HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Μαρμελάδες > Πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς
πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Αυτή η πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς δημιούργησε τάση στην αγορά και πολλά νέα βαζάκια στους μικρούς παραγωγούς. Μαρμελάδα την λες γιατί μοιάζει στην ζελατινώδη υφή της μαρμελάδας. Πικάντικη την λέω γιατί μια νότα ξυδιού αναδύεται στην μυρωδιά. Όταν την τρως δεν νοιώθεις έντονα ούτε τη ζάχαρη, ούτε το ξύδι.

Ένα διάφανο κόκκινο πορτοκαλί ζελεδένιο σύννεφο απλώνεται πάνω στο ψωμί και σκορπά τη φρεσκάδα της ζουμερής πιπεριάς Φλωρίνης και την ένταση της καυτερής πιπεριάς.

Αυτό είναι ένα προϊόν delicatessen που μπορείτε να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας. Ενθουσιάζει με την πρωτοτυπία του και βάζει σε δοκιμασία ουρανίσκους. Γίνεται όσο καυτερή την θέλετε, μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα των καυτερών πιπεριών.

οι καυτερές πιπεριές

Όλες οι καυτερές πιπεριές δεν είναι το ίδιο καυτερές, επομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το ένστικτό σας. Βέβαια θα σας βοηθήσει η αναλογία που δίνω στην συνταγή, γιατί χρησιμοποίησα τις πιο καυτερές πιπεριές που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά, με κλίμακα καψίματος 8 στα 10. Επομένως, αν βρείτε πιο ήπια καυτερές πιπεριές τότε θα αυξήσετε την αναλογία vs γλυκών πιπεριών. Η Nigella Lawson, η οποία με σύστησε στην συνταγή χρησιμοποιεί αναλογία μισές-μισές, από τις ίδιες που χρησιμοποίησα κι εγώ!

Καυτερές πιπεριές, μακριές σαν κέρατο, αγοράζω από τη λαϊκή με 2 ευρώ τις 5-6 πιπεριές, οι οποίες σπανίως καίνε αξιοπρεπώς. Αν βρείτε μικρές κόκκινες μυτερές από γλάστρα, τότε αγοράστε την, συνήθως κάνουν 3 ευρώ. Ο ΑΒ φέρνει κατά διαστήματα πακετάκια φρέσκιας καυτερής πιπεριάς μικρής (φωτογραφία στο τέλος), με κόστος 1,90ευρώ και βάρος 80γρ. Είναι καυτερές 8 στα 10, μισή πιπεριά φτάνει για να κάψει την φασολάδα και είναι απόλυτα αξιοποιήσιμο υλικό. Όταν τα βρίσκω παίρνω 4-5 πακετάκια και τα αξιοποιώ ως εξής:

  • τα φρέσκα φλούδια, χωρίς σπόρους, τα χρησιμοποιώ για την μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς
  • τους σπόρους και τις κόκκινες εσωτερικές ίνες τα στεγνώνω, τα αλέθω ελαφρά και τα χρησιμοποιώ σαν μπούκοβο
  • ολόκληρες φρέσκες πιπεριές τις καταψύχω – έτσι έχω πάντα φρέσκια καυτερή πιπεριά διαθέσιμη
  • ολόκληρες πιπεριές τις αποξηραίνω σε κολιέ – για εφεδρεία

χρήσεις της μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς

  • στα σάντουιτς – είναι ότι πιο “ζωντανό” μπορείτε να απλώσετε  και να ξυπνήσει κάθε βαρετό σάντουϊτς
  • σαν ορεκτικό ή σαν κλείσιμο γεύματος – μαζί με τυρί, λαδοτύρι Μυτιλήνης και ψωμί
  • σε dressing σαλάτας – μαζί με γιαούρτι, λάδι, ξύδι, αλάτι περιχύνετε σαλάτα από λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή iceberg (γενικά σαλάτες που έχουν κράτημα)
  • σε άσπρο ρύζι – μαζί με ψιλοκομμένο τρυφερό λεμόνι, πράσινο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, το άσπρο ρύζι απόκτησε ζουμάκια και γεύση
  • μπριζόλα δεν έχω ψήσει ακόμα αλλά είναι σίγουρο πως ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα
  • αν την αραιώσετε λίγο με νερό, μπορεί να συνοδέψει τα spring rolls αλλά
  • και να κάνει τέλειο glaze στο τελείωμα ψητού κρέατος
  • μια κουταλίτσα μπορεί να μεταμορφώσει τις σάλτσες κάθε μαγειρευτού φαγητού
  • σαν δωράκι έκπληξη στους φίλους σας!

Εγώ κυκλοφορώ με βασικά όπλα στην τσάντα μου, όχι πια τη μάσκαρα και το καθρεφτάκι, αλλά μικρά βαζάκια μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς ή πελτέ κυδωνιού ή εγγλέζικης μαρμελάδας πορτοκάλι και τα χαρίζω με αντάλλαγμα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο των φίλων μου.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μαρμελάδες
Servings

30

servings
Prep time

45

minutes
Cooking time

15

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για 6 βαζάκια των 250μλ
  • 300γρ κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από σπόρους και ίνες, κομμένη σε κύβους

  • 70γρ καυτερή πιπεριά (bird’s eye, hot scale 8/10), καθαρισμένη από σπόρους και ίνες

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 2 φακελάκια πηκτίνη Gelfix Dr Oetker (50γρ συνολικά)

  • 600ml μηλόξιδο (θέλει απαλό ξύδι)

Μέθοδος

  • Βάζετε στο πολυμηχάνημα τις πιπεριές μαζί με λίγο από το ξύδι, ώστε να αλεστούν όσο καλύτερα γίνεται.
  • Σε πλατιά κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και την πηκτίνη και ανακατεύετε να ενωθούν με ένα σύρμα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ξύδι και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί το μίγμα και να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
  • Τότε προσθέστε και τον πολτό της πιπεριάς στην κατσαρόλα, ανακατέψτε καλά και δυναμώστε τη φωτιά. Αν έχετε θερμόμετρο βάλτε το να μετράει την άνοδο της θερμοκρασίας. Μετά από 10-12 λεπτά βρασμού θα πρέπει να έχει φτάσει στους 105 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος είναι σχετικός, γιατί σε κουζίνες γκαζιού όλα γίνονται πιο γρήγορα. Οι δικές μου είναι κεραμικές.
    Το τεστ του παγωμένου πιάτου ισχύει πάντα: ρίξτε μια σταγόνα και δείτε αν έπηξε ή ρυτίδιασε ή στέκεται και δεν ρέει όταν γύρετε το πιάτο στο πλάϊ.
  • Αφήστε να κρυώσει η μαρμελάδα για 40λεπτά στην κατσαρόλα για να αρχίσει να δένει και να ισομοιραστούν τα φλουδάκια της πιπεριάς μέσα στο ζελέ.
    Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα μαρμελάδας με το ζελέ (καλύτερα μικρού μεγέθους, για να καταλαβαίνουν πως αυτή είναι διαφορετική μαρμελάδα) και κλείστε με καυτά καπάκια.
  • Αφού κρυώσουν εντελώς φυλάξτε σε σκοτεινό μέρος.
    Κάθε ένα που ανοίγετε, το διατηρείτε στο ψυγείο.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*