Ποια σαλάτα μπορεί να συνοδεύσει τις γεμιστές τομάτες; Φαντάζομαι ότι δεν θα σκεφτόσαστε μια χωριάτικη σαλάτα. Ψημένη και φρέσκια τομάτα δεν θα ήταν ιδανικός συνδυασμός.
Θα μπορούσε να ήταν μια πράσινη σαλάτα, μαρούλι ή άλλες πρασινάδες, αλλά δεν έχουν τον χαρακτήρα που χρειάζεται για να σταθούν δίπλα στην σύνθετη γεύση των γεμιστών.
Για μένα, η ιδανική σαλάτα για τα καλοκαιρινά γεμιστά είναι η αντράκλα ή γλυστρίδα, που φυτρώνει εύκολα στις γλάστρες και πωλείται ακριβά στα σούπερ μάρκετ.
Η γεύση της – δροσερή και ελαφρά ξινή- παρέα με την σπιρτάδα του κρεμμυδιού, την φρεσκάδα του ατζουριού και την αλμύρα της κάπαρης γεμίζει δροσιά το στόμα και ισορροπεί τη γεύση του λαδερού φαγητού.
Είχα δοκιμάσει σαλάτα με πολλή αντράκλα στη πλατεία Ταξιαρχών, στην Τσαγκαράδα, στο Πήλιο, όπου ο σεφ του εστιατορίου “Αγνάντι” χρησιμοποιούσε και τα τρυφερά κοτσάνια -όχι μόνο τα φύλλα- από την αντράκλα που ξεχείλιζε στις τεράστιες πήλινες γλάστρες της πλατείας. Έχω κρατήσει την φωτογραφία από την περσινή μου επίσκεψη. Στο Πήλιο την αντράκλα την λένε τρέβλα.
Από τότε χρησιμοποιώ κι εγώ όλο το τρυφερό κλαδάκι της αντράκλας, όχι μόνο τα φύλλα.