Εγκαινιάζω τις φετινές, χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες με ένα λαμπερό δαμασκηνόπαστο. Φαντάζομαι πως δεν το έχετε ξανακούσει ούτε φτιάξει, όμως στα εγγλέζικα περιβόλια αξιοποιούν τη σοδειά από δαμάσκηνα, μήλα ή αχλάδια, με τον ίδιο τρόπο που οι Ισπανοί αξιοποιούν τη σοδειά από κυδώνια.
Πυκνή πάστα, σαν συμπυκνωμένη μαρμελάδα. Με διαφορετικό όγκο και τρόπο αποθήκευσης.
Στα ελληνικά περιβόλια έχουμε σοδειά από όλα τα φρούτα. Έχουμε μάθει να φτιάχνουμε κυδωνόπαστο.
Στα περισσότερα σπίτια είναι μια παρασκευή προσωρινής κατανάλωσης ενός γλυκού. Ρίχνουν το κυδωνόπαστο σε λαδωμένο ταψί, το αφήνουν να κρυώσει και το προσφέρουν για τρατάρισμα μέχρι να τελειώσει. Στο δικό μου, αστικό σπίτι, το κυδωνόπαστο φτιάχνεται κάθε Οκτώβρη, παίρνει μορφή σε φόρμες κυκλικές ή μακρόστενες και ετοιμάζεται για τα χριστουγεννιάτικα δώρα ή τα χειμωνιάτικα τραπέζια. Διατηρείται τέλεια, τυλιγμένο για να μην ξεραθεί, ένα ολόκληρο χρόνο.
Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου, ήταν μια φωτογραφία fruit cheese -ο γενικός όρος για αυτές τις παρασκευές, γιατί κόβεται σαν τυρί- φορμαρισμένο σε φόρμα για ζελέ!
Δεν είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω φορμάκια του ζελέ και με εντυπωσίασε. Αν το δοκιμάσετε για το κυδωνόπαστο, κάντε πρώτα ένα φορμάκι, να βεβαιωθείτε πως βγαίνει. Το δαμασκηνόπαστο είναι πιο ζελεδένιο, έδεσε πολύ γρήγορα και ξεφορμαρίστηκε όπως ακριβώς ξεφορμάρουμε το ζελέ: βυθίζουμε σε μπολ με καυτό νερό.
Το δαμάσκηνο είναι φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε πηκτίνη. Η πηκτίνη βοηθά τις μαρμελάδες και τα ζελέ να δέσουν. Τα λιγότερο ώριμα φρούτα έχουν περισσότερη πηκτίνη από τα περισσότερο ώριμα, γι’αυτό μην φοβάστε τα ξινούτσικα δαμάσκηνα. Θα δέσουν εύκολα σε ένα γλυκύτατο δαμασκηνόπαστο.
Η πηκτίνη ξυπνάει και ζελοποιείται, όταν ενωθεί με ένα όξινο στοιχείο. Αυτός είναι ο λόγος που προσθέτουμε λεμόνι στις μαρμελάδες. Τώρα ξέρετε!
Θα χαρείτε περισσότερο με τους ακόλουθους λόγους.
Το χρώμα του
Το δαμασκηνόπαστο έχει καταπληκτικό χρώμα, που μπορεί να αγγίξει τόνους κόκκινης βυσσινάδας αν βάλετε μέσα στα φρούτα και βανίλιες.
Στη λαϊκή θα βρείτε συνήθως τα σκούρα μπλε δαμάσκηνα και τα κόκκινα-πορτοκαλί. Οι δύο ποικιλίες έχουν μακρόστενο κουκούτσι που αφαιρείται πολύ εύκολα. Οι βανίλιες ανήκουν κι αυτές στην οικογένεια και έχουν περισσότερη σάρκα και μικρό, στρογγυλό σχεδόν, κουκούτσι. Αφήνουν τέλειο κόκκινο χρώμα, όταν τις βράσετε με τη φλούδα. Η φλούδα είναι αυτή που έχει τις χρωστικές και την πηκτίνη, γι’αυτό μην ξεφλουδίσετε το φρούτο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε κράνα, θα δώσουν πιο κόκκινο χρώμα και πιο σφικτή υφή γιατί έχουν πολλή πηκτίνη.
Η γεύση του
Η γεύση του είναι ήπια στην αρχή, αλλά είμαι σίγουρη πως θα εξελιχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι ιδανικός καμβάς για να δημιουργήσετε συνδυασμούς γεύσεων. Μπορείτε να το κάνετε πικάντικο, να προσθέσετε μπαχαρικά. Εγώ σκεφτόμουν να προσθέσω γλυκό κόκκινο κρασί, για να ισορροπήσω με τις τανίνες τη γλύκα του. Θα το δοκιμάσω στην επόμενη φουρνιά.
Η χαμηλή τιμή
Επειδή φτιάχνουμε μόνο μαρμελάδα με τα δαμάσκηνα, υπάρχει πληθώρα στη λαϊκή, με χαμηλή τιμή. Πήρα 4 κιλά, πλήρωσα 2 ευρώ και έφτιαξα 16 δαμασκηνόπαστα, χρησιμοποιώντας όλες τις διακοσμητικές φόρμες για ζελέ και κεκάκια που είχα. Με τα κουκούτσια θα φτιάξετε σπιτικό λικέρ amaretto για τα Χριστούγεννα.
Η φόρμα του
Φανείτε δημιουργική με τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε:
- βαζάκια – τα μικρά που βάζουν πάστα ελιάς είναι τα καλύτερα- αρκεί να έχουν ίσια τοιχώματα. Όταν κρυώσουν τελείως, μόνο τότε κλείνετε με τα καπάκια τα βάζα.
- ατομικά φορμάκια σουφλέ ή τα μεταλλικά της κρέμα καραμελέ – βάλτε ένα δίσκο αντικολλητικού χαρτιού στον πάτο, για να το αναποδογυρίσετε.
- φορμάκια σιλικόνης – λαδώστε τα ελαφρά με απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και γεμίστε με το μίγμα. Όταν σφίξει ξεφορμάρεται εύκολα.
- πλαστικά φορμάκια ζελέ – λαδώστε τα ελαφρά
- μην χρησιμοποιήσετε μεταλλικά φορμάκια με μικρές λεπτομέρειες, δεν θα μπορέσει να αναπαράγει το σχήμα και να ξεκολλήσει ακόμα και με ζεστό νερό.
Τα δώρα σας
Τυλίξτε τα σε διάφανη ζελατίνα ή σε αντικολλητικό χαρτί, στολίστε τα για δώρο και μοιράστε τα σε όσους αγαπάτε.
Αισθάνομαι σαν τη Μαίρη Πόππινς όταν βγάζω από την τσάντα μου ένα συκόπαστο, ένα κυδωνόπαστο ή τώρα πια ένα δαμασκηνόπαστο και τυλίγω με μαγικά spells αγάπης και φροντίδας τους φίλους μου.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης