Ηρθε ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού. Δεν είμαι ακόμα έτοιμη για τις λιαστές τομάτες.
Μάλλον αποπροσανατολισμένη είμαι, με την κατάσταση της χώρας, προσπαθώντας να καταλάβω τι σημαίνουν όσα γίνονται. Συνεχίζω να κάνω αυτό που έκανα πάντα για να ξορκίζω κάθε κακό. Κάνω κάτι καλό, κάθε μέρα, όσο μικρό κι αν είναι, για κάποιον που είναι δίπλα μου, προσπαθώντας να φέρω ένα χαμόγελο, σαν αντίβαρο στα προβλήματα του. Πιο πολύ για να δώσω το μήνυμα πως κάποιος νοιάζεται.
Κάπως έτσι έκανα και τη ροζ λεμονάδα. Νομίζω πως όσοι την ήπιαν σπίτι μου ένιωσαν τη χαρά της φροντίδας αλλά και ανακούφιση, γιατί η ζέστη μας έχει ταλαιπωρήσει. Η σπιτική λεμονάδα είναι γνωστό αναψυκτικό από παλιά. Η ικανότητα της λεβάντας να δροσίζει και να αναγωογονεί είναι επίσης γνωστή. Είχα διαβάσει πως οι παλιές Αθηναίες έβαζαν κομπρέσες λεβάντας για να τονώνονται στις καλοκαιρινές ζέστες.
Η συνταγή τράβηξε την προσοχή μου στο Delicious, από την wine editor, Susy Atkins, η οποία έχει γράψει ένα βιβλίο How to Make Your Own Drinks. Χρησιμοποιεί φρέσκα λουλούδια λεβάντας για να αρωματίσει το σιρόπι της ζάχαρης και βεβαιώνει πως το διάλυμμα γίνεται ροζ, μόλις προσθέσουμε το χυμό λεμονιών.
Δεν είχα φρέσκα λουλούδια, αν και είναι η εποχή τους, όμως είχα περσινή αρωματισμένη ζάχαρη με λουλουδάκια λεβάντας. Φτιάχνεται πολύ απλά, ανακατεύοντας ζάχαρη λευκή με τα λουλούδια (αφού τα τινάξετε πολύ καλά, γιατί κατοικούνται από ζωϋφια, μέχρι να μην υπάρχει κίνηση!). Δεν τα πλένουμε για να μην πάρουν κι άλλη υγρασία. Με την υγρασία που έχουν από μόνα τους θα πετρώσει η ζάχαρη αρχικά, αλλά μετά θα στεγνώσει. Την φυλάμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Τέτοια ζάχαρη χρησιμοποίησα και το σιρόπι αρωματίστηκε τέλεια. Η λεβάντα δεν ήταν κυρίαρχη αλλά συνόδευε διακριτικά τη λεμονάδα, περισσότερο στη μυρωδιά και λιγότερο στη γεύση. Η ζωντάνια, όμως, που δίνει ένα ποτήρι τέτοιας λεμονάδας, σε μέρες καύσωνα, είναι μοναδική!
Με τα ξερά λουλούδια λεβάντας, η λεμονάδα δεν έγινε ροζ. Την έκανα εγώ, με μερικές σταγόνες της πιο κόκκινης βότκας που μπορείτε να φτιάξετε: βότκα με πατζάρια. Ξέρω, δεν το έχετε ξανακούσει. Αυτή η βότκα είναι βοηθητική στην καταπολέμηση της αναιμίας, σύμφωνα με ένα πολωνό γιατρό. Είναι εντυπωσιακή, όμως, σαν ποτό και εύγευστη γιατί παίρνει γλύκα από τα πατζάρια. Τα πατζάρια που έδωσαν το χρώμα τους και τις άλλες πολύτιμες ιδιότητές τους, τα κάνουμε γλυκό κουταλιού, μετά το μαρινάρισμα στη βότκα.
Για να κάνετε ροζ το σιρόπι, βάλτε να βράσουν μαζί φλούδες από λευκόσαρκα ροδάκινα ή βανίλιες. Όσο περισσότερη ποσότητα και όσο περισσότερο χρόνο τις αφήνετε, τόσο πιο έντονο το χρώμα, επομένως να μην ξεχαστείτε!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης