Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και ψύχραιμα πολύ καιρό τώρα. Οι συνθήκες δεν βοηθούν καθόλου σ’αυτό. Τα παιδιά μου διαβάζουν για τις εξετάσεις τους με μεγάλη αγωνία για το αύριο. Τα “γιατί” τους, δεν μπορώ να τα ηρεμήσω με τη λογική.
Το μόνο που έχω στα χέρια μου είναι ένα βάλσαμο για την καρδιά τους. Μια τρυφερή κουβέντα, μια αγκαλιά, ένα φαγάκι που αγαπούν, μια στιγμή γέλιου που θα κάνει τα μάτια τους να χαμογελάσουν και το μυαλό τους να ξεχαστεί.
Σαν αυτήν τη φωτογραφία! Την είχαμε βγάλει το Πάσχα, όταν το cheesecake ήταν στη λίστα των φαγητών της κόρης μου, πριν φύγει ξανά στα Ιωάννινα. Κάποια στιγμή, κάνει τα μαλλιά της κοτσιδάκια και κρύβεται κάτω από το τραπέζι για να ορμήσει στα κρυφά στις φράουλες. Ήταν πολύ αστεία η σκηνή και οι φωτογραφίες με κάνουν να χαμογελώ κάθε φορά!
Τα cheesecakes, δηλαδή τα κεικ τυριού, γίνονται είτε του ψυγείου χωρίς αυγά είτε του φούρνου με αυγά. Και τα δύο σερβίρονται παγωμένα. Τα cheesecakes φούρνου είναι ιδιαίτερης δυσκολίας γλυκό, για να παραμείνει η κρέμα κρεμώδης και να μην γίνει σπυρωτή.
Τα cheesecakes ψυγείου είναι πανεύκολα, γίνονται με πολλές παραλλαγές υλικών και αν δοκιμάζετε κατα καιρούς διαφορετικές γεύσεις, στο τέλος θα καταλήξετε στις αγαπημένες σας. Για μένα, οι αγαπημένες μου είναι:
- Cheese cake ψυγείου με τυρί Φιλαδέλφεια και σάλτσα από βύσσινα – συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
- Cheese cake ψυγείου με γιαούρτι, ρικότα και φρέσκιες φράουλες
- Cheese cake ψυγείου με ροδάκινο, τυρί Φιλαδέλφεια και ζελέ – συνταγή της ξαδέλφης μου
Συνήθως το τυρί Φιλαδέλφεια είναι το διαδεδομένο υλικό στην Ελλάδα για το τσιζκέϊκ, το οποίο αφρατεύουν με χτύπημα και προσθέτουν κρέμα γάλακτος ή ζαχαρούχο γάλα. Η γεύση του είναι υφάλμυρη και ταιριάζει πολύ με ξινό φρούτο -όπως η σάλτσα με τα βύσσινα κομπόστα-, η οποία πρέπει να καλύπτει όλη την επιφάνεια της τούρτας, για να ισορροπεί η γεύση σε κάθε μπουκιά.
Αν θέλετε μια λευκή τούρτα, σαν της φωτογραφίας, με συνοδεία φρέσκου φρούτου, το τυρί Φιλαδέλφειας δεν ταιριάζει. Η κρέμα μασκαρπόνε και η ρικότα μπορούν να το αντικαταστήσουν με καλύτερο αποτέλεσμα.
Η Αργυρώ είχε δώσει μια συνταγή μόνο με γιαούρτι (500γρ) και κρέμα γάλακτος (250ml) -χωρίς τυρί- την οποία έδενε με ζελατίνα (6γρ). Αυτή η τούρτα ψυγείου δεν μπορεί να ονομασθεί cheesecake αλλά είναι μια εξαιρετικά gourmet παραλλαγή του παραδοσιακού ελληνικού επιδορπίου : γιαούρτι με γλυκό κουταλιού.
Σε ένα οικογενειακό τραπέζι των 25 ατόμων, έκανα μια παραλλαγή και έβαλα γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και τυρί κρέμα σε ίδιες ποσότητες (500γρ/ml), αύξησα την ζελατίνα στα 14γρ και έφτιαξα ένα τεράστιο cheesecake διαμέτρου 35εκ (με ρυθμιζόμενο τσέρκι). Αυτή είναι η συνταγή που σας δίνω, σε μικρότερη ποσότητα. Τότε την σερβίρισα με βύσσινο γλυκό κουταλιού. Σήμερα με φρέσκιες φράουλες.
Η γεύση της είναι πολύ ελαφριά και ισορροπημένη. Περισσότερο κρεμώδης από γιαούρτι, λιγότερο λιπαρή από τυρί κρέμα, στέκεται με καμάρι στο ύψος της.
Αν επιλέξετε σερβίρισμα με μαρμελάδα ή γλυκά κουταλιού, να τα προσθέσετε λίγο πριν πάτε το cheesecake στο τραπέζι. Έχουν την τάση να διεισδύουν μέσα στην κρέμα και να σπάνε την συνοχή της.
Αν επιλέξετε σερβίρισμα με φρέσκιες φράουλες, αλείψτε τις με λίγη μαρμελάδα για να γυαλίσουν και να προστατευτούν από την ψύξη του ψυγείου.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης