Έγινε κι αυτό. Τα Food blog Awards 2015, τα πρώτα βραβεία στην κοινότητα των food blogs δόθηκαν στις 16 Ιανουαρίου 2016, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Μέσα από το διαγωνισμό που διοργάνωσε το ΒΗΜΑ Gourmet, το ένθετο περιοδικό μαγειρικής στην κυριακάτικη εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, δήλωσαν συμμετοχή όσα food blogs ενδιαφέρθηκαν. Προκρίθηκαν πέντε υποψηφιότητες σε κάθε μια από τις εννέα κατηγορίες και αναδείχθηκαν οι ακόλουθοι νικητές:
- Best cooking blog: βραβείο κοινού & επιτροπής My little expat kitchen
- Best baking blog: βραβείο κοινού Pandora’s Kitchen, βραβείο επιτροπής Theodora’s Kitchen Diaries
- Best sweet treats blog: βραβείο κοινού Το μυαλό στο φαγητό, βραβείο επιτροπής Cookika
- Best special diet blog: βραβείο κοινού Sofeto, βραβείο επιτροπής The veggie sisters
- Best family cooking blog: βραβείο κοινού Paxxi, βραβείο επιτροπής Real Family Food
- Best traditional recipes blog: βραβείο κοινού & επιτροπής Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους
- Best greek cooking in english blog: βραβείο κοινού (ισοψηφία) Eat Yourself Greek & Greek Mama Chef, βραβείο επιτροπής Eat Yourself Greek
- Best food photography & styling blog: βραβείο κοινού Majeriko.gr, βραβείο επιτροπής Bread and Tea
- Best design & site architecture: βραβείο κοινού Delightful Area, βραβείο επιτροπής Kοuzinista
Κάθε κατηγορία κέρδιζε δύο βραβεία: το βραβείο κοινού, που αποκτήθηκε με ανοικτή ψηφοφορία στο σχετικό σαιτ Food blog Awards 2015 και το βραβείο κριτικής επιτροπής, το οποίο δόθηκε μετά από αξιολόγηση των ποστ που είχαν αναρτήσει οι 33 υποψήφιοι.
Αυτό το κομμάτι ήταν δημιουργικό και προκλητικά δύσκολο. Κάθε κατηγορία είχε δικά της ζητούμενα και κάθε υποψήφιος τα ερμήνευε και δημιουργούσε αναρτήσεις που ανταποκρινόντουσαν σ’αυτά. 262 αναρτήσεις αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν στη σύσκεψη της κριτικής επιτροπής που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2015.
Δεν ήταν εύκολη η αξιολόγηση. Πολλές συμμετοχές κρίθηκαν στα σημεία. Κάθε κατηγορία χρειάστηκε συζήτηση και ανάλυση για να αναδείξει νικητή. Οι νικητές της κριτικής επιτροπής κέρδισαν τα δώρα των χορηγών εταιριών.
Μπορείτε να δείτε στο instagram #vgfoodblogawards τις φωτογραφίες από τα πιάτα που δημιουργήθηκαν και τις φωτογραφίες από την απονομή των βραβείων. Μπορείτε να δείτε στο vimagourmet/foodblogawards15 τις υποψηφιότητες, τους διαγωνιζόμενους και τα μέλη της κριτικής επιτροπής.
Είχα την τιμή και τη χαρά να απονείμω το βραβείο, εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, στην κατηγορία Best food photography & styling. Το βραβείο κοινού κέρδισε το Majeriko.gr και το βραβείο της κριτικής επιτροπής το Bread and Tea. Kαι τα δύο blogs από τη Θεσσαλονίκη, κάνουν πλουσιότερη την καθημερινότητά μας με την αισθητική και τη φωτογραφία τους. Η Ελένη και ο Σταύρος, τα παιδιά του πιο ντελικάτου μαγέρικου, στη φωτογραφία που ακολουθεί.
Η δική μου θέση σ’αυτό το διαγωνισμό, δεν ήταν με τους υποψήφιους food bloggers, παρόλο που η καρδιά μου ήταν μαζί τους. Από το 2009 που ξεκίνησα το TasteFULL και το 2010 που διοργανώσαμε με την ΕΝΤΕΛΕΙΑ Πληροφορική το 1o Gr Food Blogger Camp, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αγκαλιάζω κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί και να προοδεύσει το food blogging στη χώρα μας.
Αυτή τη φορά, η συνεργασία μου με το ΒΗΜΑ Gourmet από το 2012, με έφερε στη θέση μέλους της κριτικής επιτροπής. Πλούσια πολύ αυτή η εμπειρία. Έμαθα, άκουσα, κατανόησα, επεσήμανα, εντυπωσιάστηκα, ενθουσιάστηκα. Χάρηκα πολύ με την ποιότητα του περιεχομένου που δημιουργείται στα ελληνικά Food blogs.
Στα λίγα λόγια της απονομής, θέλησα να μιλήσω για τη σημαντικότητα κάθε άρθρου που ξεκινάμε να γράφουμε. Δεν είμαστε εμείς και η άδεια οθόνη. Εμείς και οι φίλοι μας. Εμείς και το Google που περιμένει νέο άρθρο.
Κάθε άρθρο που ανεβαίνει από κάθε food blog της Ελλάδας είναι ένα γράμμα στον κόσμο, που μιλά για το φαγητό του τόπου μας, τα υλικά, τις τεχνικές, την κουλτούρα μας.
Κάθε άρθρο είναι εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, που εκπαιδεύει για τα φαγητά και τα υλικά. Ανοίγει το δρόμο και υποστηρίζει εστιατόρια και προϊόντα.
Αυτό θέλω να επισημάνω και να θυμάστε από εμένα, κάθε φορά που μια άδεια οθόνη σας προκαλεί να την γεμίσετε με τη δική σας εμπειρία. Μέσα από τα άρθρα μας, παίρνει μορφή η γαστρονομική ταυτότητα της χώρας μας.
Να φροντίσουμε το καθένα από αυτά να είναι διαμάντι και να λάμπει όπως του πρέπει.
“Ευ αγωνίζεσθαι“, λοιπόν, μέχρι τα επόμενα βραβεία. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνειδητά εργαζόμενους food bloggers, υποψήφιους και μη του φετινού διαγωνισμού.
Συγχαρητήρια στους χορηγούς που υποστηρίζουν από το 2010 την κοινότητα των ελλήνων food bloggers.