HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζυμαρικά/Ρύζι > Αυγοτάραχο μακαρονάδα, η αιθέρια
αυγοτάραχο μακαρονάδα

Αυγοτάραχο μακαρονάδα, η αιθέρια

Αυγοτάραχο μακαρονάδα, όπως λέμε αστακομακαρονάδα και κατσικομακαρονάδα. Ένα καθοριστικά γευστικό στοιχείο ζωϊκής προέλευσης δίνει ταυτότητα σε μια μακαρονάδα.

Το αυγοτάραχο και το χαβιάρι

Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και παράγεται από τα αυγά του θηλυκού κεφάλου, της μπάφας. Όπως λέει η λέξη, είναι ταριχευμένα αυγά σε κερί για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

Η μπάφα είναι ένα μικρό σε μήκος ψάρι και έχει μικρούτσικα αυγουλάκια τα οποία βρίσκονται σφικτά κολλημένα μέσα σε μεμβράνη, σαν λουκάνικο. Αυτό το “λουκάνικο” ξεπλένεται, αλατίζεται, στεγνώνει στον αέρα και βυθίζεται σε λυωμένο κερί (διαβάστε τον τρόπο παραγωγής).

Το χαβιάρι, από την άλλη, γίνεται από τα αυγά μεγαλύτερων ψαριών, που ζουν σε κρύες θάλασσες. Τα αυγά τους είναι πολύ μεγαλύτερα από της μπάφας και είναι ελεύθερα σχεδόν στην κοιλιά του ψαριού, στερεωμένα με ένα τρόπο σε μια μεμβράνη, που τα τρέφει. Τρίβοντας τα σε ειδικό κόσκινο, διαχωρίζονται, ξεπλένονται, αλατίζονται και συσκευάζονται.

Από τον κοινό οξύρυγχο παίρνουμε μαύρο χαβιάρι, από τον λευκό οξύρυγχο παίρνουμε λευκό χαβιάρι, από τον σολομό κόκκινο χαβιάρι. Το dna οδηγεί : “μικρά αυγά δημιουργούν μικρότερα ψάρια σε σχέση με τα μεγαλύτερα αυγά” και “το χρώμα των αυγών συνδέεται με χαρακτηριστικά των ψαριών”.

Πως τρώμε το αυγοτάραχο

Το κερί που περιβάλλει το αυγοτάραχο είναι φυσικό, της μέλισσας. Αφαιρείται πριν φάμε τις φέτες του αυγοτάραχου που έχουμε κόψει ή πριν το τρίψουμε. Καθαρίζουμε το κερί μόνο από το τμήμα του αυγοτάραχου που θα φάμε, γιατί είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το υπόλοιπο κομμάτι από το στέγνωμα στο ψυγείο.

Όσο πιο λεπτές φέτες κόψουμε, τόσο πιο ισορροπημένη γεύση θα έχουμε, όταν αφήσουμε τη φετούλα να λυώσει στη γλώσσα. Το ιδανικό πάχος είναι 2-3 χιλιοστά. Θέλουμε καλό μαχαίρι και ξύλο κοπής. Κόβουμε και καταναλώνουμε αμέσως γιατί ξεραίνεται όσο μένει εκτεθειμένο στον αέρα.

Για να το τρίψουμε, κόβουμε το κομμάτι που θέλουμε, αφαιρούμε το κερί, τυλίγουμε σφικτά σε μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 15λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να σφίξει και να μπορέσουμε να τρίψουμε στον ψιλό τρίφτη.

Τριμμένο έτοιμο ή σπιτικό;

Στην αγορά υπάρχει τριμμένο αυγοτάραχο σε βαζάκια. Δοκίμασα την αυγοτάραχο μακαρονάδα με έτοιμο (κεντρική φωτογραφία) και σπιτικά τριμμένο αυγοτάραχο. Το έτοιμο είναι πιο αλμυρό και δίνει πιο ψαρένια γεύση. Το σπιτικά τριμμένο είναι πιο ήπιο, ενώνεται καλύτερα με τα ζεστά μακαρόνια και η γεύση του είναι αιθέρια. Σαφέστατα καλύτερο για μένα.

Η αυγοτάραχο μακαρονάδα

Όσο πιο λίγα τα υλικά που συνοδεύουν ένα μεστό γευστικά προϊόν, τόσο πιο καθαρό το αποτέλεσμα.

Δίπλα στο αυγοτάραχο, για μένα, στέκει το λεμόνι (ξύσμα και χυμός), ο βασιλικός ή ο μαϊντανός, το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Με την πιο απλή παρασκευή που δίνει μια βελούδινη, αέρινη σάλτσα που αγκαλιάζει το αυγοτάραχο.

Ακόμα κι αυτοί που το τρώνε σκέτο και δεν τους αρέσει, απολαμβάνουν αυτή τη μακαρονάδα!

avgotaraho-makaronada-01

Αυγοτάραχο μακαρονάδα, η αιθέρια

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζυμαρικά u0026amp; Ρύζι
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

8

minutes
Total time

13

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500γρ σπαγγέτι Νο 7 ή Ν10

  • 60γρ βούτυρο

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού

  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

  • 1 κούπα από το νερό βρασμού

  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός ή βασιλικός

  • αλάτι για το βράσιμο των μακαρονιών

  • μισό αυγοτάραχο, τριμμένο

Μέθοδος

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει για τα μακαρόνια. 5 λίτρα για 500γρ σπαγγέτι.
    Όταν βράσει το νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Όταν ξαναβράσει, ρίχνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε μέχρι να μπουν στο νερό και να χωριστούν μεταξύ τους. Συνεχίζουμε να βράζουμε σε φουλ φωτιά, για να μπορέσει η ανάδευση του νερού να τα κρατά χωρισμένα και να μην κολλήσουν.
  • Παράλληλα, σε τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο να λυώσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο (απαλό), το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Σβήνουμε τη φωτιά.
  • Βράζουμε τα σπαγγέτι, 1 λεπτό λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία. Παίρνουμε μια κούπα από το νερό του βρασμού και τη ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα.
  • Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη σάλτσα λεμονιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, τη μισή ποσότητα τριμμένου αυγοτάραχου και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αυγοτάραχο. Τρώγεται αμέσως.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

4 Comments

  1. ρεμαλι αλητης

    προσωπικα μ αρεσει πιο πολυ το αυγοτάραχο απο το χαβιάρι. Δυστυχως ακομα και στους Ελληνες ειναι αγνωστο ακομα.

  2. Μαρια

    Την δοκιμασα φετος στο La pasteria και την ερωτεύτηκα!!!!
    Η φρεσκαδα,η μυρωδια της θαλασσας στο πιάτο μου!!
    Σ ευχαριστώ για τις λεπτομερειες στη συνταγή …ανυπομονώ να την φτιάξω!!!
    Ολες οι συνταγες που εχω φτιαξει ειναι σούπερ! Μπραβο σου!!

  3. mariam

    Μα σε ποιους μπορει να μην αρεσει το εδεσμα αυτο?

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.