Απλά υλικά γίνονται ξεχωριστά με την κατάλληλη επεξεργασία. Είχα ένα μισογεμάτο βάζο θυμαρίσιο μέλι που είχε ζαχαρώσει κι ο γιός μου γκρίνιαζε κάθε φορά που ήθελε να το απλώσει στο ψωμί του.
Η Κλειώ, η φίλη του TasteFULL που είχε στείλει τη συνταγή για χυλωμένη φασολάδα χωρίς μούλιασμα αποβραδύς, μου είχε στείλει το χειμώνα μια συνταγή για αρωματισμένο μέλι με ginger και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Όσο το μέλι ήταν καλό, δίσταζα να το θερμάνω για να μην χάσει τα συστατικά του. Τώρα όμως που ζαχάρωσε, ήμουν πολύ χαρούμενη που είχα λύση. Όχι μόνο θα ξαναέκανα ρευστό το μέλι, αλλά θα το έκανα ξεχωριστό προσθέτοντας δυνατά αρωματικά και γευστικά στοιχεία.
Μπορείτε να σκεφτείτε κι άλλες επιλογές, αλλά αυτές που προτείνει η fellow blogger από την Αμερική είναι εξαιρετικές: ψιλοκομμένα μπαστουνάκια πιπερόριζας και ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι. Περισσότερο κυριαρχεί στη γεύση το πορτοκάλι, με ελαφριά ένταση από την πιπερόριζα. Πρόσθεσα και μερικά μωβ λουλουδάκια θυμαριού, για να ενισχύσω το άρωμα της βάσης και να δώσω χρωματικό ενδιαφέρον.
Μπορείτε να σκεφτείτε out of the box: βάλτε φρέσκα φυλλαράκια δενδρολίβανου κι όταν κρυώσει το μέλι προσθέστε και τα μωβ λουλουδάκια του ή αρωματίστε το μέλι με τα μωβ λουλουδάκια της λεβάντας που είναι στην άνθησή τους. Προσθέστε φρέσκα φύλλα μέντας, δυόσμου ή βασιλικού. Προσθέστε τα πέταλα από τα άνθη της νερατζιάς, που είναι τόσο αρωματικά. Κρατείστε χειμωνιάτικη τη γεύση και αρωματίστε με ξύλλο κανέλλας, γαρύφαλλο και ξύσμα πορτοκαλιού. Αν βάζαμε γιασεμιά, τι γεύση θα έδινε; κι αν βάζαμε λεπτοκομμένα φύλλα μαγιάτικου τριαντάφυλλου, τι χρώμα και τι γεύση θα αποκτούσε το μέλι μας;;;;
Το μέλι αρωματίζεται όπως αρωματίζεται το ελαιόλαδο, το ξύδι, το απλό σιρόπι ζάχαρης. Ακόμα και όπως αρωματίζεται η ζάχαρη και το αλάτι, έστω αν αλλάζει η μορφή. Πιστεύω πως καταλάβατε τι εννοώ. Είστε έτοιμες να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό προϊόν από ένα ζαχαρωμένο μέλι!
Το μέλι θα χρειαστεί ξάφρισμα αλλά είναι απλή διαδικασία και θα αφήσει το μέλι σας ξανά διαυγές. Αν θέλετε να μην χάσει τα θρεπτικά συστατικά το μέλι, δοκιμάστε να κάνετε την ίδια διαδικασία σε μπεν μαρί. Ισως να μην χρειαστεί να ξαφρίσετε (δεν το έχω κάνει).
Όλα τα ανθόμελα (πορτοκαλιάς, καστανιάς, θυμαριού αλλά και όλων των βοτάνων, ερείκι, ευκαλύπτου, ακακίας κλπ) ζαχαρώνουν ή κρυσταλώνουν σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μόνο το μέλι πεύκου και ελάτης μένει πάντα ρευστό.