Το aglio e olio πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο απλά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, φτιαγμένο με ελάχιστα υλικά: σπαγγέτι, λάδι ελιάς, σκόρδο και peperoncini (καυτερή πιπεριά – ολόκληρη ή κοπανισμένη).
Από το Βορρά μέχρι το Νότο της Ιταλίας έχει μαγειρευτεί με παραλλαγές και προσθήκη κι άλλων υλικών για περισσότερη γεύση. Στο Μιλάνο προσθέτουν ψίχουλα ψωμιού, να σωταριστούν μαζί με το σκόρδο και το τσίλι, στη Γένοβα προσθέτουν ξύσμα λεμονιού και βασιλικό, πριν το τελικό ανακάτεμα των υλικών, στη Νάπολη προσθέτουν κάπαρη και τοματάκια ενώ στη Σικελία προσθέτουν αντζούγες. Ο μαϊντανός προστίθεται στο τέλος για το χρώμα και τη φρεσκάδα ενώ η παρμεζάνα -και γενικότερα το τριμμένο τυρί- δεν συνηθίζεται σ’αυτό το πιάτο.
Υπάρχουν μυστικά εξαιρετικής εκτέλεσης για να γίνει gourmet αυτό το πιάτο. Θέλετε να τα μάθετε;
Τα μυστικά:
- Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν σε αλατισμένο νερό, για να είναι νόστιμα από μόνα τους. Οι Ιταλοί δίνουν μάχες να πείσουν τον κόσμο ότι αλατισμένο νερό σημαίνει 10γρ αλάτι ανά 1 λίτρο νερό.
- Το σκόρδο κόβεται σε λεπτές φετούλες και σωτάρεται ελαφρά, ώστε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει. Μερικοί Σικελοί συνηθίζουν να ρίχνουν τις φετούλες σκόρδου να βράσουν μαζί με τα μακαρόνια αντί να τις σωτάρουν.
- Στο αρωματισμένο λάδι -με σκόρδο, καυτερή πιπεριά και όποια άλλα υλικά έχουμε διαλέξει- προσθέτουμε νερό από αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια για να δημιουργηθεί μια σάλτσα που θα μεταφέρει τις γεύσεις πάνω στα μακαρόνια. Έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολύ λάδι. 2 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς ανά 100γρ άβραστα σπαγγέτι είναι αρκετά.
- Αν δεν αντέχουμε πολύ την καυτερή πιπεριά, μπορούμε να σωτάρουμε στο λάδι ολόκληρες πιπερίτσες τις οποίες θα αφαιρέσουμε, πριν ενώσουμε το αρωματισμένο λάδι με τα μακαρόνια.
- Βγάζουμε τα σπαγγέτι από το νερό 2 λεπτά πριν το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία τους. Όταν τα ρίξουμε στο τηγάνι με το λάδι και το νερό από την κατσαρόλα, θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται.
- Στις απλές συνταγές “βροντοφωνάζουν” τα καλά υλικά. Διαλέξτε καλή πάστα (ή φτιάξτε τη δική σας!), καλό λάδι ελιάς, αρωματικό σκόρδο, φρέσκια ή αποξηραμένη καυτερή πιπεριά και ό,τι άλλο προσθέσετε φροντίστε να αξίζει τον κόπο να μπει στο πιάτο σας!