Το αυθεντικό ταμπουλέ είναι πολύ πιο πράσινο από το δικό μου στη φωτογραφία. Είναι κυριολεκτικά μαϊντανοσαλάτα, με κυρίαρχο υλικό τον μαϊντανό. Έχω εντυπωσιαστεί με την λιβανέζικη κουζίνα. Τόσος σεβασμός στα φρέσκα υλικά, στα φρέσκα μπαχαρικά, στο καθημερινά φρέσκο ψωμί (πίτα), στη φιλοσοφία “αγγίζω το φαγητό και τρέφομαι από αυτό, μοιραζόμενος την εμπειρία με τους δικούς μου ανθρώπους”!
Η Λιβανέζικη κουζίνα
Το finger food είναι η φιλοσοφία στα τραπέζια τους, όχι απαραίτητα με το φαγητό να σερβίρεται σε μικρά κομμάτια, αλλά να χρησιμοποιούν την μαλακή πίτα ή άλλο βολικό λαχανικό, όπως το μαρούλι, για να παίρνουν την μπουκιά από το κεντρικό πιάτο.
Χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από εμάς τα ρεβύθια, το ταχίνι, το στραγγιγμένο γιαούρτι και τον μαϊντανό, τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Στα σιροπιαστά γλυκά η φήμη τους είναι παγκόσμια, δικαίως. Με την τεχνική και την εμπειρία τους δημιουργούν αριστουργήματα με το φύλλο.
H σαλάτα ταμπουλέ ή σωστότερα “ταμπούλι” στη λιβανέζικη εκδοχή της είναι μια πράσινη σαλάτα στην όψη. Ο μαϊντανός κυριαρχεί στο πιάτο. Στην ελληνική εκδοχή μάλλον την θέλουμε πιο “φαγητό” και έχουμε αυξήσει την αναλογία του πλιγουριού. Ο μαϊντανός έχει εξαιρετικά διατροφικά οφέλη κι αυτό είναι ένα πιάτο για να πάρεις μια γερή ποσότητα μαϊντανού!
Μην κάνετε αυτή την σαλάτα αν τα φύλλα του μαϊντανού δεν είναι τρυφερά.
Θα πρέπει να στοιχίσετε τα κλαδάκια του μαϊντανού, ώστε όλα τα φύλλα να είναι στη σειρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κοτσανάκια αρκεί να είναι τρυφερά, κι αυτό δεν ισχύει όλους τους μήνες.
Παραλλαγές στα υλικά
- Ένα υλικό που δίνει καταπληκτική γεύση και σπιρτάδα σ’αυτή τη σαλάτα και δεν το συνηθίζουμε καθόλου στην Ελλάδα, είναι το παστό λεμόνι (preserved lemon) δηλαδή ολόκληρο λεμόνι συντηρημένο σε χοντρό αλάτι. Αφήνει το χυμό του και σε μερικές εβδομάδες η φλούδα αποκτά μεταξένια υφή και απίστευτα αρωματική γεύση. Στη Μέση Ανατολή το χρησιμοποιούν κομμένο σε μικρά κυβάκια στο ταμπουλέ και στο κους κους και σε φέτες, στο κοτόπουλο tagine.
- Όταν δεν έχω σφικτή τομάτα ή όταν θέλω να κάνω για την επόμενη μέρα το φαγητό (η τομάτα μαλακώνει και νερουλιάζει και δεν μου αρέσει καθόλου) χρησιμοποιώ κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια. Αυτή δίνει χρώμα και παραμένει τραγανή και ζουμερή μέχρι την επόμενη μέρα.
- Αν θέλετε gluten free σαλάτα, αντικαταστείστε το πλιγούρι (σιτάρι) με κινόα. Δεν έχω δοκιμάσει να δω αν αυτή φουσκώνει με το χυμό λεμονιού ή αν θέλει βράσιμο (οδηγίες στη συσκευασία).
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης