HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κέικ > Ελαφρύ κέικ σοκολάτας με πουρέ μήλου

Ελαφρύ κέικ σοκολάτας με πουρέ μήλου

Αυτό το ελαφρύ κέικ σοκολάτας πήρε το διακριτικό του τίτλο γιατί αντικατέστησα το μεγαλύτερο μέρος της λιπαρής ουσίας με πουρέ μήλου.

Παρακινήθηκα από την κόρη μου, η οποία έφτιαξε σπίτι της την συνταγή Torta al cacao και μου είπε πως της φάνηκε υπερβολική η ποσότητα βουτύρου (250ml), όπως και η τιμή του (3ευρώ). Με δεδομένο πως όλα τα κορίτσια 20 χρονών προσέχουν την σιλουέτα και το πορτοφόλι τους, έψαξα να βρω λύση.

Σάλτσα μήλου αντί για βούτυρο

Διάβασα πως η σάλτσα μήλου (applesauce) για τους ξένους ή ο πουρές μήλου για μας, δηλαδή βρασμένο μήλο με ελάχιστο νερό περασμένο στο μύλο των λαχανικών, μπορεί να υποκαταστήσει την λιπαρή ουσία στα κέικ.

Η Ελένη Παπαγιαννίδου, μια εξαιρετική διατροφολόγος με την οποία ανταλλάξαμε πολλές χρήσιμες συμβουλές σε ένα επαγγελματικό τραπέζι πρόσφατα, μου είπε να μην αντικαστήσω όλη την ποσότητα βουτύρου για να κρατήσει καλύτερη υφή αλλά και γεύση. Ετσι πειραματίστηκα να αλλάξω τα 250γρ βούτυρο σε 200γρ σάλτσα μήλου και 50γρ βούτυρο.

Τα 4 αυγά της συνταγής τα μείωσα σε 2 και άλλαξα τον τρόπο εκτέλεσης. Τα αυγά, με τον κρόκο κάνουν πιο πλούσιο το μίγμα και με το ασπράδι δίνουν αέρα και συνοχή στο μίγμα. Στην αρχική συνταγή τα χτυπούσα με το πηρούνι και τα πρόσθετα στο κατσαρολάκι. Τωρα τα 2 πολύτιμα αυγά, τα χτύπησα στο μίξερ να βεβαιωθώ πως θα ασπρίσουν και θα πάρουν αέρα για να γίνει το κέικ ανάλαφρο.

Η απαραίτητη προσθήκη για να φουσκώσει το κέικ είναι λίγη σόδα, που ισορροπεί την οξύτητα των μήλων.

Torta al cacao ή Κέικ σοκολάτας με applesauce;

Το κέικ φούσκωσε, απέκτησε σωστή υφή και έμοιαζε πολύ με το εύκολο κέικ σοκολάτας. Το σπίτι μοσχοβόλισε και πάλι, αν και νομίζω πολύ αργότερα, προς το τέλος του ψησίματος. Η γεύση ήταν πολύ καλή, αν κάποιος φάει μόνο αυτό. Αν το δοκιμάσεις συγκριτικά, δύο βαθμούς παραπάνω θα πάρει το αρχικό. Όμως, έγινε πολύ νόστιμο και όσο χρειάζεται υγρό – από τη σάλτσα του μήλου. Οι φήμες λένε πως διατηρείται μαλακό όλη την εβδομάδα, λόγω του μήλου. Δεν ξέρω ακόμα. Εμείς το καταναλώσαμε οικογενειακά σε 2 ημέρες.

Αν σκεφτείτε τις θερμίδες, τα λιπαρά και τα περισσότερα χρήματα αγοράς υλικών της ιταλικής συνταγής, πιστεύω πως αυτό το κέικ αξίζει να μπει στο τετράδιο συνταγών, σαν νόστιμο και ελαφρύ κέικ σοκολάτας!

Ελαφρύ κέικ σοκολάτας με πουρέ μήλου

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κέικ
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Όλα τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου
  • 200ml νερό

  • 50γρ κακάο

  • 50γρ βούτυρο

  • 200γρ πουρέ μήλου

  • 200γρ ζάχαρη

  • 2 αυγά

  • 250γρ αλεύρι & 2 κουταλιές γλυκού baking powder

  • 1/2 κουταλιά γλυκού σόδα

  • λίγο αλάτι και 1 βανίλια
    (ή ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει με τη σοκολάτα)

Μέθοδος

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις.
  • Χτυπάμε τα αυγά ολόκληρα στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, με 2 κουταλιές από τη μετρημένη ποσότητα ζάχαρης, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
  • Ανακατεύουμε το κακάο με την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε το μίγμα ζάχαρης-κακάο. Ανακατεύουμε για να λυώσει. Δεν χρειάζεται να βράσει, απλά να διαλυθούν τα υλικά στο νερό.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο στο κατσαρολάκι να λυώσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ μήλου.
  • Σε ένα μπολ έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι, το baking, σόδα, λίγο αλάτι και βανίλια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη μισή ποσότητα αλευριού, ανακατεύοντας καλά. Προσθετουμε κουταλιά κουταλιά τη μισή ποσότητα χτυπημένων αυγών, για να μην χάσουμε τον αέρα που έχει ενσωματωθεί σ’αυτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας κουταλιά αλεύρι, κουταλιά αυγά, ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να είναι ομοιογενές το μίγμα.
  • Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με κακάο (όχι αλεύρι) φόρμα 24εκ. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50λεπτά περίπου.
  • Αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 15 λεπτά, τουμπάρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί (για να μην χαλάσει η επιφάνεια), ξεφορμάρουμε, ξανατουμπάρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
    Μεταφέρουμε στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*