Αυτός ο συνδυασμός καλύπτει ιδανικά το κλείσιμο ενός γεύματος με φρούτο και τυρί. Τα αχλάδια παίρνουν χρώμα από το ποτό στο οποίο ποσάρονται, γεμίζουν με τυρί και περιχύνονται με το σιρόπι που έχει συμπυκνώσει όλα τα αρώματα του ποτού.
Το ποτό συνήθως είναι κόκκινο κρασί, όχι ακριβό, με ένα Nouveau θα έχετε καλό αποτέλεσμα. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε Μαυροδάφνη ή το γερμανικό κρασί που πίνεται ζεστό, Glühwein. Πολύ καλό αποτέλεσμα δίνει το Port και το Madeira, αλλά ειναι πιο ακριβές επιλογές. Το είδος του ποτού επηρρεάζει το χρώμα του αχλαδιού. Της φωτογραφίας είναι με Glühwein.
Διαλέξτε αχλάδια μικρά, για να χρωματιστούν μέχρι μέσα και σφικτά για να σταθούν όρθια στο πιάτο, όταν τα σερβίρετε. Τα αχλάδια ταιριάζουν πολύ με το μπλε τυρί. Για τους Άγγλους είναι το stilton, για τους Γάλλους το roquefort, για τους Ιταλούς η gorgonzola, για τους Δανούς το blue cheese. Χρησιμοποιείστε όποιο σας αρέσει. Κι αν δεν σας αρέσουν τα μπλε τυριά, δοκιμάστε με κατσικίσιο.
Η συνταγή είναι του Ed Baines, από το περιοδικό Good Food Christmas 2002.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης