Η συνταγή ξεκίνησε από την Nigella Lawson, με τη δική της εκτέλεση για το Devil’s food cake, ένα αμερικάνικο γλυκό με συνταγή από το 1905. Είναι ένα σοκολατένιο κέϊκ σε στρώσεις, με ganache σοκολάτας ενδιάμεσα και γύρω γύρω.
Βλέπαμε με την Άννα, όταν είμαστε στα Ιωάννινα, την Nigella στο βίντεο να το δημιουργεί και κάναμε την ίδια σκέψη. Το επόμενο γλυκό γιορτής θα ήταν αυτό. Η ευκαιρία ήρθε με το τραπέζι καλωσορίσματος της οικογένειας για καλοκαίρι και το γλυκό δοκιμάστηκε, τροποποιήθηκε και καταγράφεται.
Devil’s food cake με σοκολατένια κρέμα βουτύρου
Το κέικ είναι απλό και διαιτητικό, τολμώ να πω. Αυτό που το μεταμορφώνει είναι η σοκολατένια κρέμα βουτύρου, μια ganache λίγο διαφορετική, που μένει μαλακή, παγωμένη και βελούδινη εκτός ψυγείου και μετατρέπει το κέικ στην απόλυτη σοκολατένια τούρτα.
Όταν την έφτιαξα -βγήκε μια τούρτα 20εκ διάμετρος και ύψος 6εκ- σκέφτηκα πως είναι μια μικρή τούρτα και ποιός θα πρωτοφάει. Εβγαλε 12 κομμάτια. Μετά το δείπνο, κανείς δεν μπόρεσε να φάει δεύτερο κομμάτι. Στα πρόσωπα των παιδιών μου έβλεπα τη χαρά που φέρνει η σοκολάτα καθώς έγλυφαν το πηρουνάκι.
Την επόμενη μέρα, όμως, έγινε μάχη, για το ποιός θα φάει τα υπόλοιπα κομμάτια!
Πρόλαβα να κεράσω τον Γιώργο Δέτση, επίσημο φωτογράφο του TasteFULL κι έτσι βγήκε η κεντρική φωτογραφία του άρθρου, η οποία πήρε ένα σωρό βραβεία μόλις ανέβηκε στο flickr!
Τα σημεία που διαφοροποίησα στην συνταγή
Η ζύμη του κέικ είναι πιο υγρή απ΄ότι έχετε συνηθίσει, όμως έτσι πρέπει να είναι και ψήνεται μια χαρά. Άλλαξα δύο σημεία της συνταγής:
- δεν χτύπησα το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει αλλά ακολούθησα την τεχνική των μάφινς, ανακατεύοντας απλώς τα υγρά στα στερεά.
- δεν έβαλα όλη την ποσότητα βουτύρου και σοκολάτας που ζητούσε η Nigella στην ganache, γιατί δεν άντεχε το χέρι μου. Με σταμάταγε! Εβαλα όσο δίνω στη συνταγή και έγινε μια τέλεια κρέμα, η οποία πάγωσε όταν έμεινε μια νύχτα στο ψυγείο και ξεπάγωνε όταν ερχόταν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τα υλικά του κέικ δέχονται παραλλαγές που τις αναφέρω. Μπορείτε να βάλετε φυτικό λάδι αντί για βούτυρο και αντί για νερό να διαλύσετε το κακάο σε γάλα και καφέ. Μπορείτε να ποτίσετε το κέικ με λικέρ ή αρωματικό σιρόπι, όπως μπορείτε να βάλετε στη μέση, κόκκινα φρούτα.
Παρότι δεν συνηθίζεται στο original devil’s food cake, στόλισα το δικό μας με τσαμπάκια φραγκοστάφυλα, που φυλάω στον καταψύκτη κάθε Δεκέμβρη και τα έχω διαθέσιμα όλο το χρόνο. Το κόκκινο χρώμα τους ταιριάζει τόσο με την σοκολάτα!
Όλες οι σοκολατένιες συνταγές του TasteFULL, σ’αυτό το άρθρο “Η σοκολάτα παίρνει μορφή στο TasteFULL“
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
Η απόλυτη τούρτα σοκολάτας!!!!