Μαγειρεύω και φωτογραφίζω εν μέσω καύσωνα στην Αθήνα. Αυτή τη σαλάτα με ψητές μελιτζάνες την πέτυχα με τη δεύτερη φορά. Στην πρώτη μου δοκιμή, ακολούθησα τις οδηγίες της συνταγής στο Olive UK magazine, χωρίς να σκέφτομαι τις λεπτομέρειες. Και φυσικά το αποτέλεσμα καθόλου δεν έμοιαζε στην αρχική φωτογραφία. Με έκανε να σκεφτώ και στη δεύτερη φορά, το πέτυχα.
Αυτή η συνταγή είναι διαφορετική από ό,τι συνηθίζουμε στην Ελλάδα σαν μελιτζανοσαλάτα. Είναι σαλάτα με ψητές μελιτζάνες στο φούρνο.
Λιβανέζικο το πιάτο, γι’αυτό και το dressing έχει τα μπαχάρια της Μέσης Ανατολής:
Κανέλα, κίμινο, κόλιανδρος.
Χρησιμοποιούν μακρόστενες μελιτζάνες, τις οποίες χαράζουν στα 4, αλείφουν με λάδι και ψήνουν στο φούρνο. Παράλληλα, σωτάρουν κρεμμύδι και σκόρδο, αρωματίζουν με τα μπαχάρια, γλυκαίνουν με σταφίδες, προσθέτουν καρύδια και φρέσκο κόλιανδρο. Σερβίρουν με γιαούρτι, φέτες λεμονιού και πίτα.
Αν εξαιρέσουμε τις αντικαταστάσεις υλικών λόγω διαθεσιμότητας (κουκουνάρι αντί καρύδια, μαϊντανός αντί κόλιανδρος, καθόλου σταφίδες) ή τη προσθήκη κόκκινης πιπεριάς για να δώσω χρώμα, οι επισημάνσεις που έκανα είναι οι ακόλουθες:
Με τσακώνικες μελιτζάνες
- την πρώτη φορά, πήρα σχετικά λεπτές μελιτζάνες και όταν τις χώρισα στα 4 και τις έβαλα να ψηθούν, είχαν χάσει τον όγκο τους φυσικά και δεν στεκόντουσαν ωραία στο πιάτο, όπως στην αγγλική συνταγή. Επίσης, στα 40′ είχαν ξεροψηθεί! Το ψήσιμο στον αέρα ξεροψήνει περισσότερο τη φλούδα. Επομένως, να διαλέξετε χοντρές μακρόστενες μελιτζάνες και να τις ψήσετε σε αντιστάσεις πάνω κάτω.
- οι μελιτζάνες ψήνονται με τη φλούδα τους, η οποία όταν βγει από το φούρνο είναι στα όρια της σκληρής. Θα μπορούσε ο καθένας να την αφαιρέσει στο πιάτο του. Όμως η συνταγή έλεγε πως την τρώνε μέσα σε πίτα, επομένως έψαξα τρόπο να την μαλακώσω. Όταν έφτιαξα το dressing πρόσθεσα τις ψημένες μελιτζάνες μέσα στο τηγάνι (ζεστό αλλά με σβηστή φωτιά) με λίγο νεράκι. Μαλάκωσαν λίγο. Η φλούδα μαλάκωσε περισσότερο, όταν έμεινε με τα υπόλοιπα υλικά στο ψυγείο και τράβηξε υγρασία. Αυτό έγινε την πρώτη φορά και φυσικά οι μελιτζάνες έχασαν κι άλλο όγκο και κατέληξαν σαν μακριά ψιλόλιγνα στρατιωτάκια στην πιατέλα.
- δοκίμασα να ψιλοκόψω τις ψητές μελιτζάνες, να τις ανακατέψω με τα υπόλοιπα υλικά και να τις σερβίρω σαν ντιπ, μαζί με αφράτα κρητικά παξιμαδάκια. Έγινε πολύ καλό.
Με φλάσκες μελιτζάνες
Τη δεύτερη φορά χρησιμοποίησα μικρές, λίγο χοντρούλες φλάσκες μελιτζάνες. Ήταν πιο ευπαρουσίαστες σε μήκος στο πιάτο. Επίσης κόπηκαν σωστά στα 4 και είχαν όγκο. Τις έψησα σε αντιστάσεις. Στα 25λεπτά είχαν ψηθεί αλλά δεν είχαν πάρει χρώμα. Γύρισα το φούρνο στο δυνατό γκριλ 220βαθμούς και μέσα σε 5 λεπτά είχαν αποκτήσει “γράμμωση” και χρώμα. Η φλούδα τους είχε μείνει μαλακή.
Γενικά, αυτή η σαλάτα με ψητές μελιτζάνες είναι μια σαλάτα με “σώμα”, δεν τρώγεται με την ευκολία της κρεμώδους μελιτζανοσαλάτας. Όμως έχει χαρακτήρα, έντονη γεύση Ανατολής, διαφορετική τεχνική ψησίματος και κάνει εξαιρετικά χορταστικό κύριο πιάτο μέσα σε λιβανέζικη πίτα.