Ναι! Στην Τουρκία έχουν ένα έδεσμα που λένε κοκορέτσι (kokoreç) και έχει μόνο εντεράκια, τυλιγμένα γύρω από λίπος και ψημένα σε σούβλα. Το κοκορέτσι της Πόλης σερβίρεται σε ψωμί, σαν σάντουϊτς, ψιλοκομμένο και σωταρισμένο με μπαχαρικά, ντομάτα και πιπεριά.
Στα πρώτα επεισόδια της σειράς βίντεο Ταξίδι στις γεύσεις της Πόλης, η Σταυριανή Ζερβακάκου με είχε πάει να δοκιμάσω το τούρκικο κοκορέτσι. Δείτε το βίντεο Το κοκορέτσι της Πόλης – S01E04.
Το κοκορέτσι είναι φαγητό του δρόμου και πολύ αγαπητό. Οι στρώσεις με τα εντεράκια είναι αμέτρητες γύρω από λίπος (πιθανά από ουρά προβάτων) που το προφυλάσσει από τη φωτιά και το νοστιμίζει.
Μια φέτα κοκορέτσι από τη σούβλα ψιλοκόβεται και ψήνεται σε καυτή πλάκα, να λιώσει το λιπάκι, να σωταριστούν τα εντεράκια. Η πλάκα είναι γερτή και το περίσσιο λίπος αποχωρεί από το σωτάρισμα, όμως προστίθενται ψιλοκομμένη τομάτα και καυτερή ψητή πιπεριά, pul biber, ρίγανη και απλώνονται μέσα σε ένα αφράτο ψωμάκι. Μαγεία!
Η Σταυριανή, chef στο Karaköy Gümrük, δημιουργεί τα τελευταία δύο χρόνια εξαιρετικά πιάτα με τα φρεσκότερα υλικά της Πόλης και τις πραμάτειες των παραγωγών από τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Κάθε μέρα αλλάζει το μενού στο εστιατόριο και το μεσημεριανό και το επίσημο βραδινό. Όσοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα πιάτα της, ξέρουν καλά πως ένας μάγειρας με έμπνευση και μεράκι μπορεί μεταμορφώσει το απλό σε συγκλονιστικό.
Ήμουν δύο εβδομάδες στην κουζίνα της, σαν guest στην μπριγκάντα της και κάθε μέρα μαγευόμουν από τις επιλογές των υλικών και την αξιοποίησή τους στα πιάτα που ανέβαιναν στη σάλα. Θα θυμάμαι πάντα τη μέρα που ο παραγωγός μανιταριών ήρθε στην κουζίνα και άδειασε στον πάγκο τα πιο όμορφα, καθαρά, φρέσκα, λαχταριστά μανιτάρια που έχω δει. Και τα καλύτερα αποξηραμένα βασιλομανίταρα που μπορεί να υπάρξουν στον κόσμο. Μια ποικιλία που στόλισε την κουζίνα και έδωσε λάμψη στα μάτια για τα πιάτα που θα γεννηθούν!
Από την κουζίνα της, λοιπόν, το σημερινό πιάτο. Το κοκορέτσι της Πόλης, όπως αρωματίστηκε και παρουσιάστηκε στο εστιατόριο. Η Σταυριανή πήρε την ίδια πρώτη ύλη, μια φέτα ψημένο κοκορέτσι και την δούλεψε με το δικό της τρόπο. Στη λεπτομέρεια κρύβεται η διαφορά.
Μια φέτα κοκορέτσι ψιλοκόβεται και σωτάρεται σε καυτή πλάκα μαζί με γλυκάδια λαιμού, με ψιλοκομμένη τομάτα, καυτερή πιπεριά, ρίγανη και λεμόνι. Καραμελώνει κι ανακατεύεται με φρέσκια ρόκα και κρεμμυδάκι, πριν ξαπλώσει πάνω σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί αρωματισμένο με λάδι τρούφας και αλειμμένο με λεπτή στρώση μελομουστάρδας!
Ξέρω πως στο δικό μας κοκορέτσι έχουμε συκωτάκια, όμως θα πρότεινα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με μια φέτα κοκορέτσι που θα κλέψετε από το πασχαλινό τραπέζι. Το σπιτικό gourmet φαγητό είναι να κάνεις το απλό εξαιρετικό. Δοκιμάστε!
Η Σταυριανή Ζερβακάκου μας ετοιμάζει δύο ακόμα συνταγές με την υπογραφή της: το Fırın Sütlaç της, δηλαδή το ρυζόγαλο φούρνου και το αγαπημένο της Balık ekmek, δηλαδή σάντουιτς ψητού ψαριού.
