HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Χοιρινό > Burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό
burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό

Burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό

Σερβίρισα αυτή την πιατέλα στα 22α γενέθλια του γιού μου και έκανε την παρέα του να μαζευτεί γύρω από το τραπέζι και να διασκεδάσει φτιάχνοντας ο καθένας, όπως ήθελε, το δικό του burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό.

Μ’αρέσει πολύ να κάνω το φαγητό σημείο χαράς και μοιράσματος στο τραπέζι. Σε μια γιορτή, το χαρούμενο τραπέζι έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Στο πάρτι της παρέας του γιού μου -παιδιά που έχουν μεγαλώσει μαζί κι έχουν μοιραστεί εμπειρίες- αυτή η πιατέλα με το λοφάκι ξεψαχνισμένου χοιρινού και τα τρυφερά ψωμάκια γύρω γύρω  έγινε το επίκεντρο συζήτησης, διασκέδασης και απόλαυσης.

Γιατί burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό

Το όφελος, που προσφέρει αυτός ο τρόπος, είναι πως

  • ετοιμάζεται 3 μέρες πριν το πάρτι και γίνεται καλύτερο όσο μένει στο ψυγείο.
  • δεν χρειάζεται ψήσιμο τελευταίας στιγμής ή ημέρας, όπως θέλουν τα μπιφτέκια
  • δεν υπάρχει περίπτωση να μην φτάσει για όλους το κρέας. Αν περισσέψει κρέας, κάνουμε λαζάνια φούρνου.
  • το κόστος αγοράς χοιρινής μπριζόλας λαιμού είναι σχεδόν μισό από τη μοσχαρίσια λάπα που θα παίρναμε για μπιφτέκια

Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι υπομονή στα βήματα προετοιμασίας για να βγάλουμε ένα μοσχοβολιστό κρέας στο τραπέζι, έχοντας αφαιρέσει τα λιπαρά και προσθέσει τα αρώματα που μας αρέσουν.

Οι τεχνικές

Τα βήματα που ακολουθώ είναι:

  • μπάνιο σε ελαφρά άρμη (brining)
  • άλειμμα με σάλτσα μαρινάδας
  • σιγανό ψήσιμο στο φούρνο και δύο εναλλακτικές εξόδους:
  • είτε άλειμμα με έτοιμη bbq sauce και πέρασμα από το γκριλ
  • είτε φτιάξιμο σάλτσας από το ζωμό του ψητού, αφαιρώντας τα λιπαρά και συμπυκνώνοντας.

Γιατί χρειάζεται το μπάνιο σε ελαφρά άρμη

Όλα τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, χοιρινό) οφελούνται από ένα μπάνιο σε νερό με αλάτι, πριν το ψήσιμο, γιατί το αλάτι αλλάζει τη δομή των πρωτεϊνών στο κρέας, δημιουργώντας κενά που γεμίζουν με νερό. Ετσι συγκρατείται υγρασία και γίνεται πιο ζουμερό και νόστιμο το κρέας μετά το ψήσιμο.

Στο δικό μου μπάνιο βάζω και λίγη ζάχαρη, η οποία δεν επηρεάζει την υφή αλλά μόνο τη γεύση και το ρόδισμα του κρέατος. Η ποσότητα αλατιού και ζάχαρης είναι μικρή για να ενοχοποιηθεί αλλά ικανή για να κάνει το αναμενόμενο έργο.

Η τεχνική δουλεύει και με αλάτια χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Γιατί βάζω σάλτσα μαρινάδας

Εχουμε συνηθίσει να μαρινάρουμε τα κρέατα με ωμά υλικά -κυρίως κρεμμύδια και τομάτα- αλέθοντάς τα και κάνοντας ένα πολτό που έχει ένζυμα για να σπάσει τις ίνες και να δώσει πιο μαλακό κρέας.

Όμως, σ’αυτές τις χοιρινές μπριζόλες λαιμού, που το λίπος τις κρατά μαλακές στο ψήσιμο και το μπάνιο στο αλάτι έχει δώσει υγρασία στο κρέας, αυτό που χρειάστηκα να κάνω είναι να τις αλείψω με ένα συγκλονιστικό σπιτικό κύβο γεύσης που δίνει μια μαγειρεμένη μαρινάδα, ανεβάζοντας σκαλιά παραπάνω το αποτέλεσμα που θα έδινε μια ωμή μαρινάδα.

Καραμελώνω τα κρεμμύδια, σωτάρω πελτέ (τομάτας ή πιπεριάς) και σκόρδο (ωμό ή κονφί), σβήνω με μηλόξιδο ή άλλο όξινο στοιχείο (κρασί, μπύρα, ουϊσκι, κονιάκ, μηλόχυμο, λεμόνι, μανταρίνια κλπ), προσθέτω ένα γλυκό στοιχείο (πετιμέζι σταφυλιού ή χαρουπιού ή πελτέ κυδώνι) και τα μπαχαρικά που θέλω (τώρα έβαλα καπνιστή πάπρικα).

Γιατί επιμένω στην αργή μέθοδο να φτάξω σάλτσα από το ζωμό

Όλα τα καλούδια που έχω προσθέσει στο κρέας, αφήνουν το γευστικό τους αποτύπωμα και πάντρεμα, στο ζωμό που θα βγάλει το κρέας στο ψήσιμο, μαζί με το λίπος του.

Αν σερβίρουμε τη κρέας με το ζωμό όπως είναι, θα φάμε το λίπος – που είναι αρκετό στο συγκεκριμμένο κομμάτι κρέατος. Επιμένω να σουρώνω το ζωμό και να τον αφήνω να κρυώσει εκτός και μετά εντός ψυγείου. Έτσι μπορώ να αφαιρέσω, με κουτάλι, το λίπος το οποίο πήζει στην επιφάνεια.

Το λίπος αυτό είναι πεντανόστιμο για να το πετάξεις. Αυτό που κάνω είναι να το μοιράζω σε πακετάκια 50 γρ και να το βάζω στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα να κάνω φύλλο για πίτα είναι ιδανικό για να νοστιμίσει την πιο απλή και φτωχή τυρόπιτα.

Τα καλύτερα ψωμάκια brioche και τα συνοδευτικά

Ιδανικά για το burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό, είναι τα μικρά, τρυφερά ψωμάκια brioche. Τα καλύτερα, τα βρήκα στο Baker’s στο Χαλάνδρι.

Στα συνοδευτικά έβαλα μια σαλάτα λάχανο και καρότο με μαγιονέζα, ξύδι και ζάχαρη, φρέσκο τουρσί αγγούρι με δυόσμο, κρεμμύδια μαριναρισμένα με σουμάκ.

Ξέρω. Σας έγραψα πολλά. Όμως αυτό το φαγάκι να το φτιάξετε στην επόμενη γιορτή, κυρίως αν έχετε αγόρια ζωηρά και πεινασμένα!

burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό

Burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό

5 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Χοιρινό
Servings

16

servings
Prep time

2

hours 

30

minutes
Cooking time

3

hours 

30

minutes
Total time

6

hours 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 10 χοιρινές μπριζόλες λαιμού

  • Για το μπάνιο (σε κάθε τάπερ)
  • 2 κουταλιές σούπας αλάτι

  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

  • 3 φύλλα δάφνης σπασμένα με το χέρι

  • 1 κλαδί δενδρολίβανο

  • Για τη σάλτσα μαρινάδας
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι

  • 2 κρεμμύδια σε φέτες

  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης, σε ροδέλες

  • αλάτι, πιπέρι

  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ τομάτας

  • 1/4 κούπας μηλόξιδο

  • 1 κουταλιά σούπας καπνιστή πάπρικα

  • 2 κουταλιές σούπας πετιμέζι (σταφυλιού ή χαρουπιού)

  • Για το ζωμό
  • 1 μήλο αρωματικό

  • 1 κομμάτι πιπερόριζα

  • 1 φλούδα λεμονιού ή 1 κλαδάκι λουϊζας

  • Για το σερβίρισμα
  • φρέσκια ρόκα ή κόλιανδρος

  • κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες

Μέθοδος

  • Κάνουμε μπάνιο τις μπριζόλες
    Βάζουμε σε δύο μεγάλα τάπερ τις μπριζόλες και σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε σε κάθε τάπερ 2 κουταλιές σούπας αλάτι, 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη, 3 φύλλα δάφνης σπασμένα με το χέρι, 1 κλαδί δεντρολίβανο “χτυπημένο” με μαχαίρι. Σκεπάζουμε τα τάπερ και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μαρινάδας
    Σωτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, τις ροδέλες πιπεριάς με το αλάτι και πιπέρι, σκεπασμένα για 10 λεπτά, να μαλακώσουν. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 10 λεπτά να γλυκάνουν και να καραμελώσουν ελαφρά.
    Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ τομάτας και σωτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μηλόξιδο και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε το πετιμέζι και την καπνιστή πάπρικα (ή απλή, γλυκειά ή καυτερή). Αφήνουμε να κρυώσει και αλέθουμε στο μουλτι προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό.
  • Ντύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε τις μπριζόλες από το νερό, σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας και βάζουμε σε μεγάλο ταψί. Μοιράζουμε το μίγμα στις μπριζόλες και αλείφουμε με τα χέρια μας.
    Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο, να σφίξει στο χείλος του ταψιού. Ψήνουμε στη πρώτη σχάρα από κάτω για 3-4 ώρες. Το κρέας θα είναι τόσο μαλακό που θα πέφτει από το πηρούνι και θα έχει βγάλει πολλά υγρά στο ταψί.
  • Στο γκριλ με bbq sauce, η γρήγορη λύση
    Βγάζουμε τις μπριζόλες σε λαμαρίνα να κρυώσουν. Αν θέλουμε σ’αυτό το στάδιο ακολουθούμε σύντομη διαδρομή. Αλείφουμε τις μπριζόλες με έτοιμη bbq sauce και βάζουμε στο γκριλ για 20 λεπτά να κάνουν κρούστα. Ξεψαχνίζουμε και μπορούμε να σερβίρουμε.
  • Μετατρέπουμε το ζωμό σε σάλτσα
    Σουρώνουμε το ζωμό από το ταψί σε κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο μια νύχτα. Το λίπος θα ανεβεί στην επιφάνεια και θα παγώσει. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι και το πετάμε ή το χρησιμοποιούμε σε άνοιγμα φύλλου για πίτα.
    Ο ζωμός είναι ζελατινώδης και νόστιμος αλλά αραιός σε ένταση και ισορροπία γεύσης. Βάζουμε να βράσει για να συμπυκνωθεί και προσθέτουμε ένα αρωματικό μήλο σε φέτες, ένα κομμάτι φλούδα λεμονιού και ένα κομμάτι πιπερόριζα, αν σας αρέσει η γεύση της.
    Σ’ αυτό το στάδιο, μπορούμε να δώσουμε όποιο άρωμα θέλουμε να υπερισχύσει στη σάλτσα. Ακόμα κι ένα φρέσκο κλαδί λουϊζας θα δώσει εξαιρετικό λεμονάτο άρωμα.
    Όταν μειωθεί ο ζωμός στο ήμισυ, δοκιμάζουμε το αλάτι και πιπέρι και διορθώνουμε. Ο ζωμός θα έχει μετατραπεί σε σάλτσα, δηλαδή θα έχει δέσει σε πυκνότητα και θα έχει ένταση σε γεύση.
  • Σερβίρουμε το ξεψαχνισμένο χοιρινό
    Βάζουμε σε πιατέλα το χοιρινό, ξεψαχνισμένο από τα κόκκαλα, σε μικρά κομμάτια. Ποτίζουμε με όση σάλτσα χρειάζεται να γίνει ζουμερό και να μένει ενωμένο όταν παίρνουμε μια ποσότητα με το κουτάλι.
    Στήνουμε σε λοφάκι και προσθέτουμε -για φρεσκάδα- ρόκα ψιλοκομμένη ή φρέσκο κόλιανδρο, αν σας αρέσει η γεύση του και κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε ροδέλες, για το χρώμα.
    Σερβίρουμε με τα ψωμάκια και τραγανή λαχανοσαλάτα, ροδέλες μαριναρισμένο κρεμμύδι με μαϊντανό και φρέσκο τουρσάκι αγγουριού με δυόσμο.
    Τα burger με ζουμερό ξεψαχνισμένο χοιρινό φτιάχνονται όπως θέλει ο καθένας στο πάρτι και ενώνουν την παρέα γύρω από το τραπέζι.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*