HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Αρωματισμένο μέλι – με πιπερόριζα και ξύσμα εσπεριδοειδών

Αρωματισμένο μέλι – με πιπερόριζα και ξύσμα εσπεριδοειδών

0 from 0 votes

Απλά υλικά γίνονται ξεχωριστά με την κατάλληλη επεξεργασία. Είχα ένα μισογεμάτο βάζο θυμαρίσιο μέλι που είχε ζαχαρώσει κι ο γιός μου γκρίνιαζε κάθε φορά που ήθελε να το απλώσει στο ψωμί του.

Η Κλειώ, η φίλη του TasteFULL που είχε στείλει τη συνταγή για χυλωμένη φασολάδα χωρίς μούλιασμα αποβραδύς, μου είχε στείλει το χειμώνα μια συνταγή για αρωματισμένο μέλι με ginger και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Όσο το μέλι ήταν καλό, δίσταζα να το θερμάνω για να μην χάσει τα συστατικά του. Τώρα όμως που ζαχάρωσε, ήμουν πολύ χαρούμενη που είχα λύση. Όχι μόνο θα ξαναέκανα ρευστό το μέλι, αλλά θα το έκανα ξεχωριστό προσθέτοντας δυνατά αρωματικά και γευστικά στοιχεία.

Μπορείτε να σκεφτείτε κι άλλες επιλογές, αλλά αυτές που προτείνει η fellow blogger από την Αμερική είναι εξαιρετικές: ψιλοκομμένα μπαστουνάκια πιπερόριζας και ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι. Περισσότερο κυριαρχεί στη γεύση το πορτοκάλι, με ελαφριά ένταση από την πιπερόριζα. Πρόσθεσα και μερικά μωβ λουλουδάκια θυμαριού, για να ενισχύσω το άρωμα της βάσης και να δώσω χρωματικό ενδιαφέρον.

Μπορείτε να σκεφτείτε out of the box: βάλτε φρέσκα φυλλαράκια δενδρολίβανου κι όταν κρυώσει το μέλι προσθέστε και τα μωβ λουλουδάκια του ή αρωματίστε το μέλι με τα μωβ λουλουδάκια της λεβάντας που είναι στην άνθησή τους. Προσθέστε φρέσκα φύλλα μέντας, δυόσμου ή βασιλικού. Προσθέστε τα πέταλα από τα άνθη της νερατζιάς, που είναι τόσο αρωματικά. Κρατείστε χειμωνιάτικη τη γεύση και αρωματίστε με ξύλλο κανέλλας, γαρύφαλλο και ξύσμα πορτοκαλιού. Αν βάζαμε γιασεμιά, τι γεύση θα έδινε; κι αν βάζαμε λεπτοκομμένα φύλλα μαγιάτικου τριαντάφυλλου, τι χρώμα και τι γεύση θα αποκτούσε το μέλι μας;;;;

Το μέλι αρωματίζεται όπως αρωματίζεται το ελαιόλαδο, το ξύδι, το απλό σιρόπι ζάχαρης. Ακόμα και όπως αρωματίζεται η ζάχαρη και το αλάτι, έστω αν αλλάζει η μορφή. Πιστεύω πως καταλάβατε τι εννοώ. Είστε έτοιμες να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό προϊόν από ένα ζαχαρωμένο μέλι!

Το μέλι θα χρειαστεί ξάφρισμα αλλά είναι απλή διαδικασία και θα αφήσει το μέλι σας ξανά διαυγές. Αν θέλετε να μην χάσει τα θρεπτικά συστατικά το μέλι, δοκιμάστε να κάνετε την ίδια διαδικασία σε μπεν μαρί. Ισως να μην χρειαστεί να ξαφρίσετε (δεν το έχω κάνει).

Όλα τα ανθόμελα (πορτοκαλιάς, καστανιάς, θυμαριού αλλά και όλων των βοτάνων, ερείκι, ευκαλύπτου, ακακίας κλπ) ζαχαρώνουν ή κρυσταλώνουν σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μόνο το μέλι πεύκου και ελάτης μένει πάντα ρευστό.

Αρωματισμένο μέλι – με πιπερόριζα και ξύσμα εσπεριδοειδών

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κονσέρβες
Servings

24

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

5

minutes
Total time

15

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 κούπες μέλι (περίπου 700γρ)

  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας πιπερόριζα, κομμένη σε πολύ λεπτά σπιρτόξυλα

  • 2 γεμάτες κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού

  • 2 γεμάτες κουταλιές ξύσμα λεμονιού

  • μερικά ανθάκια θυμαριού

Μέθοδος

  • Αδειάζετε το μέλι σε βαθειά κατσαρόλα. Όταν το βάλετε να βράσει θα φουσκώσει, γι’αυτό θέλετε περιθώριο να μην χυθεί
  • Προσθέτετε τα αρωματικά -εκτός από τα ανθάκια θυμαριού- και το βάζετε στη πιο χαμηλή φωτιά να βράσει. Όταν φουσκώσει το αποσύρετε από τη φωτιά. Καθαρίζετε τα πλαϊνά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό προσεκτικά. Επειδή θα αφαιρέσετε και μέρος των αρωματικών, βάλτε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ. Τα αρωματικά θα μείνουν στο σουρωτήρι και ο αφρός θα κυλήσει στο μπολ. Μετά ξεπλύνετε σε τρεχούμενο νερό τα αρωματικά στο σουρωτήρι και ξαναρίξτε τα στο μέλι.
  • Όσο είναι ζεστό, τα αρωματικά είναι στην επιφάνεια. Όσο κρυώνει, τόσο πήζει και τα αρωματικά συγκρατούνται ομοιόμορφα ανάμεσα στο μέλι. Όταν έχει σχετικά κρυώσει προσθέστε όποια ευαίσθητα αρωματικά θέλετε. Τα λουλούδια του θυμαριού ή τα φρέσκα λουλουδάκια του δενδρολίβανου ή της λεβάντας ή τα άνθη της νερατζιάς. Όταν αυτά πέσουν στο καυτό μέλι θα τα κάψει, ενώ όταν είναι σχετικά κρύο και τα αποστειρώνει μερικώς αλλά διατηρεί το χαρακτήρα τους.
  • Όταν κρυώσει εντελώς, αδειάστε σε μικρά βαζάκια για δώρο ή σε μεγαλύτερο για χρήση σπιτιού. Όσο μένει η γεύση του αποκτά σταθερότητα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*