Αυτή η πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς δημιούργησε τάση στην αγορά και πολλά νέα βαζάκια στους μικρούς παραγωγούς. Μαρμελάδα την λες γιατί μοιάζει στην ζελατινώδη υφή της μαρμελάδας. Πικάντικη την λέω γιατί μια νότα ξυδιού αναδύεται στην μυρωδιά. Όταν την τρως δεν νοιώθεις έντονα ούτε τη ζάχαρη, ούτε το ξύδι.
Ένα διάφανο κόκκινο πορτοκαλί ζελεδένιο σύννεφο απλώνεται πάνω στο ψωμί και σκορπά τη φρεσκάδα της ζουμερής πιπεριάς Φλωρίνης και την ένταση της καυτερής πιπεριάς.
Αυτό είναι ένα προϊόν delicatessen που μπορείτε να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας. Ενθουσιάζει με την πρωτοτυπία του και βάζει σε δοκιμασία ουρανίσκους. Γίνεται όσο καυτερή την θέλετε, μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα των καυτερών πιπεριών.
οι καυτερές πιπεριές
Όλες οι καυτερές πιπεριές δεν είναι το ίδιο καυτερές, επομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το ένστικτό σας. Βέβαια θα σας βοηθήσει η αναλογία που δίνω στην συνταγή, γιατί χρησιμοποίησα τις πιο καυτερές πιπεριές που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά, με κλίμακα καψίματος 8 στα 10. Επομένως, αν βρείτε πιο ήπια καυτερές πιπεριές τότε θα αυξήσετε την αναλογία vs γλυκών πιπεριών. Η Nigella Lawson, η οποία με σύστησε στην συνταγή χρησιμοποιεί αναλογία μισές-μισές, από τις ίδιες που χρησιμοποίησα κι εγώ!
Καυτερές πιπεριές, μακριές σαν κέρατο, αγοράζω από τη λαϊκή με 2 ευρώ τις 5-6 πιπεριές, οι οποίες σπανίως καίνε αξιοπρεπώς. Αν βρείτε μικρές κόκκινες μυτερές από γλάστρα, τότε αγοράστε την, συνήθως κάνουν 3 ευρώ. Ο ΑΒ φέρνει κατά διαστήματα πακετάκια φρέσκιας καυτερής πιπεριάς μικρής (φωτογραφία στο τέλος), με κόστος 1,90ευρώ και βάρος 80γρ. Είναι καυτερές 8 στα 10, μισή πιπεριά φτάνει για να κάψει την φασολάδα και είναι απόλυτα αξιοποιήσιμο υλικό. Όταν τα βρίσκω παίρνω 4-5 πακετάκια και τα αξιοποιώ ως εξής:
- τα φρέσκα φλούδια, χωρίς σπόρους, τα χρησιμοποιώ για την μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς
- τους σπόρους και τις κόκκινες εσωτερικές ίνες τα στεγνώνω, τα αλέθω ελαφρά και τα χρησιμοποιώ σαν μπούκοβο
- ολόκληρες φρέσκες πιπεριές τις καταψύχω – έτσι έχω πάντα φρέσκια καυτερή πιπεριά διαθέσιμη
- ολόκληρες πιπεριές τις αποξηραίνω σε κολιέ – για εφεδρεία
χρήσεις της μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς
- στα σάντουιτς – είναι ότι πιο “ζωντανό” μπορείτε να απλώσετε και να ξυπνήσει κάθε βαρετό σάντουϊτς
- σαν ορεκτικό ή σαν κλείσιμο γεύματος – μαζί με τυρί, λαδοτύρι Μυτιλήνης και ψωμί
- σε dressing σαλάτας – μαζί με γιαούρτι, λάδι, ξύδι, αλάτι περιχύνετε σαλάτα από λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή iceberg (γενικά σαλάτες που έχουν κράτημα)
- σε άσπρο ρύζι – μαζί με ψιλοκομμένο τρυφερό λεμόνι, πράσινο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, το άσπρο ρύζι απόκτησε ζουμάκια και γεύση
- μπριζόλα δεν έχω ψήσει ακόμα αλλά είναι σίγουρο πως ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα
- αν την αραιώσετε λίγο με νερό, μπορεί να συνοδέψει τα spring rolls αλλά
- και να κάνει τέλειο glaze στο τελείωμα ψητού κρέατος
- μια κουταλίτσα μπορεί να μεταμορφώσει τις σάλτσες κάθε μαγειρευτού φαγητού
- σαν δωράκι έκπληξη στους φίλους σας!
Εγώ κυκλοφορώ με βασικά όπλα στην τσάντα μου, όχι πια τη μάσκαρα και το καθρεφτάκι, αλλά μικρά βαζάκια μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς ή πελτέ κυδωνιού ή εγγλέζικης μαρμελάδας πορτοκάλι και τα χαρίζω με αντάλλαγμα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο των φίλων μου.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
