Μετά το σαλέπι για το λαιμό, συνεχίζω με το βαρύ πυροβολικό για το κρύωμα. Κρεατόσουπα.
Μικρή, όταν αρρώσταινα και με ρώταγε η μαμά μου τι θέλω για φαγητό, έκλεινα τα μάτια και άκουγα τι ζητούσε το σώμα μου για γιατρικό. Πάντα ήταν το ίδιο. Ζεστή, δυναμωτική κρεατόσουπα.
Πήρα ένα κομμάτι από ελιά μοσχαριού, σιγόβρασα το κρέας για δύο ώρες, το σούρωσα- πριν ρίξω τα λαχανικά και καθάρισα όλα τα ψαχνά – πριν ρίξω το κρέας πάλι στη σούπα. Έτσι ούτε σπασμένα κοκκαλάκια, ούτε παχάκια που δυσκολεύουν το καθάρισμα μέσα στη σούπα! Σουπίτσα, που τρώς μόνο με ένα κουτάλι.
Αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με καθάρισμα του κρέατος, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας δώσει χτένι. Είναι ένα κομμάτι από τη σπάλα, με ζελεδάκια, χωρίς κόκκαλο. Γίνεται πολύ μαλακό. Μπορείτε να το βάλετε να βράσει κομμένο σε φέτες (δείτε τη φωτογραφία).
Υπάρχουν δύο ακόμα εκδοχές στο σερβίρισμα:
Α. Σουρώνετε το ζωμό και σερβίρετε χωριστά τα λαχανικά με το κρέας, με λίγο φρέσκο λάδι. Το ζωμό τον σερβίρετε σε κούπα και αυτός είναι που έχει όλη τη θεραπευτική δύναμη, γιατί έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να φάει, δώστε μόνο το ζωμό.
Β. Αφαιρέστε τα κομμάτια του κρέατος, σερβίρετε χωριστά με λάδι, λεμόνι, αλάτι (σαν μεζέ, στους υγιείς) και πολτοποιείστε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ. Σερβίρετε τη βελουτέ σούπα σε βαθειά μπωλ.
Πάμε για εκτέλεση;
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
Ετοιμάζω το κρέας:
Κάθε φορά που αγοράζω κρέας το αφήνω σε κρύο νερό, που αλλάζω 3-4 φορές, να ασπρίσει και να αποβάλει ό,τι δεν θέλω να μπει στο σώμα μας (όσο γίνεται).
Γεμίζω μια βαθειά κατσαρόλα με νερό λίγο πάνω από τη μέση, ρίχνω τα κομμάτια του κρέατος στο κρύο νερό (για να μην κλείσουν οι πόροι και να μπορέσουν τα συστατικά να διαχυθούν μέσα στο νερό) και βάζω να βράσει σε δυνατή φωτιά.
Ξαφρίζω. Προσθέτω ένα σπιτικό, ακέρωτο λεμόνι κομμένο σε τρεις ροδέλες με τη φλούδα του, ένα φύλλο δάφνης, 4 κεδροκούκουτσα, κόκκους πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλα, χαμηλώνω τη φωτιά στο 2 και αφήνω να σιγοβράζει για 2 ώρες, μέχρι το κρέας “να πέφτει από το πηρούνι”.
Σουρώνω την σούπα σε μεγάλο μπωλ, βάζω σε πιάτο τα κομμάτια του κρέατος, πετάω τα υπόλοιπα (λεμόνια κλπ), καθαρίζω το σουρωτήρι, πλένω την κατσαρόλα -να φύγουν οι αφροί που πιθανά είναι κολλημένοι στο πλάϊ – και ξανασουρώνω το ζωμό ρίχνοντάς τον στην καθαρή κατσαρόλα.
Ο ζωμός είναι ήδη διαυγής και αρωματικός από τη φλούδα λεμονιού και τα μπαχαρικά.
Ετοιμάζω τα λαχανικά :
Την ώρα που βράζει το κρέας, προετοιμάζω τα λαχανικά (πλένω, καθαρίζω, κόβω σε μέγεθος μπουκιάς).
Πατάτες σε κύβους, καρότα σε φέτες, 2 ξερά κρεμμύδια σε κομμάτια, 2 πράσα (το λευκό μέρος σε ροδέλες, τα πράσινα φύλλα που συνήθως πετάμε δεμένα με σπάγκακι να δώσουν το άρωμά τους και μετά θα πεταχθούν), 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (άσπρο μέρος), 3 φρέσκα σκόρδα σε κομματάκια (άσπρο και πράσινο), ένα μάτσο σέλινο δεμένο με σπαγκάκι.
Το σέλινο είναι ιδιαίτερα αποτοξινωτικό και θέλει μεγάλη δόση, αλλά αν το ρίξετε ανεξέλεκτα (πχ ψιλοκομμένο) η σούπα θα γίνει καταπράσινη. Δεμένο με σπαγκάκι, μπορείτε να το βγάλετε και να ψιλοκόψετε όσο θέλετε στη σούπα ή να το σερβίρετε δίπλα στο κρέας, σαν μεζέ.
Μην ξεχάσετε το βασικό υλικό: κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Βάλτε όσο αντέχετε, ανάλογα με την πιπεριά που έχετε διαθέσιμη. Εγώ χρησιμοποιώ, αυτές τις μέρες, κόκκινες κέρατο που είναι όσο πρέπει καυτερές, για να βάλω 3 μεγάλες σε ροδέλες. Αν δεν είστε σίγουροι πως να χειριστείτε μια καυτερή πιπεριά, ρίξτε την ολόκληρη στη σούπα να βράσει, αφαιρέστε την και δοκιμάστε το ζωμό. Αν θέλετε να δυναμώσετε την ένταση, ψιλοκόψτε την και ρίξτε στη σούπα.
Προσθέτω τα λαχανικά στον καθαρό ζωμό (σουρωμένο, χωρίς το κρέας), μαζί με 1 κουταλιά γλυκού τριμμένο μαραθόσπορο και βάζω να βράσει.
Παράλληλα, καθαρίζω το κρέας από παχάκια και κόκκαλα και κόβω σε μέγεθος μπουκιάς. Ρίχνω το κρέας στην κατσαρόλα και αφήνω να σιγοβράσει με τα λαχανικά για άλλη μια ώρα.
Φρέσκο λάδι προσθέτω στο τέλος πριν το σερβίρισμα. Αν θέλω να κάνω τη σούπα βελουτέ, βάζω το καθαρισμένο κρέας σε κατσαρολάκι, προσθέτω ζωμό να το σκεπάσει για να μη στεγνώσει και περιμένω να γίνει η σούπα για να το σερβίρω μαζί.
Αυτή είναι η δική μου εκτέλεση. Θέλει τρεις ώρες φροντίδα αλλά οι άνθρωποί μας το αξίζουν.
Σύντομη εκτέλεση σε χύτρα ταχύτητας:
Βάζω το κρέας με το νερό να βράσει και ξαφρίζω καλά. Προσθέτω τα αρωματικά, που έγραψα πιο πάνω. Κλείνω τη χύτρα και μετράω 30λεπτά από την ώρα που σφυρίζει η βαλβίδα, έχοντας χαμηλώσει τη φωτιά στο 1. Αφήνω να πέσει μόνη της η πίεση και να ανοίξει η βαλβίδα. Το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται. Ανοίγω το καπάκι και ακουμπάω πάνω στο κρέας το καλαθάκι γεμάτο με λαχανικά (πατάτες, καρότα, σέλινο κλπ). Κλείνω ξανά, δυναμώνω τη φωτιά, μετράω 5λεπτά από την ώρα που σφυρίζει η βαλβίδα και σβήνω την εστία.
Σε 1 ώρα έτοιμη νοστιμότατη κρεατόσουπα.
Μυστική πινελιά : σερβίρετε σε μπωλάκι φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι με μαραθόσπορο, για extra άρωμα στο τραπέζι. Σούπερ ιδέα!
Έχετε σκεφτεί να πάρετε το ζωμό σε θερμός στο γραφείο; δείτε κι αυτή τη συνταγή για ζεστό ζωμό κοτόπουλου!