Καλώς βρεθήκαμε ξανά, είκοσι μέρες μετά από το τελευταίο άρθρο, το νεράτζι και περγαμόντο γλυκό κουταλιού.
Ο λόγος της απουσίας ήταν τεχνικά προβλήματα, που μας οδήγησαν στη μεταφορά του site, σε νέο, μεγαλύτερο server. Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που δείχνετε στο TasteFULL. Είναι πολλές οι ημέρες που το νούμερο σελίδων που ξεφυλλίζονται ξεπερνά τις 10.000 την ημέρα. Ακόμα κι όταν λείπω και δεν γράφω, εσείς έρχεστε, γιατί είναι το δικό σας τετράδιο γεύσης και το νούμερο επισκέψεων δεν πέφτει κάτω από τις 5.000 την ημέρα.
Με την αγάπη και την προσοχή, λίγο εσείς, λίγο εγώ, λίγο η νεραϊδούλα που γεννήθηκε τα Χριστούγεννα, δώσαμε ζωή στο TasteFULL και σαν καλομαθημένο παιδί έκανε πολλά νάζια, σ’αυτή την μετακόμιση. Εκλεινε το τετράδιο και δεν άφηνε κανένα να το διαβάσει. Ούτε εμένα. Η αλήθεια είναι πως έπρεπε να κάνω νωρίτερα τη μετακόμιση, γιατί είχε μεγαλώσει πολύ για το χώρο που είχε διαθέσιμο και το ταλαιπωρούσα κι εγώ. Ενα παιδί είναι κι αυτό και μεγαλώνει γρήγορα για τα ρούχα του. Το χαμογελάκι στο πρόσωπό του, το ζωγραφίσαμε, για να το καλοπιάσουμε. TasteFULL smiles, επιτέλους!
Κάνω ποδαρικό με ένα γιορτινό ψωμί, πολύ εντυπωσιακό στην όψη και πολύ διασκεδαστικό στην παρασκευή. Η συνταγή είναι παραλλαγή της ζύμης, στη συνταγή Βασιλόπιτα με το πιο τρυφερό τσουρέκι και είναι πολύ διδακτικό για το αποτέλεσμα που δίνουν διαφορετικά υλικά στην ίδια συνταγή. Χρησιμοποίησα αλεύρι δυνατό, με περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες 11,5%, αντί για 14,4% που βάζω στα τσουρέκια. Εβαλα λάδι στη ζύμη αντί για βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού, υλικά που δίνουν πιο τριφτή υφή. Πρόσθεσα τα αυγά και το γάλα, τα οποία δυναμώνουν σε πρωτεϊνες τη ζύμη. Εβαλα φόρμα 26εκ, όπως και στη βασιλόπιτα. Το ύψος στο τσουρέκι ήταν 8εκ ενώ στο ψωμί μόλις 5εκ. Νομίζω, με όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, πως αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη πως το δίχτυ της γλουτένης είναι σημαντικό να είναι πολύ ανθεκτικό, για να μπορεί να συγκρατεί τα αέρια της μαγιάς, τα οποία του δίνουν ύψος.
Το σχήμα μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι σχετικά απλό και μπορεί να σας εμπνεύσει σε πολλές ακόμα παραλλαγές. Μπορεί να γίνει γεμιστό είτε με ξηρούς καρπούς και σταφίδες είτε με στεγνωμένο ανθότυρο, ξύσμα λεμονιού και λίγη ζάχαρη είτε αλμυρό με ελιές και λιαστή τομάτα. Πάντως κρατά καλά το σχήμα του. Τα λουλουδάκια δεν εξαφανίστηκαν με το φούσκωμα, πράγμα που δεν είμαι σίγουρη αν θα γινόταν με την ζύμη του τσουρεκιού.
Θέλω πολύ να το ξαναζυμώσω για περισσότερες παρατηρήσεις. Την πρώτη φορά το έκανα, τις μέρες του big scale μαγειρέματος, μαζί με τη λαχανοντολμαδόπιτα. και τα 50 πορτοκάλια που έγιναν εγγλέζικη μαρμελάδα. Μαγείρευα μανιωδώς, προσπαθώντας να διατηρήσω την ισορροπία στο σπίτι μου, από γεγονότα που άλλαζαν τα γνωστά δεδομένα και τρέλλαιναν το μυαλό μου με σκέψεις και αγωνίες.
Ζυμώστε το κι εσείς και πείτε μου τις παραλλαγές που φτιάξατε. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ψωμί για τραπέζια χαράς. Μπορείτε να βάλετε, ένα ή περισσότερα, κόκκινα αυγά στη μέση και να φτιάξετε ένα όμορφο πασχαλινό ψωμί.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης