Το πολίτικο τσουρέκι είναι πλούσιο σε υλικά, κιμπάρικο, γεμάτο, σε υφή και γεύση. Βαριά η ζύμη του, θέλει το χρόνο της για να φουσκώσει. Μονοσήμαντα τα αρώματά του : μαχλέπι και μαστίχα.
Το μαχλέπι είναι το αμυγδαλάκι που κρύβεται στο κουκούτσι ενός είδους κερασιάς που είναι αυτοφυής στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή. Η μαστίχα είναι το δάκρυ ρετσίνας μιας ποικιλίας σχίνου που είναι αυτοφυής μόνο σε ένα μέρος στον κόσμο, τη Χίο. Ήταν τόσο πολύτιμη πάντα, που η διακίνησή της είχε ορισθεί σαν προσωπικό εισόδημα της Βαλιντέ (μητέρα του Σουλτάνου).
Με αφορμή ένα σεμινάριο για τσουρέκια βασιλόπιτες που έκανα στην ΠΥΡΝΑ, στις 3/12/2015, παρουσίασα μαζί με το τσουρέκι της μαμάς μου, το πολίτικο τσουρέκι και την κερκυραϊκή φογάτσα. Είχα την ευκαιρία να κάνω συγκρίσεις με τις ζύμες να παίρνουν μορφή παράλληλα στην κουζίνα μου.
Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στη φωτογραφία).
Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι το βάρος και η συνοχή κάθε ζύμης και πόσο επηρεάζει αυτό το χρόνο φουσκώματος. Το δεύτερο φούσκωμα στο πολίτικο τσουρέκι, μου πήρε 6 ώρες και τις 3 από αυτές το έβαλα στο φούρνο για να γίνει πιο γρήγορα. Στο τσουρέκι της μαμάς μου, με το περίτεχνο πλέξιμο που έκανα φέτος, πήρε 2 ώρες, σε ίδια θερμοκρασία δωματίου.
Βέβαια, θα μπορούσα να αυξήσω τη μαγιά αλλά δεν το έκανα γιατί ανησυχώ πως θα την ένιωθα στη γεύση. Βάζω 1 φακελάκι ξηρή μαγια στα 500γρ αλεύρι και έτσι κινούμαι σε όλα τα τσουρέκια στο TasteFULL.gr.
Βούτυρο έβαλα κλαριφιέ, δηλαδή 100% καθαρή λιπαρή ουσία. Μπορείτε να το πάρετε έτοιμο ή να το φτιάξετε από όποιο νωπό βούτυρο θέλετε. Πιστεύω πως κρατά πιο μαλακό το τσουρέκι, όπως κάνει και στη βασιλόπιτα μουσελίνα της θείας Πιπίτσας.
Η αρχική φωτογραφία είναι μέσα στη βιασύνη των ετοιμασιών του σεμιναρίου. Θα βγάλω καινούργια αυριο. Όμως η επόμενη φωτογραφία, δείχνει πόσο καλοδουλεμένο και φουσκωμένο είναι αυτό το βαρύ πολίτικο τσουρέκι.
