HOME > Συνταγές > Φαγητά > Σαλάτες > Αντράκλα με ατζούρι, κρεμμύδι και κάπαρη

Αντράκλα με ατζούρι, κρεμμύδι και κάπαρη

Ποια σαλάτα μπορεί να συνοδεύσει τις γεμιστές τομάτες; Φαντάζομαι ότι δεν θα σκεφτόσαστε μια χωριάτικη σαλάτα. Ψημένη και φρέσκια τομάτα δεν θα ήταν ιδανικός συνδυασμός.

Θα μπορούσε να ήταν μια πράσινη σαλάτα, μαρούλι ή άλλες πρασινάδες, αλλά δεν έχουν τον χαρακτήρα που χρειάζεται για να σταθούν δίπλα στην σύνθετη γεύση των γεμιστών.

Για μένα, η ιδανική σαλάτα για τα καλοκαιρινά γεμιστά είναι η αντράκλα ή γλυστρίδα, που φυτρώνει εύκολα στις γλάστρες και πωλείται ακριβά στα σούπερ μάρκετ.

Η γεύση της – δροσερή και ελαφρά ξινή- παρέα με την σπιρτάδα του κρεμμυδιού, την φρεσκάδα του ατζουριού και την αλμύρα της κάπαρης γεμίζει δροσιά το στόμα και ισορροπεί τη γεύση του λαδερού φαγητού.

Είχα δοκιμάσει σαλάτα με πολλή αντράκλα στη πλατεία Ταξιαρχών, στην Τσαγκαράδα, στο Πήλιο, όπου ο σεφ του εστιατορίου “Αγνάντι” χρησιμοποιούσε και τα τρυφερά κοτσάνια -όχι μόνο τα φύλλα- από την αντράκλα που ξεχείλιζε στις τεράστιες πήλινες γλάστρες της πλατείας. Έχω κρατήσει την φωτογραφία από την περσινή μου επίσκεψη. Στο Πήλιο την αντράκλα την λένε τρέβλα.

Από τότε χρησιμοποιώ κι εγώ όλο το τρυφερό κλαδάκι της αντράκλας, όχι μόνο τα φύλλα.

Αντράκλα με ατζούρι, κρεμμύδι και κάπαρη

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σαλάτες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 ματσάκι αντράκλα

  • 1 ξερό κρεμμύδι γλυκό, σε λεπτά φετάκια

  • 1 μεγάλο ατζούρι, κομμένο στη μέση και μετά σε λοξά φετάκια

  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι

  • 3 κουταλιές σούπας λάδι, χτυπημένα

Μέθοδος

  • Καθαρίζετε και πλένετε την αντράκλα. Κρατάτε τα τρυφερά κλαδάκια και πετάτε τα υπόλοιπα. Κόβετε σε κομμάτια μήκους 2-3 εκ. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα ξαναπλένετε, για να ξεπλυθούν τα μαύρα σποράκια της αντράκλας που βρίσκονται στην κορυφή του κάθε βλασταριού.

    Αν τα κρατήσετε, σκορπίστε τα στη γλάστρα σας και σε λίγο θα απολαμβάνετε τη δική σας παραγωγή. Θέλει μπόλικο νερό, να θυμάστε να την ποτίζετε.
  • Βάλτε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπόλ : την κομμένη αντράκλα, τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες ατζούρι, την κάπαρη.

    Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και το χτυπημένο λαδόξυδο. Ανακατέψτε απαλά να τυλιχθεί με το λαδόξυδο και σερβίρετε.

    Μπορείτε να την αφήσετε να τραβήξει μισή ώρα το πολύ, μετά θα μαραθούν τα φύλλα της.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*