Αυτό το ελαφρύ κέικ σοκολάτας πήρε το διακριτικό του τίτλο γιατί αντικατέστησα το μεγαλύτερο μέρος της λιπαρής ουσίας με πουρέ μήλου.
Παρακινήθηκα από την κόρη μου, η οποία έφτιαξε σπίτι της την συνταγή Torta al cacao και μου είπε πως της φάνηκε υπερβολική η ποσότητα βουτύρου (250ml), όπως και η τιμή του (3ευρώ). Με δεδομένο πως όλα τα κορίτσια 20 χρονών προσέχουν την σιλουέτα και το πορτοφόλι τους, έψαξα να βρω λύση.
Σάλτσα μήλου αντί για βούτυρο
Διάβασα πως η σάλτσα μήλου (applesauce) για τους ξένους ή ο πουρές μήλου για μας, δηλαδή βρασμένο μήλο με ελάχιστο νερό περασμένο στο μύλο των λαχανικών, μπορεί να υποκαταστήσει την λιπαρή ουσία στα κέικ.
Η Ελένη Παπαγιαννίδου, μια εξαιρετική διατροφολόγος με την οποία ανταλλάξαμε πολλές χρήσιμες συμβουλές σε ένα επαγγελματικό τραπέζι πρόσφατα, μου είπε να μην αντικαστήσω όλη την ποσότητα βουτύρου για να κρατήσει καλύτερη υφή αλλά και γεύση. Ετσι πειραματίστηκα να αλλάξω τα 250γρ βούτυρο σε 200γρ σάλτσα μήλου και 50γρ βούτυρο.
Τα 4 αυγά της συνταγής τα μείωσα σε 2 και άλλαξα τον τρόπο εκτέλεσης. Τα αυγά, με τον κρόκο κάνουν πιο πλούσιο το μίγμα και με το ασπράδι δίνουν αέρα και συνοχή στο μίγμα. Στην αρχική συνταγή τα χτυπούσα με το πηρούνι και τα πρόσθετα στο κατσαρολάκι. Τωρα τα 2 πολύτιμα αυγά, τα χτύπησα στο μίξερ να βεβαιωθώ πως θα ασπρίσουν και θα πάρουν αέρα για να γίνει το κέικ ανάλαφρο.
Η απαραίτητη προσθήκη για να φουσκώσει το κέικ είναι λίγη σόδα, που ισορροπεί την οξύτητα των μήλων.
Torta al cacao ή Κέικ σοκολάτας με applesauce;
Το κέικ φούσκωσε, απέκτησε σωστή υφή και έμοιαζε πολύ με το εύκολο κέικ σοκολάτας. Το σπίτι μοσχοβόλισε και πάλι, αν και νομίζω πολύ αργότερα, προς το τέλος του ψησίματος. Η γεύση ήταν πολύ καλή, αν κάποιος φάει μόνο αυτό. Αν το δοκιμάσεις συγκριτικά, δύο βαθμούς παραπάνω θα πάρει το αρχικό. Όμως, έγινε πολύ νόστιμο και όσο χρειάζεται υγρό – από τη σάλτσα του μήλου. Οι φήμες λένε πως διατηρείται μαλακό όλη την εβδομάδα, λόγω του μήλου. Δεν ξέρω ακόμα. Εμείς το καταναλώσαμε οικογενειακά σε 2 ημέρες.
Αν σκεφτείτε τις θερμίδες, τα λιπαρά και τα περισσότερα χρήματα αγοράς υλικών της ιταλικής συνταγής, πιστεύω πως αυτό το κέικ αξίζει να μπει στο τετράδιο συνταγών, σαν νόστιμο και ελαφρύ κέικ σοκολάτας!