HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Κιμάς > Κεφτεδάκια πειρασμός – με 2 συνταγές αστέρων!
κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια πειρασμός – με 2 συνταγές αστέρων!

Τελικά ονειρεύομαι καλοκαίρι. Μεζεδάκια και ουζάκι. Ή ρακή παγωμένη, στην κατάψυξη. Έφτιαξα το πιο γνωστό μας μεζεδάκι, κεφτεδάκια, έστρωσα τα γαλάζια σουπλά, πρόσθεσα μυρωδάτο δυόσμο, κατακόκκινη τομάτα, τραγανό αγγουράκι κι ονειρεύτηκα το κύμα να σκάει στο μπαλκόνι μου.

Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο – της γιαγιάς μου

Τα δικά μου αγαπημένα κεφτεδάκια είναι αυτά που έφτιαχνε η συνονόματη γιαγιά μου, στην Ελευσίνα. Μ’έστελνε να κόψω δυόσμο από το κηπάκι της, ένας πέτρινος τοίχος το χώριζε από τον αρχαιολογικό χώρο. Κι όταν τα ζύμωνε, έριχνε λίγο ξύδι για να ζωντανέψει τα αρώματα. Και μετά, γελώντας μου πονηρά, έριχνε διπλή δόση από το ούζο του παππού και μοσχοβόλαγε το δωμάτιο δυόσμο, γλυκάνισο και καλοκαίρι!

Γνωστή η συνταγή της, είμαι σίγουρη πως είναι ήδη στα τετράδιά σας. Αννάκι, εσύ μην γράφεις! Κρατώ εγώ για σένα σημειώσεις 🙂

Η άλλη, όμως, συνταγή που ήρθε και αντιτάχθηκε στις παιδικές μου μνήμες, έχει μεγάλες πιθανότητες να μην την έχετε δοκιμάσει καν.

Κεφτεδάκια με κέτσαπ και παρμεζάνα – της Ελένης

Η Ελένη από το Mydinnertoday, “υπογράφει” μ’αυτήν την συνταγή! Είναι η μία συνταγή που προτείνει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και έχει απόλυτο δίκιο. Αυτά τα κεφτεδάκια τα λάτρεψα κι εγώ και τα παιδιά μου. Είναι κεφτεδάκια με προσωπικότητα. Η γεύση τους είναι έντονη, γράφει στο στόμα. Απόλυτα ισορροπημένη η γλύκα, η ένταση και η αλμύρα. Απόλυτα εθιστική η κάθε μπουκιά.

Το μυστικό της υλικό η κέτσαπ και το υλικό που υπογράφει την επίγευση η παρμεζάνα. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε. Μεταξύ των δύο συνταγών, υπερίσχυσε σε νοστιμιά των αγαπημένων αρωματικών κεφτέδων με δυόσμο και ούζο. Ελενάκι, ευχαριστώ! Δείτε και τις υπέροχες οδοντογλυφίδες πολλαπλών χρήσεων. Σαν κοσμήματα της Barbie είναι. Τα ζήλεψα, τα ζήτησα και τα απόκτησα.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Κεφτεδάκια πειρασμός – με 2 συνταγές αστέρων!

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κιμάς
Servings

6

servings
Prep time

1

hour 

15

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

45

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Μίγμα βάσης
  • 500γρ άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος

  • 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο

  • 1 αυγό
    1 κουταλιά γλυκού ρίγανη

  • Κεφτέδες με δυόσμο και ούζο
  • 50γρ ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και καλά στιμμένο

  • 2 κουταλιές γλυκού ξύδι

  • 1 σφηνάκι ούζο

  • 4 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι

  • Κεφτέδες με κέτσαπ και παρμεζάνα
  • 1/2 κούπα ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά

  • 6 κουταλιές σούπας κέτσαπ

  • 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα

  • 1/3 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι

Μέθοδος

  • Στα υλικά σας δίνω το μίγμα βάσης και μετά την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών για να κάνετε τα κεφτεδάκια με ούζο ή τα κεφτεδάκια με κέτσαπ.
  • Ετοιμάζετε τον κιμά
    Επιλέγετε τα κεφτεδάκια που θέλετε να κάνετε και ενώνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.  Ζυμώνετε πολύ καλά, κρατώντας τα χέρια σας βρεγμένα όσο ζυμώνετε. Η υγρασία αυτή θα τα κάνει αφράτα στο ψήσιμο.
    Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο σκεπασμένο, για 1 ώρα τουλάχιστον έως 12 ώρες.
  • Πλάθετε το μίγμα
    Πλάστε μικρά κεφτεδάκια, αυτή είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία. Για να γίνουν ομοιόμορφα χρησιμοποιείστε το δοσομετρικό κουτάλι της σούπας.
  • Τηγανίζετε ή ψήνετε
    Αν επιλέξετε να τηγανίσετε, οι κεφτέδες θέλουν αλεύρωμα. Βουτάτε κάθε κεφτέ σε πιάτο με αλεύρι, τινάζετε να φύγει το περίσσιο και αφήνετε στην άκρη. Όταν τελειώσετε αρχίζετε το τηγάνισμα.

    Ζεστάνετε το τηγάνι με ελαιόλαδο, σε ύψος τέτοιο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση του κεφτέ. Δυνατή φωτιά στο ξεκίνημα, μετριάζετε όσο τηγανίζετε. Ακουμπήστε σε σχάρα να κρυώσουν.

    Εναλλακτικά, στρώστε ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί, για να μην παιδευτείτε μετά στο καθάρισμα και για  να μην καούν οι καραμέλες. Με χέρια λαδωμένα, λαδώστε τα κεφτεδάκια και παρατάξτε τα στη λαμαρίνα.

    Ψήστε στους 200βαθμούς Κελσίου αέρα για 30λεπτά. Όταν βγάλετε το ταψί από το φούρνο, σηκώστε το χαρτί και κυλήστε πάνω κάτω τα κεφτεδάκια να τυλιχτούν με τη σάλτσα τους και να πάρουν περισσότερο χρώμα.

    Στην κατάψυξη
    Αν θέλετε να καταψύξετε τα κεφτεδάκια μπορείτε είτε μόλις τα πλάσετε (ένα ένα στο ρηχό δίσκο του καταψύκτη και μετά όλα μαζί σε σακούλα τροφίμων) είτε μόλις τα ψήσετε και αφού κρυώσουν εντελώς.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα ονειρευτείτε κεφτεδάκια με σάλτσα τομάτας, βάλτε τα υλικά της σάλτσας τομάτας στην κατσαρόλα, προσθέστε και τα κατεψυγμένα μπαλάκια και ένα χρονοβόρο γεύμα, για σας, θα είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*