HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Λαχανάκια Βρυξελών με κάστανα, bacon και γλυκό κρασί

Λαχανάκια Βρυξελών με κάστανα, bacon και γλυκό κρασί

5 from 1 vote

Τα λαχανάκια Βρυξελλών διχάζουν τις απόψεις. Έχουν υπέρμαχους και πολέμιους. Για όσους τα αγαπάτε, αυτή είναι μια πολύ καλή προσθήκη στους τρόπους που τα μαγειρεύετε. Για όσους τα αντιπαθείτε, δώστε τους ακόμα μια ευκαιρία!

Τα λαχανάκια τυλίγονται σε μια γυαλιστερή, καστανή σάλτσα που μοσχοβολά bacon, βούτυρο και γλυκό κρασί! Τη βρήκα στη Nigella Lawson και με έπεισε να τη δοκιμάσω. Για να ρουφήξουν περισσότερη σάλτσα – μέχρι την καρδιά τους, θα σας πρότεινα, να τα κόψετε τα στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλα. Έτσι, θα έχετε γεύση σάλτσας και από έξω και από μέσα.

Φροντίστε να μην παραβράσετε τα λαχανάκια, γιατί τότε αναπτύσσεται η μυρωδιά του θείου, που τόσο ενοχλεί την ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Πάμε τώρα στη συνταγή της Nigella.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Λαχανάκια Βρυξελών με κάστανα, bacon και γλυκό κρασί

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λαχανικά
Servings

8

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

25

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών

  • 250γρ. μπέϊκον κομμένο σε κομμάτια 1 εκ.

  • 30γρ βούτυρο

  • 200γρ. καθαρισμένα βρασμένα κάστανα

  • 60ml κρασί Marsala

  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
    (ή πάπρικα -που κάνει ωραία αντίθεση)

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος

  • Ετοιμάστε τα λαχανάκια
    Κόψτε λίγο από το κάτω μέρος και αφαιρέστε όποια φύλλα είναι χαλασμένα.
    Χαράξτε σταυρωτά το κοτσάνι για να βράσει πιο γρήγορα.

    Βράστε τα σε ανοικτή κατσαρόλα για να κρατήσουν το χρώμα τους και σε χαμηλό βρασμό, για να μην διαλυθούν τα φύλλα τους. Σε αλατισμένο νερό, για 5-7 λεπτά περίπου. Βγάλτε και κόψτε ένα λαχανάκι. Θα πρέπει να κόβεται εύκολα και να κρατάει το σχήμα του. Τα λαχανάκια δεν συνηθίζεται να τρώγονται τραγανιστά, αν και μπορείτε να τα φάτε έτσι, αν σας αρέσουν.

    Μόλις τα βγάλετε από την κατσαρόλα, βάλτε τα αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό (νερό με παγάκια) και αφήστε τα για 3λεπτά. Έτσι θα κόψετε τη διαδικασία βρασμού, θα σταθεροποιήσετε το πράσινο χρώμα και θα διώξετε λίγη από τη μυρωδιά του θείου.

    Στραγγίστε τα και, αν θέλετε, κόψτε τα στη μέση.
    Σ’αυτό το στάδιο μπορείτε να τα φυλάξετε -καλά σκεπασμένα- στο ψυγείο, για να συνεχίσετε το πιάτο την επόμενη ημέρα.
  • Ετοιμάστε την σάλτσα
    Σωτάρετε το μπέϊκον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει διάφανο και να ροδίσει ελαφρά, χωρίς να στεγνώσει. Προσθέστε το βούτυρο και τα κάστανα, πιέζοντάς τα ελαφρά να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια.
    Δυναμώστε τη φωτιά. Σβήστε με το κρασί.
    Αφήστε για λίγο να βράσει και θα δείτε τη σάλτσα να πήζει και να γίνεται γυαλιστερή.
  • Ρίξτε τα λαχανάκια και σβήστε τη φωτιά.
    Ανακινήστε την κατσαρόλα για να καλυφθούν όλα από τη σάλτσα, προσθέστε το μισό μαϊντανό, το πιπέρι και ξανα-ανακινήστε την κατσαρόλα.
  • Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

    Στη φωτογραφία μου δεν έχει μαϊντανό, γιατί είχα ξεχάσει να πάρω.
    Δοκίμασα ξύσμα λεμονιού και πάπρικα και τα συνόδεψαν γευστικά μια χαρά.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*