HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζυμαρικά/Ρύζι > Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο σε 15 λεπτά

Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο σε 15 λεπτά

Το aglio e olio πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο απλά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, φτιαγμένο με ελάχιστα υλικά: σπαγγέτι, λάδι ελιάς, σκόρδο και peperoncini (καυτερή πιπεριά – ολόκληρη ή κοπανισμένη).

Από το Βορρά μέχρι το Νότο της Ιταλίας έχει μαγειρευτεί με παραλλαγές και προσθήκη κι άλλων υλικών για περισσότερη γεύση. Στο Μιλάνο προσθέτουν ψίχουλα ψωμιού, να σωταριστούν μαζί με το σκόρδο και το τσίλι, στη Γένοβα προσθέτουν ξύσμα λεμονιού και βασιλικό, πριν το τελικό ανακάτεμα των υλικών, στη Νάπολη προσθέτουν κάπαρη και τοματάκια ενώ στη Σικελία προσθέτουν αντζούγες. Ο μαϊντανός προστίθεται στο τέλος για το χρώμα και τη φρεσκάδα ενώ η παρμεζάνα -και γενικότερα το τριμμένο τυρί- δεν συνηθίζεται σ’αυτό το πιάτο.

Υπάρχουν μυστικά εξαιρετικής εκτέλεσης για να γίνει gourmet αυτό το πιάτο. Θέλετε να τα μάθετε;

Τα μυστικά:

  • Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν σε αλατισμένο νερό, για να είναι νόστιμα από μόνα τους. Οι Ιταλοί δίνουν μάχες να πείσουν τον κόσμο ότι αλατισμένο νερό σημαίνει 10γρ αλάτι ανά 1 λίτρο νερό.
  • Το σκόρδο κόβεται σε λεπτές φετούλες και σωτάρεται ελαφρά, ώστε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει. Μερικοί Σικελοί συνηθίζουν να ρίχνουν τις φετούλες σκόρδου να βράσουν μαζί με τα μακαρόνια αντί να τις σωτάρουν.
  • Στο αρωματισμένο λάδι -με σκόρδο, καυτερή πιπεριά και όποια άλλα υλικά έχουμε διαλέξει- προσθέτουμε νερό από αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια για να δημιουργηθεί μια σάλτσα που θα μεταφέρει τις γεύσεις πάνω στα μακαρόνια. Έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολύ λάδι. 2 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς ανά 100γρ άβραστα σπαγγέτι είναι αρκετά.
  • Αν δεν αντέχουμε πολύ την καυτερή πιπεριά, μπορούμε να σωτάρουμε στο λάδι ολόκληρες πιπερίτσες τις οποίες θα αφαιρέσουμε, πριν ενώσουμε το αρωματισμένο λάδι με τα μακαρόνια.
  • Βγάζουμε τα σπαγγέτι από το νερό 2 λεπτά πριν το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία τους. Όταν τα ρίξουμε στο τηγάνι με το λάδι και το νερό από την κατσαρόλα, θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται.
  • Στις απλές συνταγές “βροντοφωνάζουν” τα καλά υλικά. Διαλέξτε καλή πάστα (ή φτιάξτε τη δική σας!), καλό λάδι ελιάς, αρωματικό σκόρδο, φρέσκια ή αποξηραμένη καυτερή πιπεριά και ό,τι άλλο προσθέσετε φροντίστε να αξίζει τον κόπο να μπει στο πιάτο σας!

Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο σε 15 λεπτά

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζυμαρικά u0026amp; Ρύζι
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

5

minutes
Total time

15

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500γρ σπαγγέτι

  • 10 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς

  • 1 κουταλιά τσαγιού καυτερή πιπεριά αλεσμένη

  • 5 μέτριες σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια

  • Προαιρετικά
  • 5 κουταλιές σούπας ψίχουλα ψωμιού

  • ξύσμα από 1 φρέσκο λεμόνι

  • 8 πλατιά φύλλα βασιλικού κομμένα σε λεπτές λωρίδες

  • 10 κλαδάκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
    (και το τρυφερό μέρος από το κοτσάνι)

  • τυρί τριμμένο (έβαλα κεφαλοτύρι Κεφαλληνίας)

Μέθοδος

  • Αν θέλουμε να φροντίσουμε τη λεπτομέρεια, όλα τα πιάτα με ζυμαρικό ξεκινούν βάζοντας τα άδεια πιάτα να ζεσταθούν στο φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

    Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό να βράσει, με κλειστό καπάκι. Όταν βράσει προσθέτουμε το αλάτι (5 λίτρα νερό με 20γρ αλάτι) και ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε να μην κολλήσουν, μέχρι να επανέλθει ο βρασμός.
  • Βάζουμε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι – το οποίο να χωρέσει αργότερα τα βρασμένα σπαγγέτι. Κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια, τα προσθέτουμε στο λάδι, μαζί με τη καυτερή πιπεριά. Τρίβουμε  μπαγιάτικο ψωμί μιας ημέρας στο τρίφτη, μετράμε τη ποσότητα που θέλουμε και την προσθέτουμε στο λάδι.
    Σωτάρουμε τα υλικά στο λάδι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά τόσο όσο να μαλακώσει το σκόρδο αλλά να μην πάρει χρώμα.
    Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι και περιμένουμε να βράσουν τα μακαρόνια.
  • Δύο λεπτά πριν τον απαιτούμενο χρόνο βρασμού, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε το τηγάνι στη θέση της. Προσθέτουμε 1 κούπα από το νερό του βρασίματος στο λάδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Θα δείτε τα ψίχουλα να “χυλώνουν” την σάλτσα.

    Προσθέτουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι, πιάνοντάς τα με λαβίδα (αν τα σουρώσετε, φροντίστε να κρατήσετε κι άλλη μια κούπα από το νερό, μπορεί να χρειαστεί).
    Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τα φύλλα βασιλικού, το τριμμένο τυρί και το υπόλοιπο μισό λάδι.
    Απαλά ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά ώστε να τυλιχθούν τα σπαγγέτι με τη σάλτσα.

    Όσο διαρκεί αυτό το ανακάτεμα, το νερό απορροφάται από τα μακαρόνια και μεταφέρει τις γεύσεις πάνω τους.
    Επίσης το τυρί λιώνει και τυλίγει με ελαφριά κρέμα τα μακαρόνια.
    Στο τηγάνι θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ή καθόλου υγρό.
  • Σερβίρουμε στα ζεστά πιάτα, προσθέτουμε το μαϊντανό και περισσότερο τυρί -αν θέλουμε.
    Επίσης ταιριάζει πολύ το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
    Μερικοί προτιμούν να σωτάρουν τα ψίχουλα με λίγο λάδι μόνα τους μέχρι να χρυσίσουν και να τα προσθέτουν πριν το τελικό ανακάτεμα στα υλικά, ώστε να παραμείνουν τραγανά.
    Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*