Χουρμάδες γεμιστοί με λευκά τυριά ή κρέμες, τυλιγμένοι με αλλαντικά ή με σπασμένους ξηρούς καρπούς είναι εξαιρετική ιδέα για μεζέ ή για γλυκό!
Είχα δει τον Ηλία Μαμαλάκη στην Κρήτη να ετοιμάζει χουρμάδες γεμιστούς με ανθότυρο και μέλι και σκεφτόμουν πόσες παραλλαγές θα μπορούσα να δοκιμάσω με τόσο εύπλαστη πρώτη ύλη.
Ο χουρμάς έχει σαφέστατα γλυκιά γεύση και αμυλώδη, όχι όμως τόσο γλυκιά που να μην ταιριάζει και με αλμυρούς συνδυασμούς. Αρκεί οι επιλογές υλικών να είναι εξίσου διακριτικές.
αλμυρή μπουκιά
Θα μπορούσα να τα σερβίρω σαν ορεκτικά, γεμίζοντάς με ένα λευκό κρεμώδες τυρί, τυλίγοντας με λεπτότατες φέτες προσούτο και περνώντας τα στιγμιαία κάτω από το καυτό γκριλ.
Ελαφρά αλμυρό, ελαφρά κρεμώδες, ελαφρά γλυκό. Λίγη ένταση από σπασμένο μαύρο πιπέρι ή ξύσμα φρέσκου λεμονιού στο τυράκι θα έκανε μεγάλη διαφορά.
γλυκιά μπουκιά
Αυτή τη φορά, έφτιαξα γλυκές μπουκίτσες για επιδόρπιο. Την ώρα του καφέ, αντί για μεγάλο γλυκό, έβγαλα γεμιστούς χουρμάδες πασπαλισμένους με πράσινα φυστίκια Αιγίνης. Τους γέμισα με μασκαρπόνε, μια πυκνή βελούδινη κρέμα με ήπια γεύση που αναδεικνύει τα αρώματα που του προσθέτεις.
Διάλεξα να το αρωματίσω με σπασμένα σποράκια κάρδαμου και λεπτοτριμμένη φλούδα φρέσκου λεμονιού.
Ήταν απόλαυση η κάθε μπουκιά! Χουρμάδες γεμιστοί, αντί για συνηθισμένα γλυκά. Σκεφτείτε το.