηνίας. Ήταν φέτα ψαριού τηγανητού σκεπασμένη με έντονη σάλτσα ντομάτας με ξερή κάπαρη.
Για γλυκό το παγωμένο fudge σοκολάτας με λουκούμι γέμισε βελούδο το στόμα και το παγωμένο λικέρ αχλάδι με έκανε να χαμογελώ για τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στα πάντα.
Να έρθετε!