HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Αποξηραμένα > Δαμασκηνόπαστο-σαν χριστουγεννιάτικο δώρο!

Δαμασκηνόπαστο-σαν χριστουγεννιάτικο δώρο!

5 from 1 vote

Εγκαινιάζω τις φετινές, χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες με ένα λαμπερό δαμασκηνόπαστο. Φαντάζομαι πως δεν το έχετε ξανακούσει ούτε φτιάξει, όμως στα εγγλέζικα περιβόλια αξιοποιούν τη σοδειά από δαμάσκηνα, μήλα ή αχλάδια, με τον ίδιο τρόπο που οι Ισπανοί αξιοποιούν τη σοδειά από κυδώνια.

Πυκνή πάστα, σαν συμπυκνωμένη μαρμελάδα. Με διαφορετικό όγκο και τρόπο αποθήκευσης.

Στα ελληνικά περιβόλια έχουμε σοδειά από όλα τα φρούτα. Έχουμε μάθει να φτιάχνουμε κυδωνόπαστο.

Στα περισσότερα σπίτια είναι μια παρασκευή προσωρινής κατανάλωσης ενός γλυκού. Ρίχνουν το κυδωνόπαστο σε λαδωμένο ταψί, το αφήνουν να κρυώσει και το προσφέρουν για τρατάρισμα μέχρι να τελειώσει. Στο δικό μου, αστικό σπίτι, το κυδωνόπαστο φτιάχνεται κάθε Οκτώβρη, παίρνει μορφή σε φόρμες κυκλικές ή μακρόστενες και ετοιμάζεται για τα χριστουγεννιάτικα δώρα ή τα χειμωνιάτικα τραπέζια. Διατηρείται τέλεια, τυλιγμένο για να μην ξεραθεί, ένα ολόκληρο χρόνο.

Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου, ήταν μια φωτογραφία fruit cheese -ο γενικός όρος για αυτές τις παρασκευές, γιατί κόβεται σαν τυρί- φορμαρισμένο σε φόρμα για ζελέ!

Δεν είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω φορμάκια του ζελέ και με εντυπωσίασε. Αν το δοκιμάσετε για το κυδωνόπαστο, κάντε πρώτα ένα φορμάκι, να βεβαιωθείτε πως βγαίνει. Το δαμασκηνόπαστο είναι πιο ζελεδένιο, έδεσε πολύ γρήγορα και ξεφορμαρίστηκε όπως ακριβώς ξεφορμάρουμε το ζελέ: βυθίζουμε σε μπολ με καυτό νερό.

Το δαμάσκηνο είναι φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε πηκτίνη. Η πηκτίνη βοηθά τις μαρμελάδες και τα ζελέ να δέσουν. Τα λιγότερο ώριμα φρούτα έχουν περισσότερη πηκτίνη από τα περισσότερο ώριμα, γι’αυτό μην φοβάστε τα ξινούτσικα δαμάσκηνα. Θα δέσουν εύκολα σε ένα γλυκύτατο δαμασκηνόπαστο.

Η πηκτίνη ξυπνάει και ζελοποιείται, όταν ενωθεί με ένα όξινο στοιχείο. Αυτός είναι ο λόγος που προσθέτουμε λεμόνι στις μαρμελάδες. Τώρα ξέρετε!

Θα χαρείτε περισσότερο με τους ακόλουθους λόγους.

Το χρώμα του

Το δαμασκηνόπαστο έχει καταπληκτικό χρώμα, που μπορεί να αγγίξει τόνους κόκκινης βυσσινάδας αν βάλετε μέσα στα φρούτα και βανίλιες.

Στη λαϊκή θα βρείτε συνήθως τα σκούρα μπλε δαμάσκηνα και τα κόκκινα-πορτοκαλί. Οι δύο ποικιλίες έχουν μακρόστενο κουκούτσι που αφαιρείται πολύ εύκολα. Οι βανίλιες ανήκουν κι αυτές στην οικογένεια και έχουν περισσότερη σάρκα και μικρό, στρογγυλό σχεδόν, κουκούτσι. Αφήνουν τέλειο κόκκινο χρώμα, όταν τις βράσετε με τη φλούδα. Η φλούδα είναι αυτή που έχει τις χρωστικές και την πηκτίνη, γι’αυτό μην ξεφλουδίσετε το φρούτο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε κράνα, θα δώσουν πιο κόκκινο χρώμα και πιο σφικτή υφή γιατί έχουν πολλή πηκτίνη.

Η γεύση του

Η γεύση του είναι ήπια στην αρχή, αλλά είμαι σίγουρη πως θα εξελιχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι ιδανικός καμβάς για να δημιουργήσετε συνδυασμούς γεύσεων. Μπορείτε να το κάνετε πικάντικο, να προσθέσετε μπαχαρικά. Εγώ σκεφτόμουν να προσθέσω γλυκό κόκκινο κρασί, για να ισορροπήσω με τις τανίνες τη γλύκα του. Θα το δοκιμάσω στην επόμενη φουρνιά.

Η χαμηλή τιμή

Επειδή φτιάχνουμε μόνο μαρμελάδα με τα δαμάσκηνα, υπάρχει πληθώρα στη λαϊκή, με χαμηλή τιμή. Πήρα 4 κιλά, πλήρωσα 2 ευρώ και έφτιαξα 16 δαμασκηνόπαστα, χρησιμοποιώντας όλες τις διακοσμητικές φόρμες για ζελέ και κεκάκια που είχα. Με τα κουκούτσια θα φτιάξετε σπιτικό λικέρ amaretto για τα Χριστούγεννα.

Η φόρμα του

Φανείτε δημιουργική με τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε:

  • βαζάκια – τα μικρά που βάζουν πάστα ελιάς είναι τα καλύτερα- αρκεί να έχουν ίσια τοιχώματα. Όταν κρυώσουν τελείως, μόνο τότε κλείνετε με τα καπάκια τα βάζα.
  • ατομικά φορμάκια σουφλέ ή τα μεταλλικά της κρέμα καραμελέ – βάλτε ένα δίσκο αντικολλητικού χαρτιού στον πάτο, για να το αναποδογυρίσετε.
  • φορμάκια σιλικόνης – λαδώστε τα ελαφρά με απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και γεμίστε με το μίγμα. Όταν σφίξει ξεφορμάρεται εύκολα.
  • πλαστικά φορμάκια ζελέ – λαδώστε τα ελαφρά
  • μην χρησιμοποιήσετε μεταλλικά φορμάκια με μικρές λεπτομέρειες, δεν θα μπορέσει να αναπαράγει το σχήμα και να ξεκολλήσει ακόμα και με ζεστό νερό.

Τα δώρα σας

Τυλίξτε τα σε διάφανη ζελατίνα ή σε αντικολλητικό χαρτί, στολίστε τα για δώρο και μοιράστε τα σε όσους αγαπάτε.

Αισθάνομαι σαν τη Μαίρη Πόππινς όταν βγάζω από την τσάντα μου ένα συκόπαστο, ένα κυδωνόπαστο ή τώρα πια ένα δαμασκηνόπαστο και τυλίγω με μαγικά spells αγάπης και φροντίδας τους φίλους μου.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

damaskina

Δαμασκηνόπαστο-σαν χριστουγεννιάτικο δώρο!

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αποξηραμένα
Servings

12

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

2

hours 
Total time

2

hours 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 κιλά δαμάσκηνα

  • ζάχαρη, περίπου 1.100γραμμάρια

  • χυμό μισού λεμονιού

  • 1/2 κούπα νερό

Μέθοδος

  • Πλύντε και αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα φρούτα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, με το νερό και το λεμόνι, σκεπάστε με καπάκι και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να έχουν λυώσει σχεδόν. Η φλούδα έχει δώσει όλα τα χρώματά της στον πολτό και έχει γίνει καφέ. Αν την αφήσετε μέσα, αλέθοντας με ραβδομπλέντερ το μίγμα, θα χάσετε μέρος της διαύγειας και του φωτεινού χρώματος.
  • Σουρώστε τον πολτό στο σουρωτήρι για τα μακαρόνια. Οι φλούδες θα συγκρατηθούν, ο ζελεδένιος πολτός θα περάσει.
  • Μετρήστε τον πολτό σε ένα ποτήρι (όποιο ποτήρι) και βάλτε τον ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέστε ίδιο όγκο ζάχαρης (μετρώντας την στο ίδιο ποτήρι).
  • Αφήστε για μισή ώρα να βραχεί η ζάχαρη καλά, ανακατεύοντας το μίγμα. Φέρτε σε δυνατό βρασμό. Ξαφρίστε, αν χρειαστεί. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και σιγοβράστε μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στον πάτο. Θέλει αρκετή ώρα η συμπύκνωση.

    Η πάστα είναι έτοιμη όταν τραβάς με τη σπάτουλα το μίγμα στον πάτο και μένει χώρισμα, δεν ενώνονται οι δύο πλευρές. Προσέξτε τα πιτσιλίσματα, η θερμοκρασία έχει ανέβει πολύ ψηλά.
  • Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει λίγο.
  • Αλείψτε τα καμπυλωτά πλαστικά φορμάκια του ζελέ με απαλό ελαιόλαδο και γεμίστε με το μίγμα. Αφήστε στον πάγκο να κρυώσουν τελείως και να σφίξουν για 2-3 ημέρες. Γίνονται πολύ γρήγορα. Καμμία σχέση με το αγαπημένο μου συκόπαστο, που θέλει μόνο αυγουστιάτικες θερμοκρασίες για να σφίξει.

    Για να τα ξεφορμάρετε, βάλτε σε μικρό κατσαρολάκι νερό να βράσει. Βυθίστε ένα ένα τα φορμάκια και ξεφορμάρετέ τα. Ακουμπήστε τα σε δίσκους αντικολλητικού χαρτιού και αφήστε να στεγνώσουν για 2-3 ημέρες. Τυλίξτε τα σε σελοφάν, διακοσμείστε όπως θέλετε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*