Εύκολο και πεντανόστιμο το λεμονάτο κοτόπουλο με ταχίνι και ελιές και πατατούλες ολόκληρες στο φούρνο. Από τα φαγητά που αγαπούσαν πολύ τα παιδιά μου αλλά κι εγώ γιατί το έριχνα στο φούρνο και ήξερα πως θα σερβίρω το κοτόπουλο με απίστευτα νόστιμη σάλτσα.
Το ταχίνι κάνει τη διαφορά
Λεμονάτο κοτόπουλο φούρνου τρώμε συχνά, όχι μόνο σε κυριακάτικο αλλά σε καθημερινό γεύμα. Σ’αυτήν την συνταγή, αφού μισοψηθεί το κοτόπουλο, ρίχνω το ταχίνι αραιωμένο με ζεστό νερό. Έτσι έχει την ευκαιρία να νοστιμίσει το φαγητό. Στο τέλος, η σάλτσα που είναι χωρισμένη σε μικρές λιμνούλες ενώνεται μόλις κουνήσουμε το ταψί και τυλίγει τις πατάτες και τα κάνει όλα να λάμπουν.
Το ταχίνι δίνει σώμα στην σάλτσα, αλεσμένο σουσάμι είναι. Το λεμόνι δίνει την απαραίτητη οξύτητα, οι ελιές την αλμύρα και το ξύσμα λεμονιού το άρωμα. Οι πατάτες υπάκουες ρουφούν τις γεύσεις και μας χορταίνουν.
Μόνο μπούτια κοτόπουλου με τις πατάτες
Επειδή αγαπώ όσους ταϊζω, θέλω να αφαιρώ το περιττό λίπος από τα φαγητά με κρέας. Όταν στο ταψί έχουμε πατάτες και άλλα αμυλούχα λαχανικά, το λίπος απορροφάται από αυτά.
Γι’αυτό, όταν θέλω πατάτες στο ταψί βάζω μόνο μπούτια κοτόπουλο στο φούρνο.
Το λίπος τους είναι όσο χρειάζεται για να προστατευτεί το ψαχνό από τη θερμότητα του φούρνου και δεν είναι πολύ σε ποσότητα. Μπορούμε να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος στην κλείδωση. Αν έβαζα ένα κοτόπουλο σε κομμάτια, θα άφηνε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα στο ταψί που θα την έπιναν οι πατάτες.
Αν θέλετε να μαγειρέψετε για 1 ή 2 άτομα, ακολουθήστε την συνταγή, σε σκεπαστή κατσαρόλα. Μια χαρά θα βγει.
Αν θέλετε στήθος κοτόπουλου
Το στήθος δεν είναι κατάλληλο για ψήσιμο στο φούρνο με αυτό το συνδυασμό υλικών και τεχνικής, γιατί θα στεγνώσει. Σας έχω δώσει πολύ νόστιμη, βολική και διαιτητική συνταγή για στήθος κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, δείτε εδώ Φιλέτο κοτόπουλο στη λαδόκολα.
Λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλο με ταχίνι σε τηγάνι, σε χρόνο dt!
Κόψτε σε λωρίδες το στήθος, σωτάρετε σε ελαιόλαδο να πάρει χρώμα. Χαμηλώστε τη φωτιά, ρίξτε το λεμόνι, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι, σκεπάστε το τηγάνι, αφήστε για 3 λεπτά. Ανοίξτε το καπάκι, δυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε το αραιωμένο ταχίνι. Αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε λίγο μέλι στο ταχίνι. Κουνήστε να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε με ρύζι βουτύρου. Λουκούμι!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης