Οι τομάτες είναι στην καλύτερη εποχή τους και ο ήλιος στις πιο καυτές ημέρες του καλοκαιριού.
Ξεχασμένη πρακτική να στεγνώνουμε τις τομάτες στον ήλιο, αλλά με τις τιμές που έχουν οι λιαστές τομάτες στο λάδι ή το πολύ σκούρο χρώμα που έχουν οι αποξηραμένες τομάτες του εμπορίου, είπα να δοκιμάσω να κάνω λιαστά μερικά τοματάκια cherry!
Τα άνοιξα στη μέση, τα πασπάλισα με λίγο χοντρό αλάτι (όχι πολύ, δεν τα “χιόνισα”), τα έβαλα σε ρηχό ταψί, τα σκέπασα με τούλι και τα άφησα για 3 ημέρες στον ήλιο.
‘Εγιναν όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία. Τα πιο μικρά στέγνωσαν περισσότερο, τα πιο μεγάλα ήταν μαλακά στο άγγιγμα. Δεν ήταν πολύ αλμυρά, τα έτρωγα ευχάριστα έτσι σαν σνακ. Αν διαλέξετε πομοντόρια μικρά (που έχουν λίγα υγρά), κόψτε τα κάθετα στη μέση (στο κοτσάνι), ακολουθείστε την ίδια διαδικασία και σε μία εβδομάδα θα είναι έτοιμα. Φυλάξτε τα σε υφασμάτινες θήκες, να αερίζονται.
Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, βουτήξτε τα, στιγμιαία, σε νερό ή ξύδι που κοχλάζει, σε περίπτωση που έχουν αποκτήσει βακτήρια και μετά αφήστε να μουσκέψουν σε νερό.
Μπορείτε να κάνετε τις “παστές” τομάτες, όπως τις λένε στην Κρήτη, τηγανητές, βουτώντας τις σε κουρκούτι από αλεύρι και νερό και προσφέροντάς τις συνοδευτικό μεζέ στη ρακή.
Εναλλακτικά, φυλάξτε τις αποξηραμένες τομάτες σε ελαιόλαδο, αφού πρώτα τις κάνετε μπάνιο σε ξύδι που βράζει και τις αφήσετε να στεγνώσουν μετά. Βάλτε τις σε γυάλινα βάζα, όσο πιο κοντά η μία πάνω στην άλλη. Προσθέστε σκελίδες σκόρδο -ζεματισμένες επίσης στο ξύδι- και βότανα (ματζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός). Γεμίστε με ελαιόλαδο. Σφραγίστε τα βάζα και -αν θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπάνω – κονσερβοποιείστε μέσα σε κατσαρόλα, με νερό που βράζει για 30 λεπτά.
Μπορείτε να τις προσφέρετε σκέτες για σνάκ ή για ορεκτικό, να κάνετε με αυτές πέστο ή να τις προσθέσετε σε άλλη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας. Η γεύση τους είναι συμπυκνωμένη και έντονη. Αν φτιάξετε τις δικές σας θα ελέγξετε και πόσο αλάτι θα προσθέσετε.
Αν τώρα η διαδικασία στεγνώματος στον ήλιο, σας φαίνεται δύσκολη, υπάρχει και ο ηλεκτρικός φούρνος σαν επιλογή, όλο το χρόνο μάλιστα!
Απλώστε τις κομμένες τοματούλες στις λαμαρίνες του φούρνου (και περισσότερες λαμαρίνες με πρόγραμμα αέρα), ρυθμίστε τον φούρνο στους 80 βαθμούς Κελσίου και αφήστε τις όλη νύχτα να στεγνώσουν. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, συνεχίζετε την επόμενη μέρα.
Μπορείτε να τις αλείψετε με μυρωδικά (λάδι, σκόρδο λυωμένο, αλάτι, ρίγανη) για περισσότερο άρωμα, πριν τις ψήσετε. Αφήστε τις να κρυώσουν. Φυλάξτε τις στο ψυγείο, σκεπασμένες με λάδι, για 1 μήνα ή συσκευάστε τις σε βαζάκια με λάδι.
Με την ίδια πρακτική, αν ψήσετε τις τομάτες για δύο ώρες σε λίγο δυνατότερο φούρνο, θα έχετε ψητές τομάτες για ένα ζηλευτό brunch ή συνοδευτικό στα ψητά σας!
Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας







