Αν γνωρίσω ποτέ αυτή τη γυναίκα από κοντά, θα της πω πόσο ευγνώμων είμαι που καταφέρνει να με παρασύρει σε δρόμους γεύσης και με εμπνέει να ανακαλύψω περισσότερα. Η καλή μου Nigella με έπεισε να δοκιμάσω μια παραδοσιακή ιταλική σαλάτα, την οποία σερβίρουν την παραμονή των Χριστουγέννων στη Νάπολη και την ονομάζουν insalata di rinforzo, δηλαδή ενισχυμένη σαλάτα.
Για την προέλευση του ονόματος οι Ιταλοί συζητούν ακόμα. Νομίζω πως είναι “ενισχυμένη” γιατί είναι χορταστική και δυνατή σε γεύσεις. Η κάθε οικογένεια έχει τη δική της παραλλαγή στη σαλάτα αυτή, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά και αρωματικά. Μπορείτε να βρείτε παραλλαγές με αγγουράκι πίκλα ή αντζούγιες. Η Nigella βάζει και φινόκιο. Το βασικό υλικό είναι το κουνουπίδι. Γύρω του περιφέρονται υλικά που δίνουν ένταση, γεύση και άρωμα. Το dressing είναι απλό λαδόξιδο, σε αναλογία 1 ξύδι-3 λάδι. Εγώ πρόσθεσα και 1 κουταλιά σκόνη μουστάρδας και έγινε λίγο πιο πικάντικο.
Αυτή η σαλάτα γίνεται το νοστιμότερο τουρσί που έχετε φάει. Απλά γεμίζετε τα βάζα με το πολύχρωμο υλικό, προσθέτετε ξύδι και λάδι και τα φυλάτε στο ψυγείο. Στην αρχή μοιάζει με αρωματική σαλάτα, όπου το κάθε λαχανικό κρατά τη γεύση του και έχεις μια πολυφωνία στο στόμα σου. Μετά από μερικές εβδομάδες, μια ορχήστρα αρωμάτων και εντάσεων παίζει μελωδικά και ξεχνάς οποιοδήποτε τουρσί έχεις φάει στη ζωή σου.
Το μυστικό υλικό που αλλάζει τον αρωματικό χαρακτήρα του τουρσιού είναι ο μαραθόσπορος. Παρέα με το μαύρο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού απογειώνουν τη γεύση. Το τελευταίο ξυδόλαδο στο βάζο το ήπια με το κουταλάκι, για να καταλάβετε. Αν έπρεπε να επιλέξω 5 υλικά για να καρυκεύω μόνο μ’αυτά τα φαγητά μου αυτά θα ήταν : μαραθόσπορος, μαύρο πιπέρι, ξύσμα λεμονιού, ανθός αλατιού και σκόνη πορτοκαλιού.
Η σαλάτα είναι πολύ ορεκτική γιατί είναι πολύχρωμη και πιστεύω πως είναι ιδανική στο τραπέζι του Ευαγγελισμού, δίπλα στον τηγανητό μπακαλιάρο. Όμως, πρέπει να γίνει τουλάχιστον 2 ημέρες πριν για να δέσουν οι γεύσεις, πράγμα πολύ βολικό για κάθε τραπέζι που θέλει ετοιμασίες τελευταίας στιγμής.