Κάνω ποδαρικό με το δεξί στα άρθρα της νέας σεζόν, με μια ανακάλυψη που με ενθουσίασε και είμαι σίγουρη πως θα ξεμυαλίσει πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Κυρίως τα κορίτσια που αχολούνται με διακοσμητική ζαχαροπλαστική, με διοργάνωση πάρτι και γιορτινών εκδηλώσεων. Αλλά περισσότερο από όλους πιστεύω πως θα ενθουσιαστούν τα παιδιά μας, γιατί είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της καραμέλας, πολύ πιο υγιεινό και έχει πολύ, μα πολύ πλάκα!
Να σας παρουσιάσω μια πολύ παλαιά τεχνική να συντηρείς τα φρέσκα φρούτα.
Πεστίλη ή fruit leather
Αλέθεις σε πολτό, απλώνεις σε λεπτή στρώση και τα αποξηραίνεις. Ετσι φτιάχνεις ένα φρουτένιο φύλλο, με χρώμα και γεύση φυσικού φρούτου, το οποίο είναι μαλακό, διπλώνεται, τυλίγεται, κόβεται, όπως ένα μαλακό δέρμα. Οι Αγγλόφωνοι το λένε fruit leather, όμως αυτοί που το σκέφτηκαν μάλλον ήταν κάτοικοι Μεσοανατολικών χωρών, με καυτό ήλιο που στέγνωνε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά τους. Φημολογείται πως Πέρσες ή Άραβες πρωτοσκέφτηκαν αυτον τον τρόπο συντήρησης των φρούτων, ο οποίος διαδόθηκε στις ανατολικές χώρες και μετά στην Βρετανική ήπειρο, μεταφέροντας συνήθειες των λαών από τις αποικίες.
Οι Τούρκοι το λένε pestil και το συνηθίζουν πολύ. Εμείς πιστεύω πως δεν το έχουμε ξανακούσει, αν και χθες, στην κάβα με όλα τα ιδιαίτερα προϊόντα στα Ιωάννινα, ο κ. Μάκης μου έδειξε ένα φύλλο συσκευασμένο fruit leather, γεύσης βερύκοκο, από την ελληνική εταιρεία Fruitrade, στην Έδεσσα. “Ο Τριανταφυλίδης, που ασχολείται με αποξηραμένα φρούτα, είναι ο μόνος που παράγει πεστίλη στην Ελλάδα”. Έτσι το έχει ονομάσει, προφανώς από την τουρκική λέξη pestil.
Παράφραση της λέξης σε “Παστέλι βερύκοκου” είναι απόλυτα λάθος γιατί το παστέλι είναι ένα παρασκεύασμα που έχει μέλι ή ζάχαρη και βράζει σε συγκεκριμμένους βαθμούς για να δέσει και να συγκρατήσει τους ξηρούς καρπούς. Το fruit leather δεν έχει ανάγκη τη ζάχαρη για να παρασκευασθεί. Μόνο αν θέλουμε να γλυκάνουμε τη γεύση του φρούτου μπορούμε να προσθέσουμε γλυκαντική ουσία, ζάχαρη (οποιαδήποτε), φρουκτόζη, στέβια, μέλι, σιρόπι αγαύης κλπ. Χωρίς να βράσουμε σε συγκεκριμμένους βαθμούς, απλά γλυκαίνουμε τον πολτό.
Μετά την τεχνική αποξήρανσης των φρούτων στον ήλιο, πιστεύω πως αυτός είναι ο πιο εντυπωσιακός τρόπος συντήρησης των φρούτων χωρίς να χρειάζεσαι ίχνος ζάχαρης. Τα φύλλα στεγνώνουν, τυλίγονται σε ρολά, μπαίνουν σε αεροστεγή κουτιά που κρατούν μακριά τη υγρασία και παραμένουν μαλακά για χρόνια, λένε όσοι ξέρουν. Μεταφέρονται εύκολα, χωρίς βάρος. Τρώγονται σαν σνακ, στο σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή, το γυμναστήριο. Η υφή είναι σαν μαλακιά, ζελεδένια καραμέλα, κολλά λίγο στα δόντια. Η γεύση είναι άμεσα αναγνωρίσιμη: τρως σύκο, κορόμηλο, βερύκοκο, δαμάσκηνο…. Σαν να τρως αποξηραμένα φρούτα, μόνο που είναι αλεσμένα και η γεύση τους είναι πιο ζωντανή γιατί δεν ταλαιπωρούνται στον ήλιο.
Μαγειρεύονται κιόλας. Κομματάκια από fruit leather μήλου μέσα στο κέϊκ αντικαθιστούν τα κομμάτια φρέσκου μήλου. Σε κάποιες περιπτώσεις κάνει καλό που απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία του φρούτου στη ζύμη, όπως σε γλυκό ψωμί φρούτων. Μπαίνουν στα αλμυρά πιάτα, όπως μπαίνουν τα αποξηραμένα φρούτα. Δυαλύονται και δένουν τις σάλτσες των ψητών. Αντικαθιστούν επάξια το ωμό φρούτο, όταν αυτό δεν είναι πια στην εποχή του. Κάνουν γκουρμέ παρουσιάσεις και δίνουν τεράστιο πεδίο δημιουργίας! Σκεφτείτε ρολάκια fruit leather σύκου τυλιγμένα γύρω από κρητική γραβιέρα, περιχυμένα με θυμαρίσιο μέλι. Ή ρολάκια fruit leather δαμάσκηνου τυλιγμένα σε απάκι, ψημένα στο φούρνο. Ή σχήματα ή γράμματα κομμένα με κουπ πατ από το φύλλο φρουτένιου δέρματος, να στολίζουν τούρτες, cupcakes, μπισκότα, γλάσα. Δείτε τα γράμματα στην φωτογραφία.
Για τις αναγνώστριες που μου ζητάτε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, θα βρείτε την καλύτερη λύση να συντηρήσετε τα φρούτα σας και να έχετε τη γλύκα τους, χωρίς ίχνος ζάχαρης. Βέβαια δεν είναι μαλακό σαν μαρμελάδα αλλά δοκιμάστε πρώτα και αποφασίστε μετά.
Για τις μαμάδες, που θέλετε ένα ενεργειακό σνακ για τα παιδιά και μια καλή εναλλακτική των σαχλών ζαχαρωτών, αυτή είναι η απόλυτη λύση. Κόψτε με ψαλίδι το μεγάλο φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες και τυλίξτε σε μικρά ρολά, με πολύχρωμες κορδέλες. Βάλτε σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι και αφήστε το παιδί σας να έχει το γλυκό του όταν είναι η ώρα του ή δώστε το μαζί του στο σχολείο. Απλό αλεσμένο φρούτο είναι, χωρίς ζάχαρη, μόνο με όσα σάκχαρα έχει το φρούτο. Και μπορείτε να κάνετε πολλές γεύσεις ή συνδυασμούς γεύσεων, συντηρώντας κάθε εποχιακό φρούτο: μήλο, αχλάδι, μπανάνα, βερύκοκα, φράουλες, δαμάσκηνα, κορόμηλα, σύκα, σταφύλια, κεράσια, καρπούζι, πεπόνι… Είναι τόσο εύκολη η παρασκευή που μπορείτε κάθε Σάββατο να φτιάχνετε νέα αποθέματα παρέα με τα παιδιά.
Για όσες αναρωτιέστε για τις παραλλαγές στη γεύση, να σας πω πως είναι ατελείωτες. Αρωμάτισα το ρολό του σύκου με ροδόνερο. Εβαλα μέλι πορτοκαλιού και τζίντζερ στο ρολό του κορόμηλου. Σκόρπισα ξερά κόκκινα ροδοπέταλα πάνω στο ρολό του σύκου πριν στεγνώσει και έδειχνε τόσο γοητευτικό. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Φανταστείτε και δοκιμάστε.
Μπορούμε να βράσουμε το φρούτο πριν το αλέσουμε ή να το αφήσουμε τελείως ωμό. Διάβασα πολλά άρθρα που υπεραμύνονται της τεχνικής της ωμοφαγίας. Απλά αλέθουν τα φρούτα στο μπλέντερ, απλώνουν σε στρώση και στεγνώνουν. Δεν δοκίμασα το ωμό φρούτο ακόμα, όσα έκανα ήταν όλα με βρασμένο πολτό.
Ο πολτός στεγνώνει εύκολα σε αποξηραντή (για όσους έχουν) ή στη χαμηλότερη θερμοκρασία του φούρνου για μια ολόκληρη νύχτα. Ανόλογα με το πάχος που έχουμε απλώσει και το είδος του φρούτου θα χρειαστεί λιγότερες ή περισσότερες ώρες για να στεγνώσει τελείως. Πρέπει όταν ακουμπάμε το δάχτυλο πάνω στον πολτό, να είναι στεγνός.
Είναι ό,τι πιο εύκολο, απλό, υγιεινό και εντυπωσιακό μπορείς να κάνεις για να συντηρήσεις τα φρέσκα φρούτα! Εφευγα για τα Ιωάννινα και μου έφεραν τα τελευταία κορόμηλα μιας σπιτικής κορομηλιάς. Μετά από 15 νέες παρασκευές με σύκα, κρίταμα, βατόμουρα, σαμπούκο τις τελευταίες 3 ημέρες, ούτε να σκεφτώ δεν ήθελα την ιδέα να κάνω μαρμελάδα. Χαμογέλασα και έκανα fruit leather, τσάκα-τσάκα. Και είπα “ευχαριστώ” σε όσους έχουν βρει τόσα πολλά για μας.