Κύκνοι σαντιγί με ζύμη σου ή όπως πρέπει, chantilly με ζύμη choux. Μην σας ξενίζουν οι λέξεις στα γαλλικά. Είναι γαλλικές και οι λέξεις και οι ανακαλύψεις, επομένως ας χρησιμοποιήσω δίκαια και με σωστή ορθογραφία τα ονόματά τους στα γαλλικά.
Η σαντιγί
Η σαντιγί, chantilly, είναι μια χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ελαφρά γλυκειά και αρωματισμένη με βανίλια. Την δημιούργησε το 1671, ο François Vatel, Maître d’hôtel στο Château de Chantilly, στην εποχή ιδιοκτησίας του από τον Δούκα Condé.
Η ζύμη για σου
Η ζύμη για σου, pâte à choux, είναι πιο παλιά ακόμα. Την δημιούργησε το 1540, ο Penterelli, pastry chef στην κουζίνα της Αικατερίνης των Μεδίκων – Ιταλίδα που παντρεύτηκε τον Ερρίκο 2ο, έγινε βασίλισσα της Γαλλίας και μεταμόρφωσε με ιταλικές επιρροές την γαλλική κουζίνα του 16ου αιώνα.
Η ζύμη για σου είναι μια υγρή ζύμη, δουλεμένη με τέτοια τεχνική ώστε το νερό -που εξατμίζεται στη δυνατή θερμοκρασία του φούρνου- να δημιουργεί ατμό, ο οποίος φουσκώνει τη ζύμη και δημιουργεί κενό χώρο στη μέση. Η ζύμη συγκρατεί τον αέρα και δεν σκάει γιατί η ανάμιξη του αλευριού με το νερό και το ανακάτεμα έχουν ξυπνήσει τους δεσμούς της γλουτένης, που λειτουργούν σαν δίχτυ. Η προσθήκη των αυγών βεβαιώνει πως η ζύμη θα γίνει τρυφερή στο δάγκωμα.
Δεν είναι δύσκολη παρασκευή, θέλει απλά προσοχή στα σημεία. Είναι βασική ζύμη για να φτιάξουμε σου με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, προφιτερόλ, εκλεράκια αλλά και τα λιγότερα γνωστά σε μας διάσημα γαλλικά γλυκά: Paris-Brest, Saint-honoré.
Η ζύμη μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα με τη βοήθεια του κορνέ και να συνδυαστεί σε τρισδιάστατους σχηματισμούς ενώνοντας επιμέρους τμήματα, όπως σ’αυτούς τους κύκνους. Με ενθουσίασαν όταν τους βρήκα και εντυπωσιάστηκα όταν είδα πόσο εύκολο ήταν να τους φτιάξω.
Κύκνοι σαντιγί με ζύμη σου
Οι κύκνοι σαντιγί με ζύμη σου στη Γαλλία είναι συνηθισμένο γλυκό, στην Ελλάδα δεν το έχω δει πουθενά, στα μέσα που έχω διαβάσει. Τους έφτιαξα με αφορμή τον γάμο του Γιάννη και της Αργυρώς, που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο.
Οι κύκνοι είναι ισόβια αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο.
Αν έχετε γιορτή και χαρά στο σπίτι, δεν υπάρχει πιο κομψό και ιδιαίτερο κέρασμα από τους κύκνους. Η συναρμολόγηση δεν είναι δύσκολη, ακόμα και για πολλά άτομα – ιδιαίτερα αν υπάρχουν αρκετά χέρια. Τα σουδάκια μπορούν να ψηθούν και να καταψυχθούν. Ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία δωματίου και στεγνώνουν σε φούρνο με μισάνοικτη πόρτα για να γίνουν πάλι τραγανά. Όταν γεμιστούν με σαντιγί, είναι καλύτερα να καταναλωθούν σχετικά σύντομα.
Θα μπορούσαμε να τα γεμίσουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα λεμονιού, κρέμες που αντέχουν περισσότερες ώρες και όταν είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα, να γεμίσουμε -με κορνέ κυματιστό- σαντιγί ανάμεσα στα φτερά τους.
Δείτε πόσο απλή είναι η συναρμολόγηση στο βίντεο. Κύκνοι σαντιγί στις άκρες των δαχτύλων σας!
Δοκιμάστε τα για γλυκό κέρασμα τώρα που φθινοπωριάζει και θα βρείτε τους φίλους σας ξανά. Είναι πολύ όμορφη η εικόνα τους. Ο γιός μου πρώτα τα φίλαγε και μετά τα έτρωγε!
Σας δίνω μια πολύ όμορφη συνταγή και σας εύχομαι να βρίσκετε συχνά ευκαιρία να την φτιάχνετε στην οικογένειά σας.
Γιάννη & Αργυρώ
να ζήσετε μια γλυκιά ζωή μαζί!
♥♥
Το Veneto στολίζεται, βάζει τα γιορτινά του
Το Σάββατο παντρεύεται ο Γιάννης, τη χαρά του!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης